Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX sluit lager vanwege angst renteverhoging Fed

AEX sluit lager vanwege angst renteverhoging Fed
28 mei 2015 om 17:51

De Amsterdamse beurs is na een zijwaarts verloop van de dag in het rood gesloten nadat een sterk Amerikaans macro-economisch cijfer de angst voor een renteverhoging door de Federal Reserve deed opleven.

 

De AEX sloot donderdag 0,3 procent lager op 501,97 punten. De AMX noteerde 0,1 procent hoger. De euro/dollar steeg 0,1 procent tot 1,0909.

 

"De beter dan verwachte huizenverkopen duidt op een positieve economische ontwikkeling, wat door de markt weer negatief vertaald wordt in een angst voor een vervroegde renteverhoging [door de Federal Reserve]", aldus Frank Bonsee van ABN AMRO.

 

De handelaar merkte daarbij op dat de impact hiervan extra groot was, omdat het cijfer in een "lege markt" viel. De verkoopindex voor aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten steeg van maart op april met 3,4 procent naar een stand van 112,4, de hoogste stand sinds mei 2006.

 

Verder stelde André Van Eerden van Aberfeld Asset Management dat beleggers blijven wachten op nieuws uit Griekenland. "Er is blijkbaar vertrouwen in een oplossing. We kunnen het ons financieel wel, maar politiek niet veroorloven om Griekenland uit de Europese Unie te zetten", zei de vermogensbeheerder. Volgens Van Eerden bestaat bij een Grexit het risico dat Griekenland toenadering zoekt tot Rusland.

 

De markt richtte de blik verder al gericht op vrijdag, wanneer de nieuwste groeiramingen van de Amerikaanse economie bekend worden gemaakt. ABN AMRO voorziet een herstel na het "teleurstellende" eerste kwartaal.

 

Stijgers en dalers

In de AEX sloten 9 van de 25 fondsen in het groen. Tankopslagbedrijf Vopak ging met 1,8 procent aan kop, gevolgd door ASML met 1,4 procent . De chipmachinefabrikant profiteerde van een koersdoelverhoging door SNS Securities van 66,00 euro naar 100,00 euro. Analist Edwin de Jong merkte op dat de operationele resultaten in het eerste kwartaal sterk waren, maar dat de afgegeven outlook daarentegen niet sterk bleek. Volgens de marktvorser noteert ASML tegen een significante premie ten opzichte van sectorgenoten en kunnen beleggers beter wachten op een koersdaling om in te stappen.

 

Daarentegen sloot indexzwaargewicht ArcelorMittal 2,1 procent in het rood. Verder noteerden ook financials lager. ING Groep beperkte de schade met een min van een half procent, maar Delta Lloyd verloor 1,9 procent en Aegon was hekkensluiter met een verlies van 2,2 procent. Volgens fondsmanager Corné van Zeijl van Actiam willen beleggers mogelijk aandelen NN Group kopen vanwege de toevoeging aan verschillende indexen en leverden hiervoor aandelen van sectorgenoten Delta Lloyd en Aegon in. NN Group sloot de handelsdag af met een vrijwel onveranderde koers.

 

In de Midkap was Galapagos de absolute uitblinker met een koerswinst van 6,1 procent nadat het fonds woensdag al een koersdoelverhoging van de Zwitserse zakenbank UBS ontving. De analisten van UBS verhoogden vandaag  het koersdoel voor TomTom van 7,00 naar 10,30 euro. De navigatiespecialist dikte 1,1 procent aan. ASM International noteerde in het kielzog van ASML bijna anderhalf procent hoger.

 

De rode lantaarn werd in de AMX gedragen door Imtech, dat 2,3 procent inleverde. Ook Brunel International deed geen goede zaken en kleurde 2,2 procent in het rood.

 

Onder de kleinere fondsen ging fietsenfabrikant Accell Group aan kop met een koerswinst van ruim twee procent, terwijl het volatiele en financieel noodlijdende Ballast Nedam 11,6 procent kelderde.

 

Het lokaal genoteerde Kardan handelde 11,3 procent lager na bekendmaking van een nettoverlies over het eerste kwartaal. Het Israëlische investeringsvehikel had te kampen met negatieve wisselkoerseffecten.

 

Tussenstand Wall Street

Aan het einde van de Europese handelsdag noteerden de Amerikaanse beurzen lager. Zowel de Dow Jones index als de breder samengestelde S&P 500 index kleurden 0,4 procent rood, waar de Nasdaq een half procent terrein moest geven.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.