Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak besluit handelsweek fors lager

Damrak besluit handelsweek fors lager
29 mei 2015 om 17:40

De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag fors lager gesloten, nadat cijfers wezen op een krimp van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal.

 

De AEX eindigde 1,7 procent lager op 493,56 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,5 procent liet optekenen. Ook omringende beurzen sloten fors in het rood met een min van 1,9 procent voor Frankfurt en 2,0 procent voor Parijs.

 

Volgens Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers was er niet een specifieke aanleiding voor de lagere koersen, maar blijft de situatie rondom Griekenland "moeizaam" en was de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal "behoorlijk" gekrompen.

 

In het eerste kwartaal kromp de Amerikaanse economie op jaarbasis met 0,7 procent, terwijl een eerste raming nog wees op een groei van 0,2 procent. In het vierde kwartaal bedroeg de groei van het bruto binnenlands product nog 2,2 procent.

 

"Er is geen reden om pessimistisch naar de beurs te kijken", verklaarde analist Van Beek evenwel, toevoegend er "niet echt van op te kijken" dat de beurzen een stap terug doen na eerdere stevige koerswinsten dit jaar.

 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vrijdag 0,2 procent hoger op 1,0969. Een juli-future op een vat West Texas Intermediate steeg 3,3 procent naar 59,56 dollar. Een vat Brent-olie werd 3,6 procent duurder op 64,83 dollar.

 

Voor komende week wacht beleggers een goedgevulde agenda, met op maandag de mondiale inkoopmanagersindexen voor de industrie en de Duitse inflatie, terwijl op dinsdag inflatiecijfers uit de eurozone naar buiten komen. Woensdag volgt het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, terwijl de Bank of England donderdag volgt met het rentebesluit. Op vrijdag staat nog het Amerikaanse banenrapport geagendeerd, wat geldt als ’s werelds meest belangrijke macro-economische cijfer.

 

Stijgers en dalers

In de AEX sloten nagenoeg alle fondsen lager, met uitgezonderd van Vopak dat 1,5 procent steeg. Het tankopslagbedrijf ontving een koopaanbeveling van Rabobank en kreeg bovendien een plaats op de favorietenlijst. De analisten van Rabobank noemden de huidige aandelenkoers van Vopak een "aantrekkelijk" instapmoment en gaven aan optimistisch uit te kijken naar de ontwikkelingen bij Vopak.

 

Ahold daalde 2,2 procent, ondanks dat ABN AMRO de Zaanse grootgrutter op de favorietenlijst plaatste. De analisten zien een samengaan van Ahold met de Belgische evenknie Delhaize als een strategisch logische keuze en voorspellen weinig neerwaarts risico bij een eventueel stuklopen van de plannen.

 

Onder de dalers droeg Aalberts Industries de rode lantaarn met 3,5 procent, terwijl ook onder meer ArcelorMittal, Altice en Reed Elsevier circa drie procent verloren.

 

In de Midkap ging Galapagos met 7,1 procent aan de leiding. Dit jaar schreef het biotechbedrijf al 238,0 procent aan beurswaarde bij. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers kon geen directe verklaring vinden voor de koerswinst, maar stelde dat het fonds profiteerde van consolidatie in de farmaciesector.

 

TKH Group hield met 0,3 procent het verlies beperkt. ABN AMRO plaatste het fonds op de favorietenlijst en verwacht dat de resultaten bij Building Solutions dit jaar "significant" bijdragen aan de resultaten van de groep, wat beleggers nog niet volledig opmerkten.

 

BAM Groep werd daarentegen door ABN AMRO toegevoegd aan de favoriete shortkandidaten, vanwege de "overdreven optimistische" consensusverwachting voor de komende jaren en verwachte teleurstellende resultaten in de komende kwartalen. Volgens de analisten zal het "geleidelijke" herstel van de huizenmarkt niet voldoende blijken voor de bouwer om de zwakte in de infrastructuurmarkt te kunnen compenseren. Het fonds noteerde 6,1 procent lager.

 

Imtech was evenwel hekkensluiter met een min van 7,1 procent. De Duitse zakenkrant Handelsblatt schreef donderdag dat het voormalige hoofd van de Duitse divisie van Imtech Klaus Betz had ingestemd met het betalen van smeergeld aan het staatsbedrijf dat de bouwopdrachten voor het Berlijnse vliegveld verstrekte. De nieuwe ontwikkelingen in de zaak rondom de luchthaven van Berlijn vernam Imtech via de media, zo bleek vrijdag uit een reactie van de technisch dienstverlener. Imtech benadrukte daarbij dat de zaak dateert uit 2012 en dat de beschuldigde bestuursleden al in 2013 zijn vertrokken bij de organisatie.

 

Onder de kleinere fondsen verloor de financieel noodlijdende bouwer Ballast Nedam 4,6 procent.

 

Het lokaal genoteerde Kardan daalde liefst 8,1 procent. Donderdag sloot het Israëlische investeringsvehikel al 11,3 procent lager na bekendmaking van een nettoverlies over het eerste kwartaal.

 

Tussenstanden Wall Street

Aan het einde van de Europese handelsdag noteerden de Amerikaanse beurzen lager. De toonaangevende S&P 500 index verloor 0,7 procent op 2.106,11 punten. De Dow Jones index en technologiebeurs Nasdaq gaven respectievelijk 0,8 en 0,7 procent prijs.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.