Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: onzekerheid Brexit schadelijk voor economie

Beursblik: onzekerheid Brexit schadelijk voor economie
25 mei 2015 om 12:26

Een referendum in het Verenigd Koninkrijk over een mogelijk vertrek uit de Europese Unie zorgt voor een lange periode van onzekerheid. Dit schreven economen van ING maandag.

 

Bij de verkiezingen begin deze maand pakten de Conservatieven onder leiding van David Cameron de meerderheid van de stemmen. Cameron beloofde kiezers een referendum over een zogeheten Brexit, wat naar verwachting tegen het einde van 2017 plaats zal vinden.

 

Volgens de economen zorgt het referendum voor een "duidelijk risico dat bedrijven en huishoudens kan ontregelen".

 

Zonder een referendum voorziet ING dat de Britse groei van het bruto binnenlands product in 2017 2,8 procent bedraagt. De onzekerheid in verband met het referendum drukt met 0,5 procentpunt op de voorziene economische groei, terwijl de groei bij een vertrek uit de EU 2,1 procent zal bedragen.

 

De gevolgen zullen volgens de economen met name in 2018 inzichtelijk worden, met het mogelijk verwerken van uitgestelde investeringen en een terugkeer van het vertrouwen na het referendum. Zonder een referendum voorziet ING een groei in 2018 van 2,6 procent. Mocht het Verenigd Koninkrijk na het referendum in de EU blijven, dan bedraagt de economische groei 3,2 procent, terwijl de groei bij een vertrek uit de EU slechts 1,6 procent zal bedragen.

 

"Een stem om de EU te verlaten zal nog grotere economische gevolgen [dan de onrust van het naderende referendum] hebben, voor Europa en Nederland, maar nog het meest voor de Britten zelf", aldus ING.

 

Naast de gevolgen voor de economische groei, verwachten de economen dat bij een Brexit ook de steun voor een onafhankelijk Schotland weer aan kracht kan winnen.

 

"Het verlies van het Verenigd Koninkrijk, een relatief snelgroeiende economie dat op koers ligt om binnen 20 tot 30 jaar groter te worden dan Duitsland, zou een negatieve impact hebben op de economische vooruitzichten van de Europese Unie en wereldwijd invloed hebben", aldus ING.

 

Gevolgen Nederland

De economen richtten zich verder op de gevolgen van een Brexit voor Nederland, dat volgens ING binnen de EU "zeer innige handels- en investeringsrelaties onderhoudt" met het Verenigd Koninkrijk.

 

De gevolgen kunnen volgens ING groot zijn, aangezien Groot-Brittannië na Duitsland de belangrijkste handelspartner is voor Nederland.

 

"Vertrek [van Groot-Brittannië] uit de Europese Unie zou een neerwaartse druk zetten op de groei van de EU en daarmee de groei van Nederland. Bovendien zou Nederland een bondgenoot verliezen bij het bepleiten van meer marktgeoriënteerde hervormingen in Europa", concludeerde ING.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.