Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak krabbelt op na volatiele week

Damrak krabbelt op na volatiele week
29 aug 2015 om 13:03

De Amsterdamse beurzen zijn na een grillige handelsweek nipt in het groen gesloten. De AEX steeg 0,7 procent op 445,96 punten, terwijl de AMX 1,9 procent bijschreef. In de voorgaande twee handelsweken gaf de Amsterdamse hoofdgraadmeter nog respectievelijk 6,5 en 4,6 procent prijs.

 

Maandag kreeg het negatieve sentiment evenwel een overtuigend vervolg met een min van 5,2 procent voor de AEX. Halverwege de handelsdag stond er zelfs een verlies van 9,2 procent op de koersenborden. Daarmee verdween de gehele jaarwinst van de AEX als sneeuw voor de zon.

 

Marktanalist Emile Cardon van Rabobank sprak van een "dramatische" start van de handelsweek, maar constateerde "herstel" naarmate de week vorderde, gevoed door de "beter dan verwachte macro-economische cijfers" die volgens de marktanalist bevestigden dat de koersval op maandag "zwaar overdreven" was.

 

"Het is te vroeg om te zeggen dat het een tijdelijke correctie was, die bovendien sterk gedreven werd door paniek en gebrek aan gezond verstand, of dat ons nog meer te wachten staat", oordeelde ABN AMRO. De VIX, de index die de volatiliteit meet van de S&P 500 index en die beleggers vaak zien als paniekbarometer, bereikte afgelopen maandag de hoogste stand sinds november 2011. Toen kregen grote zorgen over de toekomst van de eurozone de overhand onder beleggers.

 

"Beleggers reageerden [afgelopen week] heftig op de economische groeivertraging in China. Ze zagen bijvoorbeeld de lage energieprijzen ook als bewijs van een vertragende wereldeconomie en hadden er even geen oog voor dat een lage olieprijs voor de meeste economieën en consumenten gunstig is", aldus hoofd ING Investment Office Bob Homan. De uitstraling van de koersdalingen [in China] naar Europa en Amerika is volgens ABN AMRO bovendien vreemd, omdat enerzijds de banden van deze regio’s met China relatief beperkt zijn en anderzijds de economieën van deze regio’s er goed voorstaan en de economische groei er in de tweede helft van het jaar eerder lijkt te herstellen.

 

Naast de berichtgeving rondom China vonden beleggers dinsdag steun van de Duitse Ifo-index. De samengestelde index voor het ondernemersklimaat voor de Duitse industrie en de handel steeg van 108,0 in juli naar 108,3 in augustus. "Beter dan verwacht", aldus Rabobank. Een extra zet in de rug kwam donderdag, toen de groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product in het tweede kwartaal flink naar boven werd bijgesteld. Terwijl in een vorige raming de groei nog 2,3 procent bedroeg, werd deze raming vandaag bijgesteld naar 3,7 procent. In de eerste drie maanden groeide de Amerikaanse economie nog slechts met 0,6 procent.

 

Albert Jellema van ProBeleggen meende dat het groeicijfer uit Amerika voor "extra opluchting zorgde na de zware verkoopdruk van de afgelopen tijd". Ondanks de problemen in China blijft de Amerikaanse economie op stoom, aldus de portefeuillemanager.

 

 

Overvolle agenda

Beleggers wacht een volle agenda voor komende week, waarbij de nadruk verschuift van bedrijfscijfers naar macro-economische data. Maandag komen voorlopige cijfers vrij over de inflatie in de eurozone, samen met de Chicago PMI in de Verenigde Staten. Dinsdag staan de wereldwijde inkoopmanagersindexen van de industrie op de agenda, evenals de ontwikkelingen in de Nederlandse uitzendbranche en werkloosheidscijfers uit Duitsland en de eurozone.

 

Woensdag bevat de kalender het ADP banenrapport en het Beige Book van de Federal Reserve, terwijl op donderdag de wereldwijde inkoopmanagersindexen van de dienstensector bekend worden gemaakt. De Europese Centrale Bank komt donderdagmiddag bovendien met het rentebesluit.

 

De meeste ogen zullen evenwel op vrijdag gericht zijn met het Amerikaanse banenrapport, dat geldt als ’s werelds belangrijkste macro-economische cijfer.

 

"De kans dat de Fed in september de rente gaat verhogen wordt door beleggers nog niet erg hoog ingeschat. Een sterk arbeidsmarktcijfer volgende week zou daar verandering in kunnen brengen", aldus Maarten Leen van ING. Volgens de hoofdeconoom voorziet 30 procent van de beleggers een eerste renteverhoging in september, terwijl liefst 45 procent zelfs geen enkele renteverhoging dit jaar verwacht.

