Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: AEX weer op 500 punten

Update: AEX weer op 500 punten
3 aug 2015 om 18:03

De Amsterdamse beurs is maandag met winst aan de nieuwe handelsweek begonnen na opnieuw goed ontvangen kwartaalcijfers. Onder leiding van Heineken koerste de AEX 1,1 procent hoger op 500,43 punten.

 

Volgens Corne van Zeijl van Actiam was het worstelen met de 500 puntengrens, terwijl dit volgens de fondsmanager niets meer dan een cijfer is.

 

Naast de bedrijfscijfers keek de markt naar de ontwikkeling van de industrie wereldwijd. Uit China kwamen tegenvallende berichten met een toegenomen krimp van de sector. De cijfers over Europa stemden volgens marktanalist Emile Cardon van Rabobank wel redelijk positief, met uitzondering van Griekenland, waar de industrie implodeerde. De Amerikaanse industrie bleef groeien, maar volgens ISM in een wat lager tempo, terwijl Markit juist een wat sterkere groei berekende.

 

De euro/dollar werd 0,2 procent lager verhandeld op 1,0964. Econoom Nico Klene van ABN AMRO rekent op een aansterkende dollar in de komende maanden. De econoom baseert zijn verwachting op de voorziene toenemende groei in Amerika en de assumptie dat de Federal Reserve in september de rente zal verhogen.

 

"Wij gaan uit van twee rentestappen dit jaar. Het lijkt erop dat twee verhogingen nog niet volledig zijn ingeprijsd", aldus Klene.

 

Stijgers en dalers

In de AEX ging Heineken aan kop met een dagwinst van 5,6 procent na goed ontvangen kwartaalcijfers. De bierbrouwer zag in de eerste helft van 2015 de resultaten aantrekken dankzij de blootstelling aan opkomende markten met een hoge groei. De regio’s Amerika’s en Afrika deden het volgens analist Richard Withagen van Kepler Cheuvreux wat minder dan voorzien, terwijl Midden- en Oost-Europa juist "verrassend" goed presteerden. Analist Gerard Rijk van SNS Securities noemde de cijfers van Heineken beter dan verwacht en verhoogde het advies voor het fonds van Reduceren naar Neutraal.

 

Ook indexzwaargewicht Unilever had een goede dag met een koerswinst van 2,0 procent. Unilever kreeg een koersdoelverhoging van Nomura, maar de Japanse zakenbank hanteert nog altijd een verkoopadvies voor het Brits-Nederlandse concern.

 

De grootste daler in de AEX was OCI met een daling van 2,1 procent, gevolgd door ArcelorMittal met een verlies van 1,5 procent. ING verlaagde het koersdoel voor de staalreus naar 10,50 euro, maar handhaafde de koopaanbeveling.

 

In de AMX was PostNL de uitblinker met een dagwinst van 6,8 procent. De kwartaalcijfers van het postbedrijf waren beter dan vooraf voorzien. Daarbij stelde PostNL goed op weg te zijn voor het halen van de jaardoelstellingen. Meevallers waren volgens analist David Tailleur van Rabobank zichtbaar in alle divisies en daarbij vielen de kostenbesparingen van 22 miljoen euro enkele miljoenen hoger uit dan de marktvorsers vooraf had ingeschat.

 

Verder vond TomTom de weg omhoog. Nokia verkocht kaartentak HERE voor 2,8 miljard euro aan drie Duitse autofabrikanten. "De prijs ligt 300 euro miljoen hoger dan de laatst genoemde prijs, maar 700 euro miljoen lager dan de geruchten van 2 maanden geleden", aldus portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen. Jellema noemde het positief dat de transactie definitief doorgaat. "Het bevestigt de impliciete waarde van de kaarten van TomTom." Daarbij meldde Bloomberg dat TomTom overweegt in gesprek te gaan met de partijen die achter het net visten bij de verkoop van HERE. TomTom werd 2,0 procent meer waard, terwijl USG people 5,8 procent won. Vrijdag won de uitzender na goed ontvangen kwartaalcijfers ook al 2,7 procent.

 

De grootste daler in de Midkap was ASM International met een verlies van 4,6 procent, gevolgd door Besi met een daling van 3,2 procent. Analist Peter Olofsen van Kepler Cheuvreux verlaagde voor beide fondsen het koersdoel. Volgens de marktvorser zullen beleggers geduld moeten hebben alvorens het momentum voor de twee toeleveranciers terugkeert.

 

Bij de kleinere fondsen viel Yatra Capital, dat investeert in vastgoed in India, op met een dagwinst van 11,9 procent. Vrijdag publiceerde het fonds cijfers. Acomo verloor 2,1 procent, nadat het fonds ex-dividend ging, en Ordina werd 1,5 procent goedkoper.

 

Tussenstand Wall Street

De Dow Jones index verloor rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten 0,3 procent op 17.633,94 punten. De breder samengestelde S&P500 index handelde vlak en techbeurs Nasdaq dikte 0,1 procent aan.

 

Update: om technische reden.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.