Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: SBM verweert zich tegen aantijgingen VEB

Update: SBM verweert zich tegen aantijgingen VEB
27 mei 2015 om 11:20

SBM Offshore heeft zich met behulp van een brief verweerd tegen claims van de Vereniging van Effectenbezitters dat het beleggers onjuist geïnformeerd bij de afhandeling van de smeergeldaffaire.

 

SBM Offshore reageerde met de brief op vragen van de VEB over de aanpak van de fraude in Angola, Equatoriaal Guinea en Brazilië. Er waren aan het begin van 2012 al aanwijzingen dat er grootschalige fraude zou zijn bij de Braziliaanse activiteiten. De Schiedamse oliedienstverlener richtte zijn onderzoek aanvankelijk alleen op de Afrikaanse landen, omdat volgens SBM daar de aanwijzingen het meest concreet waren.

 

In totaal stelde de VEB dertig vragen aan SBM Offshore over onder meer de in haar ogen late informatievoorziening aan de markt over de misstanden in Brazilië en het vertrek van operationeel directeur Jean-Philippe Laures in november 2013. Daarnaast legde de VEB ook vragen voor over de informatie die de accountants beschikbaar hadden en de giften die door sommige aan SBM Offshore gelieerde verkopers werden verstrekt aan buitenlandse functionarissen.

 

Begin 2013 publiceerde SBM Offshore een persbericht over het vertrek van Jean-Philippe Laures, nadat hierover geruchten in de media de ronde deden. De oliedienstverlener gaf aan dat Laures geen onderdeel was van het hoofdbestuur en vermoedde derhalve dat zijn vertrek geen invloed zou hebben op de koers. Omdat de koers na het uitlekken van het ontslag toch daalde besloot SBM Offshore het nieuws openbaar te maken. Hiermee wilde de oliedienstverlener de link die in de media werd gelegd. tussen de operationele prestaties en het vertrek van Laures, ontzenuwen.

 

Verder liet SBM Offshore weten dat de accountants van KPMG en PriceWaterhouseCoopers vanaf 13 november 2013 geregeld op de hoogte werden gehouden van de interne onderzoeken naar mogelijke onregelmatigheden.

 

In de brief gaf bestuursvoorzitter Bruno Chabas verder aan dat er werd gevreesd voor het voortbestaan van de onderneming, wat de gekozen aanpak waarin eerst de problemen in de West-Afrikaanse landen werden aangepakt, ondersteunde. De oliedienstverlener kampte destijds met onder meer de probleemprojecten Yme en Deep Panuke. Het olieplatform Deep Panuke werd na meerdere vertragingen en afschrijvingen in november 2013 operationeel in gebruik genomen. Enkele maanden eerder in maart 2013 sloot SBM Offshore met Talisman een akkoord over het beëindigen van het Noorse hoofdpijndossier Yme. SBM Offshore schikte voor 470 miljoen dollar met betrekking tot Yme en was daarnaast verantwoordelijk voor de ontmanteling en het vervoer van het olieplatform.

 

De VEB verzocht ook om de presentaties van een cruciale bestuursvergadering in 2012. SBM Offshore liet weten geen presentaties of notulen te verstrekken, maar gaf wel een indicatie van wat besproken was.

 

SBM Offshore noteerde woensdagochtend op een groen Damrak een half procent hoger op 12,28 euro.

 

Update om meer informatie en koersreactie toe te voegen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.