Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street maakt pas op de plaats

Wall Street maakt pas op de plaats
30 jul 2015 om 22:11

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag amper van hun plaats gekomen na een licht tegenvallende economische groei en gemengd ontvangen bedrijfscijfers. De Dow Jones index sloot onveranderd op 17.745,98 punten. De breder samengestelde S&P500 index sloot eveneens onveranderd op 2.108,63 punten, terwijl techbeurs Nasdaq 0,3 procent klom op 5.128,79 punten.

In het tweede kwartaal groeide de Amerikaanse economie met 2,3 procent na een aangepaste stijging van 0,6 procent in het eerste kwartaal. “De groei [van de Amerikaanse economie] was iets minder dan verwacht”, aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank, die met de beschuldigende vinger wees naar vooral “zwakke” bedrijfsinvesteringen. Enerzijds zet de dure dollar een rem op de investeringen en anderzijds de lage olieprijs, aldus Marey, die wel benadrukte dat er sprake is van een aantrekkende economie.  De markt rekende volgens Rabobank evenwel op een groei van circa 2,5 procent en futures draaiden negatief op het voorbeurs bekend gemaakte cijfer.

Conform verwachting liet de Fed woensdag de rente ongemoeid, waarbij het gissen blijft of de rente bij de volgende vergadering in september wordt verhoogd. Cijfers die wijzen op een economisch herstel brengen niettemin een renteverhoging dichterbij. Marey van Rabobank verwacht evenwel dat september te vroeg komt voor een eerste renteverhoging en mikt nog altijd op december.

Voorbeurs kregen beleggers daarnaast ook weer de nodige bedrijfscijfers te verwerken. Colgate-Palmolive (-1,3%) en Procter & Gamble (-4,0%), concurrenten van Unilever, klaagden over de effecten van de dure dollar en zagen hun omzet onder druk staan. De afgelopen jaren profiteerden Amerikaanse multinationals volgens Marey juist van een “kunstmatige subsidie” in de vorm van een goedkope dollar. Inmiddels is de situatie gekeerd en de marktanalist van Rabobank ziet dit niet snel veranderen. Vermoedelijk zal de euro/dollar de komende maanden nog geleidelijk verder dalen, aldus de analist.

Nabeurs volgen nog de cijfers van netwerksite LinkedIn. De publicaties van sectorgenoten Twitter en Facebook leverden vooralsnog louter koersverliezen op. Ondanks dat Facebook woensdag nabeurs melding maakte van een forse omzetgroei en meer gebruikers, gaf het fonds 2,1 procent prijs doordat beleggers de nadruk legden op een scherpe stijging van de kosten. De koers van Twitter stabiliseerde vandaag na een negatieve koersreactie van 11 procent woensdag na rapportering van een nettoverlies van 137 miljoen dollar, vanwege investeringen in nieuwe datacentra en het eigen personeel in de vorm van bonussen.

De euro/dollar werd donderdag krap een procent lager verhandeld op 1,0918. Olie werd daarnaast fractioneel goedkoper.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.