Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Gemalto onderuit op uitbundig Damrak

Gemalto onderuit op uitbundig Damrak
27 aug 2015 om 17:55

De Europese beurzen zijn donderdag met stevige winsten gesloten. De AEX won 3,4 procent op 443,36 punten en de winst was daarmee in lijn met die op de omringende beurzen.

 

Portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen wees op het herstel woensdagavond op Wall Street, waardoor ook Europa vanochtend goed uit de startblokken kwam.

 

Een extra zet in de rug kwam vanmiddag toen de groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product in het tweede kwartaal flink naar boven werd bijgesteld. Terwijl in een vorige raming de groei nog 2,3 procent bedroeg, werd deze raming vandaag bijgesteld naar 3,7 procent. In de eerste drie maanden groeide de Amerikaanse economie nog slechts met 0,6 procent.

 

Marktanalist Philip Marey van Rabobank wees op de bedrijfsinvesteringen als belangrijke oorzaak van de opwaartse bijstelling. In de eerste raming daalden de investeringen nog met 0,6 procent, maar in de raming van vandaag was er sprake van een stijging van 3,2 procent. "Dit suggereert dat de negatieve impact van de sterke dollar en de lage olieprijs op de bedrijfsinvesteringen al in het tweede kwartaal vervaagden", aldus Marey.

 

Jellema meende dat het groeicijfer uit Amerika voor "extra opluchting zorgde na de zware verkoopdruk van de afgelopen tijd". Ondanks de problemen in China blijft de Amerikaanse economie op stoom, aldus de portefeuillemanager.

 

De euro/dollar werd 0,7 procent lager verhandeld op 1,1235. Olie werd flink duurder. Een oktober-future op een vat West Texas Intermediate steeg 6,9 procent naar 41,25 dollar en een vat Brent werd 6,3 procent duurder op 45,87 dollar.

 

Stijgers en dalers

In de AEX sloten vrijwel alle fondsen in het groen. Koplopers waren indexzwaargewicht Royal Dutch Shell met een dagwinst van 5,5 procent en staalgigant ArcelorMittal met 6,0 procent. Een stapje beter deed Altice het met een koerswinst van 6,9 procent.

 

Gemalto deelde niet mee in de feestvreugde. De Franse digitale beveiliger leverde zelfs 12,3 procent in na het openen van de boeken. Volgens Société Générale waren het gemengde resultaten en de winstgevendheid van Gemalto stond volgens de analisten onder druk door het verlies van omzet in Amerika met softcards en door de overname van SafeNet. CEO Olivier Piou sprak tegenover ABM Financial News evenwel van "hele goede resultaten". Vopak leverde een half procent in.

 

Ook in de AMX domineerde het groen de koersenborden. Fugro steeg maar liefst 11,2 procent nadat ABN AMRO een koopadvies voor de bodemonderzoeker afgaf. De slechte marktomstandigheden zijn volgens bank inmiddels ruimschoots ingeprijsd in de koers van Fugro. Jellema wees daarbij nog op de overname die Schlumberger woensdag deed, en dat door de markt wordt opgepakt als een signaal dat de meeste ellende in de sector achter de rug is.

 

Aperam won 8,1 procent en SBM Offshore 6,7 procent. De bank zag de winst afgelopen halfjaar flink dalen, nadat het vorig jaar nog goed profiteerde van enkele eenmalige meevallers.

 

De enige daler in de Midkap was TenCate met een verlies van 0,2 procent. Verder viel het Jellema op dat BinckBank slechts 0,5 procent steeg. Het aandeel kreeg in de recente verkoopgolf rake klappen, maar herstelt vandaag nauwelijks, terwijl de turbulentie op de beurzen "een fantastisch kwartaal" voor de broker moet betekenen.

 

Onder de kleinere fondsen viel Brill in positieve zin op met een dagwinst van  5,5 procent. KasBank was, na het openen van de boeken, de enige daler in de AScX met een verlies van 0,7 procent.

 

Het lokaal genoteerde RoodMicrotec verloor 8,4 procent na het publiceren van de cijfers. Volgens SNS Securities leverde dit weinig verrassende cijfers op over het tweede kwartaal. Kardan dook 6,5 procent in het rood ondanks een minder groot verlies in het tweede kwartaal van 2015. Over het afgelopen kwartaal leed de Israëlische investeerder een nettoverlies van 1,5 miljoen euro, tegenover een verlies van 6,9 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 1,6 procent hoger op 16.544,46 punten. De breder samengestelde S&P 500 index steeg 1,8 procent en techbeurs Nasdaq won eveneens 1,8 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.