Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitblijven Grieks akkoord raakt Damrak

Uitblijven Grieks akkoord raakt Damrak
4 jul 2015 om 15:00

De Amsterdamse beurzen zijn afgelopen week stevig in het rood gesloten nadat een oplossing voor de penibele financiële situatie van Griekenland uit bleef.

 

De AEX verloor afgelopen week liefst 4,1 procent op 474,14 punten, terwijl de AMX een verlies van 3,9 procent liet optekenen.

 

Griekenland beëindigde vorig weekend de langlopende onderhandelingen met de schuldeisers, maar kondigde wel een referendum aan dat zondag dient om de Griekse bevolking te kunnen laten beslissen over de voorstellen. De Griekse premier Alexis Tsipras gaf evenwel een negatief stemadvies af over de voorstellen.

 

"Ondanks een daling van de Europese markten op maandag was van echte paniek geen sprake", aldus ABN AMRO. Hoofdeconoom Teunis Brosens van ING zag "enige schrik" op de financiële markten, maar sprak van een teleurstelling voor de Griekse regering indien de hoop bestond dat paniek op de markten Europa zou bewegen tot concessies.

 

ING stelde verder dat Griekenland afgelopen week "als een kat in het nauw rare sprongen maakte", door pogingen om de onderhandelingen met de schuldeisers gaande te houden en tevens in eigen land een campagne tegen de voorstellen van de schuldeisers te voeren.

 

De Oostenrijkse minister van Financiën Hans Jörg Schelling noemde in Die Presse het eventuele vertrek van Griekenland uit de eurozone "economisch makkelijk te beheren", maar voorziet voor Griekenland een "aanzienlijk dramatischer" scenario. Volgens de Oostenrijker zal het financieel noodlijdende Zuid-Europese land humanitaire hulp nodig hebben in het geval van een Grexit, maar valt de angst voor grootschalige armoede in Griekenland onder "een propaganda-oorlog".

 

Volgens de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis staat er evenwel teveel op het spel voor Europa om Griekenland aan zijn lot over te laten. Varoufakis stelde daarbij volgens Reuters dat er "een biljoen euro" verloren zou gaan bij een Grexit, wat Europa "niet kan toestaan". Brosens van ING noemde het evenwel "een grote uitdaging" om een hervatting van de onderhandelingen tussen Griekenland en de schuldeisers tot een succes te maken, gelet op "de verwensingen over en weer van afgelopen week".

 

Woorden van Varoufakis vrijdag in de media dat Athene en de schuldeisers dichtbij een akkoord zijn, bleken volgens minister en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem "volstrekt onjuist". De Nederlander gaf aan dat er momenteel niet wordt gesproken met de Griekse regering en dat de uitkomsten van het referendum op zondag worden afgewacht.

 

Banenrapport lichte tegenvaller

In de Verenigde Staten is het aantal banen in de niet-agrarische sector in juni in een iets lager tempo gegroeid dan voorzien. Afgelopen maand nam het aantal banen toe met 223.000 en daalde de werkloosheid van 5,5 naar 5,3 procent.

 

Het aantal nieuwe banen bleek minder dan de 230.000 die ABN AMRO voorzag en de 240.000 waarop Rabobank rekende. Analisten van beide banken stelden evenwel dat de groei van de Amerikaanse economie doorzet en dat een eerste renteverhoging door de Federal Reserve er aan komt. Met een werkloosheid van 5,3 procent kan de Fed volgens analist Philip Marey van Rabobank feitelijk niets anders dan de rente verhogen.

 

Agenda

Naast het verwerken van de uitkomsten van het Griekse referendum gaat het cijferseizoen komende week van start.

 

In Amerika luidt Alcoa woensdag nabeurs het cijferseizoen in met de halfjaarcijfers, terwijl in Europa de prestaties van Marks & Spencer over het afgelopen kwartaal op dinsdag naar buiten komen.

 

RoodMicrotec opent in Nederland op donderdag als eerste onderneming de boeken over het tweede kwartaal. Pas een week later volgt ASML als eerste fonds uit de Amsterdamse hoofdgraadmeter met de resultaten.

 

De macro-economische kalender bevat op maandag de inkoopmanagersindex van de Amerikaanse dienstensector, op dinsdag gevolgd door cijfers over de Duitse en Britse industriële productie in mei. In Nederland staan dinsdag nieuwe cijfers van brancheorganisatie ABU over de uitzendmarkt geagendeerd.

 

Donderdag staan de nieuwste inflatieramingen in Nederland op de rol, samen met het rentebesluit van de Bank of England en de Amerikaanse groothandelsvoorraden over mei.

 

Naar verwachting begroet Euronext vrijdag flitshandelaar Flow Traders op het Damrak in de vorm van een beursgang.

 

Stijgers en dalers

NN Group onttrok zich afgelopen week met een plus van 2,1 procent aan de overwegend in het rood gekleurde fondsen. Rabobank verhoogde het koersdoel voor de verzekeraar van 30,00 naar 32,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling en wees onder meer op een "aantrekkelijke" waardering. Aalberts Industries profiteerde eveneens van een positief analistenrapport. KBC Securities verhoogde het advies van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 25,00 naar 32,00 euro. Het recente koersverlies van het aandeel biedt volgens analist Dirk Verbiesen een "aantrekkelijk" instapmoment.

 

Unibail-Rodamco droeg met een verlies van 6,4 procent de rode lantaarn. Het vastgoedbedrijf rondde afgelopen week de verkoop af van verschillende activa met een totale waarde van 562 miljoen euro. Ook ArcelorMittal stond met een verlies van 6,3 procent stevig onder druk. De staalreus wil voor 225 miljoen Zwitserse frank aan obligaties uitgeven om met de opbrengsten bestaande schulden af te lossen.

 

In de Midkap ging Fagron met 4,5 procent aan kop. Woensdag liet de specialist in magistrale bereidingen weten dat het 224.133 nieuwe aandelen heeft uitgegeven met een waarde van 10 miljoen dollar om de overname van AnazaoHealth te financieren. Ook BinckBank sloot op weekbasis hoger met een winst van 0,6 procent.

 

Onder de dalers bevonden zich de volatiele namen, met een min van 6,3 procent voor Air France-KLM, een verlies van 7,3 procent voor USG People en een daling van liefst 10,0 procent voor postbedrijf PostNL.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.