Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak wacht op Grieks referendum

Damrak wacht op Grieks referendum
3 jul 2015 om 17:54

De Amsterdamse beurs is vrijdag met een klein verlies gesloten in aanloop naar het Griekse referendum van zondag. De AEX leverde 0,6 procent in op 474,14 punten, grofweg in lijn met de omringende beurzen.

 

Volgens analisten KBC was het een rustige handelsdag, waarbij beleggers aan de zijlijn bleven vanwege het referendum.

 

Woorden van de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis vandaag in de media dat Athene en de schuldeisers dichtbij een akkoord zijn, waren volgens minister en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem "volstrekt onjuist". Dijsselbloem gaf aan dat er momenteel niet wordt gesproken met de Griekse regering en dat de uitkomsten van het referendum worden afgewacht.

 

Volgens fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam belooft het zondag een "nek-aan-nekrace" te worden.

 

Indien de Grieken ‘nee’ zeggen tegen de voorstellen van de schuldeisers dan voorzien valutaspecialisten van ABN AMRO druk op de euro. Een ‘ja’ stem zal juist tijdelijk voor een herstel van de euro zorgen en een stijging van de aandelenmarkten. De euro/dollar was 1,1096 waard bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten.

 

Verder moest Europa het stellen zonder sturing vanuit Amerika. Wall Street hield de deuren gesloten in verband met de viering van Onafhankelijkheidsdag morgen.

 

Stijgers en dalers

In de AEX ging ging KPN aan kop met een koerswinst van een half procent. Morgan Stanley was te spreken over de operationele vorderingen bij het telecombedrijf en de vooruitzichten voor het dividend. Ook zal overnamefantasie de koers van het fonds ondersteunen, aldus analisten van Morgan de Amerikaanse zakenbank. ArcelorMittal werd 0,3 procent meer waard.

 

De grootste daler was Gemalto met een verlies van 1,8 procent. Een directe aanleiding voor het koersverlies van de Franse digitale beveiliger ontbrak. Verder verloor Vopak 1,4 procent en werd Wolters Kluwer 1,2 procent minder waard.

 

In de AMX was ASM International met een dagwinst van 1,2 procent een van de grootste stijgers. Berenberg noemde ASMI een overnamekandidaat vanwege het mooie toekomstperspectief voor ALD. Ook Wereldhave werd ook 1,2 procent meer waard en Fagron steeg 1,1 procent in waarde. Air France-KLM en Arcadis waren met verliezen van respectievelijk 2,2 en 2,0 procent de grootste dalers in de Midkap. Air France kreeg vandaag niet de gehoopte rechterlijke steun voor het vlot trekken van de onderhandelingen met de pilotenvakbond.

 

Onder de kleinere fondsen was Stern Groep aanvoerder met een dagwinst van 1,6 procent en leverden Ballast Nedam en ICT Automatisering elk 1,2 procent in.

 

Het lokaal genoteerde Kardan won 1,5 procent nadat het akkoord met de schuldeisers inmiddels van kracht is. RoodMicrotec koerste 4,7 procent hoger na het binnenhalen van een grote opdracht. Volgens SNS Securities geeft de opdracht Rood de ruimte om adem te halen. Daarbij bewijst de opdracht ook dat Rood de juiste strategie heeft gekozen. Wel merkte SNS op dat het aandeel Rood inmiddels stevig gewaardeerd is en dat het aantal uitstaande aandelen snel toeneemt.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.