Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street in rood na Grieks nee

Wall Street in rood na Grieks nee
6 jul 2015 om 22:07

De Amerikaanse beurzen zijn na een lang weekend in navolging van de Aziatische en Europese markten lager gesloten nadat Griekenland zondag in een referendum nee zei tegen de voorstellen van de schuldeisers.

 

De S&P 500 index daalde 0,4 procent naar 2.068,76 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 17.683,58 punten en de Nasdaq noteerde 0,3 procent lager op 4.991,94 punten.

 

Ook de Aziatische en Europese markten kleurden maandag in het rood, met een verlies van 2,1 procent voor de Nikkei index in Japan en een min van 1,5 procent voor de Duitse DAX.

 

De Griekse bevolking stemde afgelopen zondag in een referendum met 61,3 procent overtuigend tegen de voorstellen van de schuldeisers, tegenover slechts 38,7 procent van de stemmen voor.

 

Dinsdag komt de Eurogroep bijeen, gevolgd door een eurotop tegen het einde van de dag.

 

De hoop van de Griekse premier Alexis Tsipras om vlot tot een deal te komen met de schuldeisers is volgens analisten van KBC evenwel "wishful thinking". De marktkenners van de Belgische bank noemden het "ondenkbaar" dat de Europese leiders vannacht afscheid hebben genomen van hun eisen aan de Grieken om in ruil voor nieuwe hulp stevig te bezuinigen. Analisten van Rabobank vulden aan dat de kans op een Grexit is toegenomen.

 

De Europese Centrale Bank besloot maandag om de noodsteun aan Griekenland op peil te houden. Dit betekent dat de zogenoemde emergency liquidity assistance, kortweg ELA, onveranderd blijft op het niveau van 26 juni. Daarbij scherpte de ECB de eisen voor het Griekse onderpand vandaag wel aan.

 

Met het aanscherpen van de onderpandsvereisten neemt de druk volgens marktanalist Emile Cardon van Rabobank verder toe. "Het zorgt ervoor dat de ECB eerder bezorgder is geworden dan dat er uitzicht is op extra geld."

 

De euro/dollar noteerde 0,5 procent lager op 1,1054, nadat het muntpaar eerder vandaag kortstondig nog onder de 1,10 werd verhandeld. De euro/dollar herstelde volgens Rabobank nadat Yanis Varoufakis zijn functie als minister van Financiën in Griekenland neerlegde, omdat dit de onderhandelingen met de schuldeisers zou bevorderen. Inmiddels zou Euclid Tsakalotos zijn verkozen als opvolger van Varoufakis.

 

De futures op olie stonden maandag stevig onder druk met het oog op een mogelijke versoepeling van de sancties tegen Iran. Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate daalde 4,9 procent in prijs naar 52,78 dollar. Een vat Brent olie werd liefst 5,9 procent lager verhandeld op 56,78 dollar.

 

Amerikaanse beleggers, die konden genieten van een verlengd weekend vanwege Independence Day, kregen verder nog cijfers over de dienstensector te verwerken. De inkoopmanagersindex van het Institute for Supply Management steeg van 55,7 in mei naar 56,0 in juni, wat de 65ste maand op rij betekende dat de index op groei wees.

 

Eerder op de dag bleek de inkoopmanagersindex berekend door Markit Economics te zijn gedaald van 56,2 in mei naar 54,8 afgelopen maand, het laagste niveaus sinds begin dit jaar.

 

Op dinsdag kijken beleggers uit naar naar cijfers over de Amerikaanse handelsbalans en het consumentenkrediet. Verder luidt Alcoa woensdag nabeurs het cijferseizoen in met de halfjaarcijfers.

 

Bedrijfsnieuws

Aetna stond met 6,4 procent stevig onder druk, nadat de Amerikaanse verzekeraar vrijdag nabeurs de overname van sectorgenoot Humana aankondigde voor circa 37 miljard dollar. De koers van Humana steeg 1,0 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.