Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: herstel op Damrak

Beursupdate: herstel op Damrak
4 mei 2015 om 12:05

De Amsterdamse beurs herstelt van de afstraffing van vorige week, toen de AEX 3,2 procent inleverde. Maandag aan het einde van de ochtendhandel noteerde de AEX een half procent hoger op 490,31 punten. Ook de omringende beurzen stonden in het groen.

 

Waarom aandelen de laatste handelsdagen zo hard onderuit gingen, juist nu het vertrouwen in de economische toekomst van Griekenland lijkt toe te nemen, is niet duidelijk, aldus hoofdeconoom Han de Jong van ABN AMRO.

 

De Jong vermoedt dat het "inlassen van een adempauze" een belangrijke factor is. De econoom wees op de Euro Stoxx50 die sinds eind 2014 al met een vijfde steeg. Ondanks de recente verliezen staat de index nog altijd op zo’n 15 procent winst dit jaar.

 

Over een Grexit maakt De Jong zich inmiddels minder zorgen. Het Griekse electoraat lijkt Griekenland heel graag binnen de eurozone te willen houden, aldus de econoom van ABN AMRO, en steeds meer Grieken beseffen dat dit alleen bereikt kan worden via een compromis.

 

"De kans op een goede afloop is hierdoor nu veel groter dan een paar maanden geleden", zo meende De Jong.

 

Ook vandaag wordt er weer onderhandeld met de Grieken.

 

Vanochtend waren de ogen vooral gericht op de inkoopmanagersindexen voor Europa en China. In Frankrijk nam de krimp in de industrie toe, terwijl in Duitsland het groeitempo daalde. Uit Spanje en Italië waren de geluiden positiever. De inkoopmanagersindex voor de eurozone daalde licht, van 52,2 in maart naar 52,0 in april.

 

De euro/dollar werd op 1,1132 verhandeld.

 

Voorbeurs bleek de inkoopmanagersindex voor de industrie gedaald van 49,6 naar 48,9. De daling was voor econoom Hongbin Qu van Markit aanleiding om te spreken van een zwakke start van het tweede kwartaal voor China. De econoom meent dat meer stimuleringen door de Chinese overheid nodig zijn om te voorkomen dat het groeitempo uit het eerste kwartaal niet uit zicht raakt.

 

De hoop op meer maatregelen door Shanghai zorgde vanochtend voor een ommekeer op de Chinese beurs, waardoor er bij het slot een winst kon worden opgetekend.

 

Stijgers en dalers

In de AEX ging ArcelorMittal aan kop met een koerswinst van 1,9 procent. Analisten verwachten niet dat de staalreus in staat zal blijken de eigen winstdoelstelling voor dit jaar te halen, maar dit lijkt inmiddels voldoende ingeprijsd. Ook ING, KPN en Royal Dutch Shell hadden de wind in de rug met koerswinsten van meer dan een procent.

 

OCI en Vopak waren met dalingen van 2,0 en 1,6 procent de grootste dalers onder de hoofdfondsen.

 

In de AMX ging Fugro aan kop met een winst van 3,4 procent, gevolgd door Brunel International met 3,0 procent. Brunel maakte vorige week de cijfers over het eerste kwartaal bekend. Deze waren volgens ING licht tegenvallend, maar de vooruitzichten die de specialistische detacheerder presenteerde gaven volgens de bank een geruststellend gevoel.

 

De grootste dalers in de Midkap waren Fagron en Corbion met elk circa een procent.

 

Bij de kleinere fondsen viel Telegraaf Media Groep op met een koerswinst van 2,6 procent. DPA Group was de sterkste daler met een verlies van 2,7 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.