Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street koerst lager na macrocijfers

Wall Street koerst lager na macrocijfers
29 mei 2015 om 20:29

Wall Street koerst vrijdag circa anderhalf uur voor het slot lager na tegenvallende macrocijfers. De verliezen bleven echter beperkt door de verwachting dat een renteverhoging nu mogelijk kan worden uitgesteld. De hoofdindices noteerden circa een half procent in het rood.

Voorbeurs werden beleggers geconfronteerd met een krimp van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal op jaarbasis met 0,7 procent, terwijl een eerste raming nog wees op een groei van 0,2 procent. In het vierde kwartaal bedroeg de groei van het bruto binnenlands product nog 2,2 procent.  Handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO was echter niet onder de indruk en gaf aan meer uit te kijken naar cijfers over de huidige staat van de economie en wees daarbij naar het banenrapport, dat voor volgende week vrijdag op de agenda staat en dat wordt beschouwd als ’s werelds belangrijkste macrocijfer.

Het sentiment verslechterde evenwel verder nadat de inkoopmanangersindex (PMI) voor de regio Chicago, die de ontwikkeling van de industrie in de regio Chicago weergeeft, in mei stevig bleek gedaald en uitkwam op een stand van van 46,2, nadat de index een maand eerder nog met 6,0 punten steeg tot 52,3. "We hadden gedacht dat de opleving in april overeen kwam met een gedeeltelijke terugkeer naar een normale situatie na de [negatieve] weersomstandigheden en een havengerelateerde vertraging in het eerste kwartaal", aldus hoofdeconoom Philip Uglow van MNI Indicators, toevoegend dat de cijfers over mei evenwel suggereren dat dit een vals signaal bleek.

Tot slot bleek ook het vertrouwen onder Amerikaanse consumenten in de economie in gedaald van 95,9 in april naar 90,7 in mei. Een voorlopige raming wees evenwel eerder nog op een daling van de index tot 88,6.

Marktanalisten op zakenzender CNBC wezen er echter al snel op dat door de tegenvallende macrocijfers een mogelijke renteverhoging in het najaar nu kan worden uitgesteld, waardoor de verliezen op de aandelenmarkten werden beperkt.

De prijs voor een vat Amerikaanse olie steeg daarnaast scherp met circa vijf procent nadat uit cijfers naar voren kwam dat de Amerikaanse olievoorraden voor de vierde achtereenvolgende week waren gedaald.  Het muntpaar euro/dollar noteerde vrijwel vlak op 1,0977.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.