Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street op weg naar lager slot na banenrapport

Wall Street op weg naar lager slot na banenrapport
2 jul 2015 om 20:53

De Amerikaanse beurzen koersen donderdag ruim een uur voor het slot lager na een licht tegenvallend banenrapport en een lang weekend in het vooruitzicht vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag, waardoor Wall Street morgen de deuren gesloten houdt. De hoofdindices gaven enkele tienden van een procent prijs.

Afgelopen maand nam het aantal banen toe met 223.000 en daalde de werkloosheid van 5,5 naar 5,3 procent. De participatiegraad kwam afgelopen maand uit op 62,6 procent, tegenover 62,9 procent in mei. De participatiegraad stond daarmee op het laagste niveau sinds 1977. De banengroei in juni lag lager dan de 230.000 waarop econoom Maritza Cabezas van ABN AMRO vooraf rekende en de 240.000 die marktanalist Philip Marey van Rabobank voorzag.

 
De banengroei van 280.000 voor mei werd daarbij neerwaarts bijgesteld naar 254.000 en voor april werd de groei aangepast van 221.000 naar 187.000.

 
Marey sprak van een "teleurstelling", vooral omdat enkele recente cijfers, zoals het rapport van loonstrookjesverwerker ADP, de verwachtingen hadden gestuwd. Toch wilde Cabezas niet spreken van een slecht rapport. Nog altijd ligt de gemiddelde maandelijkse groei namelijk boven de 200.000. "Een goed teken voor de arbeidsmarkt", aldus Cabezas. Daarbij is daling van de werkloosheid naar 5,3 procent "heel belangrijk" voor de Federal Reserve, aldus de marktvorser. De daling van de werkloosheid was volgens Marey evenwel vooral een gevolg van het wegvallen van het aanbod.

Een minpunt in het rapport was volgens zowel Cabezas als Marey dat het gemiddelde uurloon niet steeg. Deze bleef onveranderd op 24,95 dollar per uur. Maar rekening houdend met de dalende werkloosheid zal dit volgens de econoom van ABN AMRO in de komende maanden aantrekken. De Fed zal het banenrapport van juni volgens ABN AMRO dan ook als een steun in de rug zien voor een eerste renteverhoging in september.

 
Marey meende ook dat het herstel van de Amerikaanse economie blijkens het banenrapport doorzet, hoewel misschien iets minder sterk dan gehoopt. De kans op een eerste renteverhoging in september is volgens de analist van Rabobank met het banenrapport van vandaag iets afgenomen, maar tot een verhoging komt het dit jaar volgens de marktvorser zeker. De Fed moet feitelijk wel, aldus Marey, wijzend op de werkloosheid van 5,3 procent. Na het banenrapport daalde de Amerikaanse lange rente, hetgeen volgens Marey terecht was.

Naast de interpretatie van ’s werelds belangrijkste macrocijfer moesten beleggers in aanloop naar een lang weekend ook een inschatting maken van de uitkomst van het Griekse referendum, dat voor zondag staat geagendeerd. Woensdagavond bleek na een vergadering van de Eurogroep dat de schuldeisers de uitkomst van het Griekse referendum afwachten en dat er tot die tijd niet met Griekenland wordt gepraat over voorstellen of financiële regelingen.

Indien de Grieken zondag voor de voorstellen van de schuldeisers stemmen dan stapt de Griekse minister Yanis Varoufakis van Financiën op, zo zei hij in een interview met Bloomberg. Varoufakis vindt dat een herstructurering van de Griekse schuld een absolute voorwaarde is voor een deal met de schuldeisers. De politicus benadrukte evenwel ook dat hij Griekenland zonder meer in de euro wil houden, net als de meeste Grieken.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.