Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: beleggers niet onder indruk van terugval

Beursblik: beleggers niet onder indruk van terugval
30 mei 2015 om 16:55

Nederlandse beleggers zijn niet onder de indruk van de lichte terugval in aandelenkoersen en de oplopende obligatierentes. Dit bleek zaterdag uit de ING BeleggersBarometer.

 

De BeleggersBarometer kwam uit op een stand van 139, een terugval van 9 punten in vergelijking tot een maand eerder. Ondanks deze dip wijst de index volgens ING nog altijd op een "zeer positief sentiment" onder particuliere beleggers.

 

Het oordeel van de beleggers over de economische situatie en hun eigen financiële situatie over de afgelopen drie maanden is ongewijzigd gebleven, aldus ING, maar over de toekomst is de groep positief gestemden iets kleiner geworden ten opzichte van april.

 

Oplopende rentes en dalende beurskoersen

In de afgelopen weken steeg de Duitse tienjaarsrente van een laagtepunt op 0,05 procent naar 0,70 procent.

 

"Een eenduidige verklaring voor de snelle rentestijging was er niet. In onze ogen was het een combinatie van een aantal factoren. Het naderen van het absolute nulpunt voor de tienjaars rente zal een aantal beleggers het sein gegeven hebben dat er echt niets meer te halen was", aldus Bob Homan van ING Investment Office, die daarnaast denk dat er "wat geld" onttrokken is door enkele grote beleggers, zoals bijvoorbeeld de Chinese overheid en Zuid-Europese banken, voor respectievelijk infrastructurele projecten en verstrekking van private leningen.

 

Tegelijkertijd met de oplopende rentes daalden de aandelenkoersen.

 

Grexit

Van de Nederlandse particuliere beleggers denkt 32 procent dat een Griekse uittreding kan worden verwacht, aldus ING. Bijna de helft denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen.

 

Als reactie op een ‘Grexit’, voorziet 50 procent van de beleggers een tijdelijke terugval in aandelenkoersen. Een langer durende terugval wordt door 14 procent verwacht.

 

Sinds november 2002 peilt de ING maandelijks het beleggersvertrouwen onder particuliere Nederlandse beleggers met de ING BeleggersBarometer. Dit instrument is door de ING ontwikkeld en bepaalt met 11 vragen de index voor het beleggersvertrouwen. De index loopt van 0 – zeer pessimistisch – tot 200 – zeer optimistisch.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.