Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Shell zet AEX hoger

Shell zet AEX hoger
30 jul 2015 om 17:55

De Amsterdamse beurs is onder aanvoering van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell in het groen gesloten, terwijl de omringende beurzen nauwelijks van hun plek kwamen. De AEX sloot 1,2 procent hoger op 495,17 punten.

 

"Shell was de koersbepaler van de dag, constateerde ook Maurice Mureau van Merit Capital. Mureau meent dat de bedrijfsresultaten in Europa overwegend goed zijn, waarbij de ondernemingen flink profiteren van de zwakkere euro.

 

Verder reageerde de markt op de groeicijfers uit Amerika, die volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank "minder dan verwacht" waren, doordat de bedrijfsinvesteringen achterbleven. Enerzijds zette de dure dollar volgens de marktanalist een rem op de investeringen en anderzijds de lage olieprijs.

 

Ondanks de tegenvallende groei van 2,3 procent in het afgelopen kwartaal, is er wel sprake van een aantrekkende economie, benadrukte Marey.

 

Conform verwachting liet de Fed woensdag de rente ongemoeid, waarbij het gissen blijft of de rente bij de volgende vergadering in september wordt verhoogd. Marey van Rabobank verwacht dat september te vroeg komt voor een eerste renteverhoging en mikt nog altijd op december.

 

De euro/dollar werd donderdag ruim een half procent lager verhandeld op 1,0917.

 

Stijgers en dalers

Shell was koploper onder de hoofdfondsen met een dagwinst van 4,9 procent. De winstval naar 3,2 miljard dollar die beleggers voorzagen vanwege de lage olieprijs, bleek overdreven. Shell boekte een winst van 3,8 miljard dollar. Daarbij kondigde het aan flink in de kosten te gaan snijden, mede door het afvloeien van 6.500 banen. De koersstijging die volgde was volgens Nomura logisch, met een dividendrendement dat een bodem in de koers legt.

 

Naast Shell had ook Ahold de wind in de zeilen met een koerswinst van 2,9 procent, nadat fusiepartner Delhaize 3,7 procent in waarde steeg na goed ontvangen kwartaalcijfers.

 

Tegenover deze winsten stond Altice met een koersverlies van 4,0 procent en Randstad met 1,3 procent. ABN AMRO sprak van een verrassende koersdaling van Randstad, na goede kwartaalcijfers. Fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam verklaarde de winstnemingen door de sterke koersprestatie van de uitzender in de afgelopen tijd.

 

In de AMX ging Aperam met 11,8 procent onderuit op de woensdag nabeurs gepresenteerde kwartaalcijfers. De cijfers waren volgens Credit Suisse conform verwachting en de schuldreductie een meevaller. De afgegeven outlook was wel aan de zwakke kant volgens de Zwitserse zakenbank.

 

Nog beroerder verging het vandaag Imtech. De technische dienstverlener verloor maar liefst 14,9 procent, nadat het fonds de afgelopen dagen ook al onder hevige druk stond na het afgeven van een winstwaarschuwing.

 

Koplopers in de AMX waren ASM International en BE Semiconductor Industries met winsten van 1,7 en 3,3 procent. ASMI presenteerde volgens SNS Securities sterke kwartaalresultaten. Berenberg sprak van een ietwat zwakke, maar evenwel weinig verrassende outlook die de toeleverancier afgaf. ASMI ligt volgens Berenberg nog altijd op schema om dit jaar een omzetgroei van 20 procent te realiseren.

 

Ook Galapagos deed goede zaken met een dagwinst van 2,3 procent nadat het opnieuw vooruitgang boekte met filgotinib. Dit was aanleiding voor KBC Securities om het koersdoel voor Galapagos met 15 euro te verhogen naar 55 euro.

 

In de AScX ging DocData aan de leiding met een koerswinst van 6,3 procent nadat ING het fonds op de kooplijst zette. De grootste daler was DPA met een koersverlies van 2,6 procent, gevolgd door AMG met een daling van 2,2 procent.

 

Het lokaal genoteerde Euronext won 4,3 procent op volgens ING solide kwartaalresultaten. De kwartaalcijfers van Pharming Group werden met een koerswinst van 2,4 procent beloond. KBC Securities verhoogde het advies voor het biotechbedrijf van Houden naar Accumuleren.

 

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,1 procent lager op 17.730,46 punten. De breder samengestelde S&P500 index verloor 0,2 procent en techbeurs Nasdaq handelde vlak.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.