Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valutabericht: euro komende jaren flink onder druk

Valutabericht: euro komende jaren flink onder druk
6 jul 2015 om 16:58

De euro bevindt zich op de lange termijn, dat wil zeggen de komende jaren, in een bearmarkt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING verwacht dat de vorige dieptepunten uit oktober 2000 op 0,8230 worden doorbroken en hanteert als koersdoel 0,80 tot 0,75.

 

Binnen deze lange termijn dalende trend zullen "forse en scherpe herstelbewegingen" te zien zijn waardoor het lijkt dat de euro/dollar de dieptepunten achter zich heeft gelaten, "maar dit is slechts schijn", zo waarschuwt Van den Akker. Een dergelijke forse herstelbeweging kan gestart zijn in maart van dit jaar waar de koers met een dieptepunt op 1,0458 exact de onderkant van het lange termijn dalende trendkanaal succesvol testte. Dit na een vrijwel non-stop daling vanaf de top in mei 2014 nipt onder de 1,40.

 

Op de korte termijn, dat wil zeggen de komende weken, blijft de volatiliteit volgens de technisch analist van ING naar waarschijnlijkheid hoog en moeten deze bewegingen beoordeeld worden in het vormen van een bodem. Koersdruk kan er voor zorgen dat de eerste horizontale steun op 1,0850 getest en gebroken kan worden, gevolgd door een verdere daling richting circa 1,0540 waarbij de onderkant van het dalende trendkanaal in de maandgrafiek nu op circa 1,0420 ligt.

 

 

In de komende maanden moet het volgens Van den Akker mogelijk zijn dat de euro/dollar koers het hoogste punt uit mei dit jaar aanscherpt boven de 1,1467, na de huidige "lastige en volatiele fase". Een verder herstel binnen de lange termijn dalende trend richting de circa 1,22-1,23 moet dan vervolgens ook haalbaar zijn volgens de marktvorser, met tussenliggende horizontale weerstand op circa 1,1750, in het maken van een belangrijke lange termijn lagere top.

 

Van den Akker wijst daarbij op de grote gelijkenissen tussen de trendmatige bewegingen uit de jaren ’80 en ’90 destijds en de huidige koersontwikkelingen. In 1997 voltooide de koers een groot langgerekt toppatroon, net als afgelopen december onder de 1,23. In 1998 keerde de koers nog één keer terug naar deze voormalige neklijn om vervolgens te beginnen aan een lange glijvlucht richting het dieptepunt op 0,8230 in oktober 2000.

 

Een herstel in de komende maanden richting de 1,22-1,23, richting de neklijn, zou in de ogen van de technisch analist van ING een bevestiging zijn van het eerdere negatieve patroon uit 1997. De nieuwe verwachtte lagere top rond 1,22-1,23 lijkt daarom een goede mogelijkheid te worden om te kunnen profiteren van een verder oplopende dollar in de daaropvolgende jaren.

 

 

De euro/dollar handelde maandag op 1,1073.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.