Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: AEX schiet nip in het rood

Beursupdate: AEX schiet nip in het rood
31 jul 2015 om 12:05

De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag aan het einde van de ochtendhandel na een groene opening toch nipt in het rood. De AEX verloor 0,4 procent op 493,38 punten, terwijl de AMX wel in het groen bleef met een stijging van 0,1 procent.

 

Handelaar Tycho Schaaf van Lynx verwacht de week kalm af te kunnen sluiten. Op de aandelenmarkten gebeurde vanochtend in de ogen van de marktkenner weinig spectaculairs en ook op de Chinese markten bleef het vandaag rustig. De macro-economische cijfers uit Europa waren volgens Schaaf eveneens niet spannend. De inflatie en de werkloosheid in de eurozone maakten een pas op de plaats, terwijl de Duitse detailhandelsverkopen stevig aandikten in vergelijking tot vorig jaar.

 

Wel zag de marktvorser van Lynx de olieprijzen iets wegzakken. Zo werden een vat Brent-olie en een vat West Texas Intermediate rond de 0,5 procent goedkoper.

 

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0977.

 

Stijgers en dalers

 

In de AEX noteerde vrijdagochtend 10 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van het volatiele OCI, dat rond lunchtijd naar een winst van 2,8 procent koerste.

 

Na een koersafstraffing op donderdag na kwartaalcijfers, maakte het aandeel Randstad vrijdagochtend een herstel door met een koerswinst van 2,6 procent. Analisten lieten zich ook vandaag weer overwegend positief uit over de cijfers van de uitzender. JPMorgan en Morgan Stanley verhoogden beide het koersdoel voor Randstad.

 

ArcelorMittal steeg 1 procent, nadat de staalreus de winsten in het tweede kwartaal van dit jaar minder onder druk zag staan dan voorzien, ondanks de aanhoudende druk op zowel de staal- als de ijzerertsprijs. Volgens analist Philip Ngotho van ABN AMRO vielen de cijfers van de staalreus mee, na het nodige pessimisme in de sector.

 

Royal Dutch Shell moest de rode lantaarn dragen met een verlies van 0,7 procent, nadat het aandeel donderdag de belangrijkste aanjager van een groen Damrak bleek na goed ontvangen kwartaalcijfers.

 

In de AMX was NSI de grootste stijger met 8,3 procent, nadat het vastgoedfonds in de eerste zes maanden van dit jaar een hoger direct beleggingsresultaat realiseerde. Het resultaat steeg met 2,7 procent naar 25,1 miljoen euro. Daarbij maakte NSI melding van een "duidelijke trendbreuk" met een positieve herwaardering van de Nederlandse kantorenportefeuille.

 

Ook BE Semiconductor Industries en Imtech konden vrijdagochtend op aanzienlijke koersstijgingen rekenen met respectievelijk 3,2 procent en 5,4 procent. USG People kon net in de groene cijfers komen, nadat de uitzender zowel een hogere omzet als bedrijfsresultaat over het tweede kwartaal boekte. Analisten reageerden overwegend positief op de cijfers van USG People.

 

Grootste daler in de Midkap was oliedienstverlener Fugro met een verlies van bijna 3 procent en ook sectorgenoot SBM Offshore leverde 0,9 procent in. De koersval van donderdag van Aperam was vandaag nog niet ten einde. De producent van roestvast staal leverde nog eens 2,5 procent in.

 

Onder de kleine fondsen steeg Accell Group met ruim 1,5 procent, terwijl ICT Automatisering en Acomo juist daalden met meer dan een procent. Docdata was donderdag nog een uitblinker met een koerswinst van ruim 6 procent na een koopaanbeveling door ING. De halfjaarcijfers van Acomo waren vandaag aanleiding voor SNS Securities om het advies te verlagen naar Houden.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.