Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak floreert dankzij naderend Grieks akkoord

Damrak floreert dankzij naderend Grieks akkoord
27 mei 2015 om 17:41

De Amsterdamse beurzen zijn woensdag stevig in het groen gesloten na geruchten over een naderende oplossing voor de Griekse schuldenproblematiek.

 

De AEX sloot 1,4 procent hoger op 503,52 punten, nadat de Amsterdamse hoofdindex de drie voorgaande handelsdagen nog in het rood sloot. De AMX steeg 1,0 procent.

 

Volgens Gert Berendse van ING werkt Griekenland op staatsniveau aan een gedetailleerd plan om de schuldenproblematiek op te lossen.

 

Persbureau Reuters schreef op basis van een Griekse ambtenaar dat het mogelijke akkoord geen loon- en pensioenverlagingen bevat, maar wel een hervorming van het belastingstelsel en een lagere doelstelling voor het begrotingsoverschot.

 

Sales trader Berendse van ING benadrukte evenwel dat een akkoord nog niet op tafel ligt, aangezien niet alle schuldeisers van het Zuid-Europese land op een lijn zitten en de angst bestaat dat Duitsland nog dwars gaat liggen. Volgens Reuters zou, in tegenstelling tot de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds nog niet akkoord zijn met het voorstel.

 

De "substantiële tik omhoog" van de aandelenmarkten maakte voor Berendse van ING evenwel duidelijk dat "de markt omhoog wil op het moment dat dit [de problematiek rondom Griekenland] is opgelost".

 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vrijwel de gehele handelsdag in het rood, maar wees bij het sluiten van de Europese beurzen op een plus van 0,1 procent op 1,0888. De prijs voor een juli-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent op 57,72 dollar. Een vat Brent-olie werd 1,7 procent goedkoper op 62,66 dollar.

 

Beleggers wacht donderdag een goed gevulde agenda met onder meer de nieuwste groeiramingen voor de economie van Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Komende vrijdag krijgen beleggers inzicht in de nieuwste groeiramingen van de Amerikaanse economie. ABN AMRO voorziet een herstel na het "teleurstellende" eerste kwartaal. Volgens de economen steunt de sterke arbeidsmarkt de consumptie en woningbouw, maar is hogere groei "nodig" om het negatieve effect van oliegerelateerde investeringen en export te compenseren.

 

Stijgers en dalers

Onder de overwegend groengekleurde hoofdfondsen ging Boskalis aan kop met 2,7 procent, gevolgd door ING Groep met een winst van 2,5 procent. De bank verkocht 45 miljoen aandelen NN Group voor in totaal 1,1 miljard euro. Volgens KBC Securities minimaliseert ING met de verkoop de risico’s op een verkoop van het resterende belang tegen ongunstige prijzen.

 

Tegenover de winst van ING Groep sloot NN Group 0,4 procent in het rood. NN kocht voor 150 miljoen euro in totaal 5,9 miljoen van de door ING aangeboden aandelen zelf op. Analisten van KBC Securities lieten zich positief uit over de transactie en spraken van een welkome stap voor NN Group. "Een significante reductie van het resterende ‘overhang’ risico", aldus de analisten.

 

Ahold dikte 2,1 procent aan ondanks dat de Zaanse grootgrutter liet weten over de eerste 16 weken van dit jaar een lager dan verwacht onderliggend bedrijfsresultaat (EBIT) te hebben geboekt. Volgens analist Alan Vandenberghe van KBC Securities presteerde Ahold teleurstellend, mede als gevolg van marketingkosten die op de marges drukten. Ook Morgan Stanley sprak van een matig kwartaal.

 

Delta Lloyd droeg met een verlies van 1,2 procent zonder directe aanleiding de rode lantaarn. De verzekeraar tekende met scheepvaartbedrijf Vroon een leningsovereenkomst voor 70 miljoen euro met een looptijd van zeven jaar.

 

In de Midkap ging Galapagos aan kop met een plus van 3,7 procent. Analisten van de Zwitserse grootbank UBS zagen in de succesvolle aandelenuitgifte van het biotechbedrijf een week eerder aanleiding om het koersdoel opwaarts bij te stellen van 40,00 naar 50,00 euro. Verder nam Galapagos dinsdag nabeurs kennis van twee nieuwe aandeelhouders en een aangepast belang in het fonds.

 

Aperam sloot 3,5 procent in het groen, terwijl semiconductors Besi en ASMI respectievelijk 2,6 en 2,0 procent stegen. Corbion was hekkensluiter met een min van 0,9 procent.

 

Onder de kleinere fondsen noteerde de financieel geplaagde bouwer Ballast Nedam met 4,8 procent stevig in het rood.

 

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6 procent in het groen op 2.117,18 punten. Voor de Dow Jones index en technologiebeurs Nasdaq stonden winsten van respectievelijk 0,6 en 0,9 procent op de borden.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.