Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Griekse problemen weinig invloed op Europese economie`

`Griekse problemen weinig invloed op Europese economie`
7 jul 2015 om 13:10

Het herstel van de Europese economie heeft weinig te duchten van de situatie rondom Griekenland, terwijl de ontwikkelingen in China veel meer risico’s met zich meebrengen. Dit stelde Valentijn van Nieuwenhuijzen, verantwoordelijk voor het investeringsbeleid van NN Investment Partners maandag in een halfjaarlijkse vooruitblik.

 

Van Nieuwenhuijzen concludeerde dat het bankenstelsel nog maar weinig blootstelling aan Griekenland heeft. Daardoor ontstaat er volgens de strateeg niet meer een kettingreactie van gedwongen verkopen op het moment dat er afschrijvingen moeten plaatsvinden op de Griekse schulden.

 

De marktkenner van NN verwees naar het sneeuwbaleffect na het omvallen van Lehman Brothers enkele jaren terug, wat voor veel onduidelijkheid en onrust zorgde. Nu is duidelijker waar het probleem zit: “de crediteuren van Griekenland zijn de publieke sector en niet meer het bankstelsel.” Daarnaast kwam de val van de Amerikaanse bank onverwacht, terwijl de situatie rondom Griekenland al enkele jaren speelt.

 

“De Europese Centrale Bank heeft genoeg middelen om eventuele spanningen de kop in te drukken”, voegde de beleggingsstrateeg daar aan toe. “De medicijnkast van de beleidsdokter is enorm uitgebouwd”, zo wees Van Nieuwenhuijzen onder meer op het programma van kwantitatieve verruiming die de ECB uitvoert.

 

Volgens Van Nieuwenhuijzen is de financiële schuld van Griekenland niet eens het grootste probleem, maar het gebrek aan vertrouwen in het land als monetaire partner. De basis van de huidige gesprekken tussen Europa en Griekenland wordt daarmee puur een emotionele in plaats van een financiële. “Er is geen respect meer voor de regels van de monetaire unie, waardoor het moeilijk wordt om als partner verder te gaan. Het gaat niet om een financiële deal, maar om je als land aan de afspraken van de monetaire unie te houden.”

 

Op 20 juli moet Griekenland 3,5 miljard euro aflossen aan de ECB, hetgeen volgens Van Nieuwenhuijzen moeilijk wordt. “Lukt het Griekenland niet om het bedrag af te lossen, dan zal de ECB een haircut op het onderpand uitvoeren en kan de Emergency Liquidity Assistance niet overeind blijven. Een Grexit komt dan heel dicht bij. Komt er wel een deal, dan houdt de ECB mogelijk de liquiditeitsvoorziening overeind, waardoor de kapitaalvlucht afneemt.”

 

Volgens Van Nieuwenhuijzen kunnen beleggers zich dan ook beter zorgen maken over de ontwikkelingen in China. De Chinese beurzen zijn de afgelopen weken stevig gecorrigeerd, vanwege een tegenvallende economische groei. Daartegenover staan wel een stabiliserende huizenmarkt en een soepeler monetair beleid. “China blijft zeker een risicofactor,” aldus Van Nieuwenhuijzen. Volgens hem kwakkelt China al een jaar lang en is het zeer moeilijk te zeggen hoeveel groter de kansen op een serieuze crisis nu zijn geworden. “Gaat het fout dan krijg je een probleem van een andere orde.” Van Nieuwenhuijzen zegt hierdoor ‘extra voorzichtig’ te zijn over China en op beleggingen die gevoelig zijn voor China, zoals aandelen, obligaties en grondstoffen in opkomende markten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.