 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen in Amsterdam was ASML afgelopen week de uitblinker met een winst van 7,3 procent. Berenberg verhoogde het advies voor het Veldhovense bedrijf van Houden naar Kopen met een koersdoel van 100,00 euro. De marktvorsers houden vertrouwen in de potentie van de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet, waarin ASML een "unieke" positie heeft. De technologie boekt volgens de analisten "nette" vooruitgang en lijkt op schema om in 2019 volop in gebruik te worden genomen.

 

Op gepaste afstand schreef KPN 4,1 procent bij na een koopaanbeveling van SNS Securities. De analisten noemden de recente koersdaling van KPN van circa 15 procent "compleet overdreven" gelet op het volledig Nederlandse karakter van het telecombedrijf. SNS Securities benadrukte verder dat KPN een "aantrekkelijke" overnamekandidaat blijft vanwege de voorsprong die het bedrijf heeft op de concurrentie.

 

Philips profiteerde met een winst van 0,5 procent van een koopadvies van Nomura. De analisten werden positiever over het van origine Eindhovense bedrijf na de recent zwakke koersprestatie van het aandeel in combinatie met de afgenomen risico’s rondom de fabriek in het Amerikaanse Cleveland en de onderwaardering voor de divisie Healthcare.

 

Randstad gaf 2,4 procent prijs. In de markt ontstonden vrijdag zorgen na een uitspraak in Amerika door een toezichthouder over uitzendkrachten. Deze pakt mogelijk negatief uit voor uitzenders in de Verenigde Staten, waar Randstad 24 procent van de groepsomzet genereert. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers noemde de koersreactie "overdreven", zeker ook omdat het nog geen definitieve uitspraak betreft. Ook analist Konrad Zomer van ABN AMRO sprak van een "storm in een glas water".

 

Gemalto was met een verlies van 13,3 procent hekkensluiter. De Franse digitale beveiliger leverde volgens Société Générale gemengde resultaten en de winstgevendheid van Gemalto stond volgens de analisten onder druk door het verlies van omzet in Amerika met softcards en door de overname van SafeNet. CEO Olivier Piou sprak tegenover ABM Financial News evenwel van "hele goede resultaten".

 

In de AMX gingen oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore aan kop met winsten van respectievelijk 12,6 en 11,9 procent. De koersen hadden de wind in de rug nadat het Amerikaanse Schlumberger een akkoord bereikte  over de overname van sectorgenoot Cameron voor bijna 15 miljard dollar, een overnamepremie van 56 procent. Dat Schlumberger nu toeslaat is volgens analist Martijn den Drijver van SNS Securities een signaal dat de grootste ellende in de markt achter de rug is. Anders zou Schlumberger niet zo’n grote overname durven doen, aldus de marktvorser.

 

Net als in de voorgaande weken bivakkeerde Fagron in de onderste regionen met een min van 5,8 procent. Sinds de slecht ontvangen halfjaarresultaten begin augustus zag de magistrale bereider al meer dan de helft van de beurswaarde verdampen.

 

Ook de vastgoedsector stond onder druk. Wereldhave en Vastned verloren vier procent en Eurocommercial Properties daalde 2,3 procent. Het vastgoedbedrijf presenteerde volgens ABN AMRO al met al licht positieve cijfers over het afgelopen jaar. Ook Corné van Zeijl van Actiam was te spreken over de jaarcijfers van het vastgoedfonds.

 

Onder de kleinere fondsen herstelde Heijmans met 6,3 procent van stevige verliezen een week eerder. Analisten van ING verwachten op basis van de "zeer teleurstellende" halfjaarcijfers dat Heijmans vermoedelijk de bankconvenanten in de nabije toekomst breekt. De marktvorsers denken evenwel dat de bouwer een waiver overeenkomt met de financiers zonder dat dit een verwaterende aandelenuitgifte tot gevolg heeft. Het probleem is volgens ING niet een te hoge schuld, maar vooral een te laag bedrijfsresultaat (EBITDA).

 

Koninklijke Brill tekende een verlies op weekbasis op van 11,9 procent. De uitgever presenteerde dinsdag nabeurs de halfjaarcijfers. Op korte termijn zien analisten van SNS Securities weinig aanjagers voor het aandeel. De marktvorsers concludeerden dat de huidige taxaties voor Brill voor dit jaar met een omzetgroei van 6 procent "te optimistisch" lijken.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.