Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: risico Nederlandse infraprojecten beter gespreid

Beursblik: risico Nederlandse infraprojecten beter gespreid
17 jun 2015 om 13:48

De risico’s van Nederlandse infraprojecten worden inmiddels beter verdeeld door overheid. Dit schreef analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers woensdag in een rapport over de bouwsector.

 

"Geleidelijk lijkt de overheid zich realistischer op te stellen met het verschuiven van de risico’s rondom infrastructurele projecten", aldus Van Beek.

 

Bij het lopende A15 project Maasvlakte-Vaanplein kwamen Ballast Nedam en Strukton in zwaar weer nadat de overheid de risico’s volledig door had geschoven naar de bouwers. 

 

Voor het project Zuidasdok aan de A10 in Amsterdam heeft Rijkswaterstaat inmiddels twee consortia geselecteerd om mee te dingen. Dit zijn de combinatie BAM Groep, Volker Wessels en TBI en de combinatie Fluor, Heijmans en Hochtief. De totale projectsom bedraagt 1,9 miljard euro en met de aanbesteding is een bedrag van ongeveer 1 miljard euro gemoeid. 

 

Rijkswaterstaat zal bij dit nieuwe project een aantal risico’s zelf dragen zoals het regelen van de vergunningen en het in kaart brengen van kabels en leidingen. "Uitgangspunt is dat de risico’s gedragen worden door de partij die ze het beste kan beheersen", zo stelde Van Beek, in tegenstelling tot het project aan de A15 waar de bouwers alle risico’s droegen.

 

Theodoor Gilissen hanteert een Aanbevolen advies voor BAM Groep met een koersdoel van 4,25 euro, terwijl Heijmans een Niet Aanbevolen advies krijgt van Van Beek. De analist meent dat BAM een "aanzienlijke" winstgroei in 2016 zal boeken dankzij de sterkere positionering naar publiek-private-samenwerkingen en de positie van de bouwer in de florerende Britse en Ierse bouwmarkten.

 

Op een rood Damrak leverde BAM Groep woensdag 0,8 procent in en Heijmans werd 0,6 procent lager verhandeld.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.