Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street richting verdeeld slot

Wall Street richting verdeeld slot
22 mei 2015 om 21:16

De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag dankzij een sterkere dollar af op een verdeeld slot van de week.

 

De S&P 500 index bleef onveranderd op 2.130,27 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 18.271,01 punten en de Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen op 5.097,74 punten.

 

Volgens economen van KBC draaide het sentiment gedurende de middagsessie na een niet direct verklaarbare "significante verzwakking" van de euro en daarmee een sterkere dollar. Inflatiecijfers uit de Verenigde Staten die "iets beter dan verwacht" uitkwamen gaven deze beweging een vervolg, aldus KBC.

 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vrijdag 0,9 procent lager op 1,1013, nadat eerder op de dag nog een plus van krap een procent op de borden stond. De Amerikaanse consumentenprijzen in april vielen lager uit dan een maand eerder. In april stegen de consumentenprijzen met 0,1 procent op jaarbasis tegen 0,2 procent in maart.

 

Volgens KBC drukte de duurdere dollar tevens op de olieprijzen, waarbij de prijs voor een juli-future West Texas Intermediate 1,5 procent daalde op 59,79 dollar. Een vat Brent-olie werd 1,7 procent goedkoper op 65,44 dollar.

 

Renteverhoging in verschiet

De Federal Reserve kan bij een aanhoudend herstel van de Amerikaanse economie mogelijk al dit jaar de rente verhogen. Dit zei president Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank vrijdag in een toespraak. Yellen noemde het "geschikt" om ergens in dit jaar een eerste stap te zetten met het verhogen van de rente en de start van een normalisering van het monetair beleid. De arbeidsmarkt moet daarbij aanhoudend wijzen op verbeterde omstandigheden en de inflatie moet op middellange termijn richting twee procent bewegen.

 

Volgens Yellen zal de inflatie stijgen richting de doelstelling wanneer de economie verder aantrekt en tijdelijke invloeden afnemen. In het eerste kwartaal van dit jaar hadden de Verenigde Staten te kampen met een ongewoon winter met koud weer en veel sneeuw.

 

Beleggers moesten het verder stellen met een vrijwel lege beursagenda en kunnen alvast uitkijken naar een verlengd weekend. Maandag houdt Wall Street in verband met Memorial Day de deuren gesloten.

 

Bedrijfsnieuws

Deere & Company steeg 4,2 procent, ondanks een flink lagere omzet en winst in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar. De omzet van de Amerikaanse producent van agrarische machines daalde met 18 procent naar 8,2 miljard dollar, onder meer te danken aan teruglopende volumes en ongunstige wisselkoerseffecten. Onder de streep restte een 30 procent lagere nettowinst van 690 miljoen tegenover 981 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar.

 

Ook Campbell Soup had eveneens te kampen met een dure dollar. De omzet van de soepproducent daalde met 4 procent van 1.970 miljoen naar 1.900 miljoen dollar. Autonoom liep de omzet met 1 procent terug. Het resultaat onder de streep daalde nipt van 184 miljoen naar 182 miljoen dollar, terwijl de aangepaste winst per aandeel onveranderd uitkwam op 0,62 dollar. Het aandeel steeg 2,1 procent.

 

Donderdag nabeurs bleek dat Hewlett-Packard in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar aan de eigen winstprognose wist te voldoen, ondanks een lagere omzet als gevolg van minder verkopen van desktop computers en printers. De omzet daalde in het afgelopen kwartaal met 7 procent op jaarbasis naar 25,5 miljard dollar. Exclusief wisselkoerseffecten liep de omzet 2 procent terug. De nettowinst daalde met liefst 21 procent naar 1,0 miljard dollar en een aangepaste winst per aandeel van 0,87 dollar. Hiermee kwam de winst aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte uit. Hewlett-Packard schreef vrijdag richting het sluiten van de markt 3,4 procent bij.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.