Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak sluit augustus in het rood af

Beursupdate: Damrak sluit augustus in het rood af
31 aug 2015 om 18:04

De AEX is maandag in het rood gesloten en verloor 0,2 procent op 445,03 punten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigde juli op een stand van 495,23, waardoor het maandverlies ruim 10 procent bedroeg.

 

“De markt heeft zich redelijk staande gehouden vandaag,” aldus vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management. Volgens Vermeulen sloten de beurzen maandag een “slechte” maand af met veel volatiliteit. “Jammer, want het bedrijfsnieuws gaf daar geen reden toe.”

 

Evenwel is Vermeulen positief over september en een plus van 3 tot 5 procent voor de AEX moet volgens de vermogensbeheerder tegen het einde van de maand mogelijk zijn. “We gaan een rustige maand in, waarbij een goed herstel mogelijk moet zijn.” Als aanjager van het herstel ziet Aberfeld vooral de Federal Reserve.    

 

Maandag bleek verder dat de consumentenprijzen in de eurozone in augustus op jaarbasis in een zelfde tempo stegen. De inflatie op jaarbasis kwam in augustus uit op 0,2 procent, tegenover een stijging van het consumentenprijspeil in juli van eveneens 0,2 procent. 

 

De euro/dollar werd 0,2 procent hoger verhandeld op 1,1196. ABN AMRO verwacht vanwege de recente marktonrust niet langer op korte termijn pariteit tussen de twee munten. Zelfs als de Fed in september met een renteverhoging zou komen, is volgens valutaspecialist Georgette Boele een pariteit tussen de euro en de dollar in september “onwaarschijnlijk”.

 

Olie werd duurder. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate steeg 3,3 procent naar 46,75 dollar en een vat Brent werd 2,8 procent duurder op 51,47 dollar.

 

Stijgers en dalers

In de AEX ging OCI aan kop met een dagwinst van 3,2 procent, gevolgd door Randstad en Gemalto. De uitzender kon maandag 1,8 procent aan beurswaarde bijschrijven. Gemalto koerste 2,2 procent hoger. Rabobank zette Gemalto op de verkooplijst, onder meer vanwege de gevolgen die nieuwe technologieën kunnen hebben voor het Franse digitale beveiligingsbedrijf. De doelstellingen van de onderneming voor 2017 zouden daarbij volgens analist Hans Slob “te ambitieus” zijn. “Het feit dat 4 hedgefunds hun shorts in Gemalto verkleinen, tikt zo te zien harder aan dan het verkoopadvies van Rabo,” constateerde fondsmanager Corné van Zeil van Actiam.

 

Grootste daler in de AEX was ArcelorMittal met een verlies van 4,3 procent. “Het is mij niet helemaal duidelijk waarom,” aldus Vermeulen, die zag dat de grondstofprijzen juist een positieve trend lieten zien.  

 

In de Midkap was het Fagron die gedurende de dag steeds verder omhoog koerste. Tegen het slot werd een dagwinst van 17,7 procent in de boeken gezet. Beleggers reageerden daarmee positief op de melding dat de bekende biotechinvesteerder Marc Couke een belang van ruim 3 procent meldde in de magistrale bereider.

 

Ook BAM Groep boekte met 5,1 procent een forse winst. Theodoor Gilissen Bankiers verhoogde maandag het koersdoel voor BAM van 4,5 naar 5,40, omdat het tij volgens analist Joost van Beek “langzaam maar zeker” aan het keren is. Na een tegenvallend eerste kwartaal, boekte BAM volgens de analist in het tweede kwartaal betere resultaten.   

 

Ook Eurocommercial Properties vond maandag de weg naar boven en kwam met 2,6 procent in de groene cijfers. Volgens Société Générale overtroffen de vorige week gepresenteerde jaarcijfers de verwachtingen, hoewel het directe resultaat per aandeel wel iets tegenviel. De marktvorser verhoogde het koersdoel voor het vastgoedfonds licht van 42,00 naar 43,00 euro.

 

Aperam en BE Semiconductor Industries moesten in de AMX de rode lantaarn dragen en verloren respectievelijk 3,0 en 2,8 procent.

 

Onder de kleinere fondsen klom Heijmans verder naar boven. Noteerde het bouwbedrijf tegen het middaguur nog 1,2 procent hoger, op het slot koerste het aandeel 13,0 procent in het groen. Kendrion volgde met een plus van 3,6 procent, terwijl KAS Bank 2,6 procent bijboekte. ING verhoogde maandag het advies voor KAS Bank van Houden naar Kopen, omdat de bank volgens analist Albert Ploegh “uniek gepositioneerd is in de Nederlandse financiële infrastructuur”. Het koersdoel werd wel naar beneden bijgesteld van 13,10 naar 12,30 euro.

 

Was Value8 tegen het middaguur nog de grootste daler, tegen het einde van de beursdag bleek Ordina het stokje te hebben overgenomen. Het fonds verloor 3,2 procent. Evenwel kon Value8 ook niet in de groene cijfers komen en noteerde een verlies van 2,9 procent.

 

Tussenstand Wall Street

 

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten verloor de Dow Jones index 0,3 procent op 16.595,84 punten. De breder samengestelde S&P500 index leverde een half procent in en techbeurs Nasdaq koerste 0,3 procent in het rood. 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.