Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Stevige koersdruk voor Fagron

Stevige koersdruk voor Fagron
4 aug 2015 om 10:48

De omzet van Fagron is, ondanks een dubbelcijferige groei, in de eerste helft van 2015 achter gebleven op de verwachtingen. Dit bleek dinsdag voorbeurs uit de halfjaarcijfers van de specialist in magistrale bereidingen.

 

CEO Ger van Jeveren sprak desalniettemin van "opnieuw een solide resultaat". De topman was vooral te spreken over de "indrukwekkende" autonome omzetgroei van 25,4 procent bij Fagron Specialty Pharma Services en van 12,7 procent bij Fagron Trademarks.

 

Bij Fagron Essentials, dat onder meer farmaceutische grondstoffen maakt, daalde de omzet daarentegen met 2,4 procent door het uitfaseren van niet-strategische producten met een lage marge in combinatie met de teruggevallen verkoop van farmaceutische grondstoffen door een verandering in de vergoedingssystematiek in de Verenigde Staten, aldus Van Jeveren.

 

In het tweede kwartaal is Fagron bij de divisie Essentials een project gestart om de productportfolio en het productieproces te optimaliseren. Dit moet er voor zorgen dat niet-strategische producten met een lage marge gecombineerd met vaak een lage omloopsnelheid in 2015 worden uitgefaseerd. Dit heeft volgens Fagron op korte termijn wel een negatieve impact op de omzet.

 

In gesprek met ABM Financial News stelde Van Jeveren dat de maatregelen afgelopen kwartaal 2 miljoen euro aan omzet kostten. Voor de rest van het jaar rekent de topman op nog eens 10 tot 13 miljoen euro.

 

Dat de maatregelen werken, was volgens de CEO zichtaar in de stijging van de brutomarge.

 

Resultaten

De omzet van Fagron steeg in de eerste helft van 2015 met 16,6 procent naar 243,8 miljoen euro. Daarmee bleef de omzet wat achter op de circa 250 miljoen euro die analisten voorzagen. Analist Jan de Kerpel van KBC Securities rekende op 249 miljoen euro.

 

Het niet-recurrente bedrijfsresultaat (REBITDA) steeg met krap 18 procent naar 65,6 miljoen euro, ofwel 26,9 procent van de omzet.  Daarmee was de ontwikkeling van de marge precies conform de verwachting van de analist van KBC.

 

De nettowinst dikte met 2,2 procent aan naar 25,0 miljoen euro.

 

Outlook

Fagron herhaalde, conform verwachting, dit jaar een omzet van tenminste 500 miljoen euro, op basis van constante wisselkoersen, met een REBITDA-marge van 26 procent te zullen realiseren.

Van Jeveren noemde de outlook "goed en conservatief".

 

De topman meldde verder met een vijftal ondernemingen in gesprek te zijn over een acquisitie. Daarvoor heeft Fagron een oorlogskas van 60 miljoen euro beschikbaar. Van Jeveren zei "goede hoop [te hebben] op korte termijn" een aankondiging te kunnen doen.

 

Het aandeel Fagron werd dinsdag 9,4 procent lager verhandeld op 38,99 euro. KBC Securities heeft een koopadvies op het aandeel met een koersdoel van 48,50 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.