Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak start handelsweek in het rood

Damrak start handelsweek in het rood
31 aug 2015 om 08:29

De Amsterdamse beurs gaat maandag een lagere opening tegemoet in navolging van een negatief sentiment op de beurs in China vanochtend en lagere futures op Wall Street. Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een lagere opening van 1,1 procent.

Handelaar Christopher Ho van Mint Tower Capital wees erop dat de beurs in Londen zijn deuren gesloten houdt, waardoor de liquiditeit afneemt en de volatiliteit kan oplopen.

Beleggers reageerden negatief op berichten dit weekend in de Financial Times, waaruit bleek dat de Chinese autoriteiten afzien van het verder ondersteunen van de aandelenmarkten door het opkopen van effecten. De Shanghai Composite noteerde drie procent lager, terwijl de Amerikaanse futures vanochtend krap een procent prijs gaven.

Volgens nieuwsmedia staken de autoriteiten hun interventiestrategie nadat de afgelopen twee maanden tevergeefs voor omgerekend 200 miljard dollar in de aandelenmarkten werd gepompt. Sinds midden juni gaf de Shanghai Composite evenwel alsnog 37 procent prijs. Donderdag werden in het laatste handelsuur nog grote aandelenpakketten opgekocht, waardoor een klein verlies voor de beurs van Shanghai werd omgezet in een winst van vijf procent waarmee de Chinese zorgen op de internationale aandelenmarkten naar de achtergrond verdwenen.

In het kielzog van de Chinese aandelenmarkten koersten de Aziatische beurzen eensgezind lager, waarbij de Japanse Nikkei index anderhalf procent prijs gaf. De Japanse industriële productie, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, nam in juli af met 0,6 procent op maandbasis, nadat er een maand eerder nog sprake was van groei. Op jaarbasis was er in juli sprake van een productiestijging van 0,2 procent.

Wall Street kwam vrijdag daarentegen amper van zijn plaats na cijfers die wezen op hogere uitgaven en inkomsten van consumenten, terwijl het consumentvertrouwen juist licht terugviel. Het muntpaar euro/dollar noteerde 0,5 procent hoger op 1,1239.


Overvolle agenda

Beleggers wacht een volle agenda voor komende week, waarbij de nadruk verschuift van bedrijfscijfers naar macro-economische data. Vandaag komen voorlopige cijfers vrij over de inflatie in de eurozone, samen met de Chicago PMI in de Verenigde Staten. Dinsdag staan de wereldwijde inkoopmanagersindexen van de industrie op de agenda, evenals de ontwikkelingen in de Nederlandse uitzendbranche en werkloosheidscijfers uit Duitsland en de eurozone.

 
Woensdag bevat de kalender het ADP banenrapport en het Beige Book van de Federal Reserve, terwijl op donderdag de wereldwijde inkoopmanagersindexen van de dienstensector bekend worden gemaakt. De Europese Centrale Bank komt donderdagmiddag bovendien met het rentebesluit.

 
De meeste ogen zullen evenwel op vrijdag gericht zijn met het Amerikaanse banenrapport, dat geldt als ’s werelds belangrijkste macro-economische cijfer.

 
"De kans dat de Fed in september de rente gaat verhogen wordt door beleggers nog niet erg hoog ingeschat. Een sterk arbeidsmarktcijfer volgende week zou daar verandering in kunnen brengen", aldus Maarten Leen van ING. Volgens de hoofdeconoom voorziet 30 procent van de beleggers een eerste renteverhoging in september, terwijl liefst 45 procent zelfs geen enkele renteverhoging dit jaar verwacht.
 

Bedrijfsnieuws

Gemalto kreeg een opdracht van het Colombiaanse telecombedrijf Tigo voor het leveren van M2M oplossingen. Financiele details werden niet vrijgegeven.

Theodoor Gilissen Bankiers verhoogde maandag het koersdoel voor BAM Groep van 4,25 naar 5,40 euro met een onveranderd Aanbevolen advies. Analist Joost van Beek meent dat het tij voor BAM "langzaam maar zeker" aan het keren is. Het eerste kwartaal was volgens de analist nog tegenvallend, maar in het tweede kwartaal waren de resultaten op vrijwel alle fronten beter dan verwacht.

Alychlo en Marc Coucke hebben ruim 1,08 miljoen aandelen Fagron met een stemrecht van 3,38 procent. Alychlo wordt gecontroleerd door Marc Coucke.

ING verhoogde het advies voor KAS Bank van Houden naar Kopen, maar stelde het koersdoel neerwaarts bij van 13,10 naar 12,30 euro. Volgens analist Albert Ploegh is de bank "uniek gepositioneerd in de Nederlandse financiële infrastructuur" en blijft KAS Bank nieuwe klanten winnen, terwijl de omzet uit basistransacties vlak blijft.

Source heeft de omzet in de eerste helft van 2015 zien stijgen, maar boekte nog wel altijd een klein verlies. De omzet van Source steeg met 3,5 procent naar 92,8 miljoen euro. Onder de streep restte een nettoverlies van 0,04 miljoen euro. Dit was evenwel een verbetering vergeleken met het verlies van 0,18 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De onderneming verwacht voor 2015 een hoger en positief resultaat, ondanks een relatief hoog afschrijvingsniveau.

Vastgoedfonds Bever Holding leed in de eerste helft van 2015 een verlies van ruim een miljoen euro, grofweg gelijk aan het verlies over de eerste helft van 2104. Een dividend wordt niet uitgekeerd.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index verloor vrijdag 0,1 procent op 16.643,01 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won juist 0,1 procent op 1.988,87 punten en technologiebeurs Nasdaq eindigde 0,3 procent in de plus op 4.828,33 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.