Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: zorgen over blootstelling TKH in China overtrokken

Beursblik: zorgen over blootstelling TKH in China overtrokken
17 sep 2015 om 12:12

De zorgen in de markt over de blootstelling van TKH Group aan China zijn overtrokken. Dit blijkt uit een analistenrapport van CM-CIC Securities over de Franse bandenfabrikant Michelin.

 

Volgens de analisten van CM-CIC ontwikkelt de bandenmarkt in de ontwikkelde landen zich gunstig, terwijl er volgens de marktvorsers geen reden voor zorgen bestaat over China, ondanks de tekenen van verzwakking sinds juni bij de verkoop van nieuwe auto’s. De vervangingsmarkt, goed voor tweederde van de totale bandenmarkt, groeit nog altijd. In augustus lag de groei volgens CM-CIC op 10 procent en voor dit jaar staat de teller vooralsnog op 8 procent groei.

 

"Dit is positief voor bandenfabrikanten", aldus de analisten, die voorzien dat de impact van de groeivertraging in de Chinese automarkt dit jaar "relatief bescheiden" zal zijn.

 

Bij de laatste halfjaarcijfers van TKH gaf CEO Alexander van der Lof aan dat het tegenwind ondervond bij de Chinese bandenbouwfabrikanten, die de machines van TKH afnemen. Het grootste probleem waarmee de Chinese bandenbouwers kampen, is volgens Van der Lof niet de binnenlandse markt, maar vooral de export naar Amerika, waar importheffingen voor gelden. Dit leidde tot terughoudendheid onder Chinese fabrikanten om te investeren, aldus de topman.

 

"Hierdoor daalde de orderintake in het tweede kwartaal naar 60 miljoen euro, terwijl in het eerste kwartaal nog een orderintake van 85 miljoen euro werd gerealiseerd. Buiten China groeide de orderintake en omzet in lijn met de verwachtingen", aldus TKH.

 

De verwachting van TKH is dat de terughoudendheid bij Chinese klanten in het tweede halfjaar zal afnemen door acties om productiecapaciteit te verplaatsen naar andere landen.

 

Uitbesteden

Michelin zal vermoedelijk meer taken gaan uitbesteden. Dit adviseerde althans adviesbureau Roland Berger aan de Franse bandenbouwer. Dit zou volgens analisten kansen bieden aan TKH.

 

"TKH is goed gepositioneerd om binnen te komen bij Michelin", aldus analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers. De Franse bandenfabrikant heeft volgens de analist al een proefopstelling van TKH staan.

 

Bij de halfjaarcijfers meldde TKH dat het actief werkt aan "de positionering binnen de top 5-bandenbouwers", waartoe Michelin behoort. Vooralsnog leverden de acties van TKH in de eerste jaarhelft slechts "een beperkt effect in de orderintake en omzet" op.

 

Op een vlak Damrak verloor TKH Group donderdag 2,7 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.