Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Randstad onderuit op groen Damrak

Beursupdate: Randstad onderuit op groen Damrak
28 aug 2015 om 18:08

De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met een kleine winst gesloten. De AEX won 0,6 procent op 445,96 punten. Vorige week sloot de AEX op 442,87 punten, waardoor er ondanks de hevige koersbewegingen op weekbasis per saldo slechts een plus van 0,7 procent restte.

 

Een "rustige beursdag" was het volgens handelaar Tycho Schaaf van Lynx dan ook vandaag. Schaaf was hierdoor enigszins verrast, want de handelaar had opnieuw gerekend op veel volatiliteit. Evenwel betekent dit volgens Schaaf niet dat het einde van de turbulente periode al in zicht is. "In de komende weken verwacht in een onveranderde hoge volatiliteit. De markt blijft onzeker en zal uit emotie blijven handelen," aldus de handelaar.

 

In Amerika bleef het "helemaal rustig", zag Schaaf. De handelaar van Lynx voorziet dat de S&P 500 de 2.000 puntengrens zal opzoeken, maar "of dat lukt is nog maar sterk de vraag."

 

Vanuit Amerika kwamen vrijdag de cijfers over onder meer de uitgaven en inkomens van Amerikanen. De Amerikanen gaven in juli meer uit, maar de inkomens stegen harder. De uitgaven namen met 0,3 procent op maandbasis toe, terwijl de inkomsten met 0,4 procent stegen. In juni lagen de uitgaven 0,3 procent en de inkomens 0,4 procent hoger. "De cijfers waren volgens verwachting en zullen van weinig invloed zijn op Wall Street," aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus.

 

Verder daalde het vertrouwen onder Amerikaanse consumenten in de economie in augustus in vergelijking tot een maand eerder, volgens cijfers van de Universiteit van Michigan. De vertrouwensindex daalde van 93,1 in juli naar 91,9 in augustus. Een tussentijdse meting wees al op een daling naar 92,9. Al met al een beperkte neerwaartse herziening, aldus analisten van KBC.

 

De euro/dollar werd 0,7 procent lager verhandeld op 1,1173. Olie werd flink duurder. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate steeg 6,0 procent naar 45,11 dollar en een vat Brent werd 5,3 procent duurder op 50,14 dollar.

 

Stijgers en dalers

 

Van de 25 fondsen noteerden 20 fondsen in de AEX in het groen, onder leiding van OCI dat 3,0 procent kon bijschrijven, gevolgd door Vopak met een dagwinst van 2,6 procent. Rabobank verlaagde het koersdoel voor OCI naar 33,00 euro, maar ziet daarmee nog voldoende opwaarts potentieel ten opzichte van de slotkoers van vandaag. Uitgaande van een succesvolle fusie waardeert de markt de resterende activiteiten van OCI volgens analist Frank Claassen op "slechts" 1,2 miljard dollar. De analist meent echter dat dit tenminste 3,1 miljard dollar zou moeten zijn.

 

Royal Dutch Shell en ArcelorMittal konden elk 2,5 procent bijschrijven en genoten volgens Schaaf van de hogere olie- en grondstofprijzen. "In twee dagen werd olie bijna 15 procent duurder," aldus de handelaar van Lynx.

 

Grootste daler in de AEX was Randstad, dat een verlies van 3,4 procent optekende. In de markt ontstonden zorgen na een uitspraak in Amerika door een toezichthouder over uitzendkrachten. Deze pakt mogelijk negatief uit voor uitzenders in de Verenigde Staten, waar Randstad 24 procent van de groepsomzet genereert. Analist Jos Versteeg van Theordoor Gilissen Bankiers noemde de koersreactie "overdreven", onder meer omdat de uitspraak nog niet definitief is. Ook analist Konrad Zomer van ABN AMRO sprak van een "storm in een glas water".

 

Opnieuw leed Gemalto het grootste verlies. Donderdag moest het fonds al ruim 12 procent prijs geven na het openen van de boeken over de eerste jaarhelft. Analisten van de Deutsche Bank verlaagden het koersdoel voor Gemalto vrijdag van 77,00 naar 65,00 euro. De Franse digitale beveiliger herhaalde donderdag de doelstellingen voor 2017. Deutsche Bank noemde het evenwel "steeds moeilijker" voor Gemalto om dit ook daadwerkelijk te halen.

 

In de Midkap bleek oliedienstverlener SBM Offshore de hoogste dagwinst te boeken met 4,3 procent, gevolgd door Arcadis met 3,4 procent. TKH Group schreef 1,0 procent bij. Volgens fondsmanager Corné van Zeijl van Actiam kan het goed nieuws zijn voor TKH als de Franse bandenfabrikant Michelin besluit meer uit te besteden. De Franse krant Les Echos kreeg een rapport in handen, waarin Michelin wordt geadviseerd om dit te doen. Ook analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers denkt dat de ontwikkelingen bij Michelin kansen biedt in Haaksbergen. "TKH is goed gepositioneerd om binnen te komen bij Michelin," aldus Van Beek.

 

Fagron droeg vrijdag de rode lantaarn met een verlies van 6,0 procent. Het fonds verloor in de maand augustus al meer dan de helft aan beurswaarde na het openen van de boeken.

 

Onder de kleine fondsen steeg Value8 het hardst met 3,3 procent, gevolgd door Brunel International met 3,0 procent.

 

Beter Bed dook ondanks een positieve opening toch in de min met een verlies van 0,1 procent. Analisten van SNS Securities zagen dat de cijfers van het beddenbedrijf over het afgelopen halfjaar "niet zoveel nieuws" brachten. Deze waren dan ook grotendeels in lijn met de voorlopige cijfers.

 

Macintoch Retail Group en Brill leden met respectievelijk 4,1 en 4,3 procent de grootste verliezen.

 

Het lokaal genoteerde Inverko ging met een koersverlies van 20,7 procent hard onderuit na het rapporteren van een lagere omzet en oplopend verlies. CEO Henk Alssema sprak van een tegenvallend halfjaar door een aanhoudend krappe liquiditeitspositie, ingegeven door een vertraging van de financieringsgesprekken met ABN AMRO.

 

Tussenstand Wall Street

 

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,4 procent lager op 16591,73 punten. De breder samengestelde S&P 500 index daalde 0,2 procent en techbeurs Nasdaq daalde 0,2 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.