Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak sluit onveranderd

Damrak sluit onveranderd
22 mei 2015 om 17:41

De Amsterdamse beurs is vrijdag als gevolg van een zwakkere euro onveranderd gesloten, nadat de beurs eerder op de dag nog licht in het rood noteerde.

 

De AEX sloot vrijwel ongewijzigd op 501,89 punten, terwijl de AMX 0,4 procent verloor.

 

Volgens economen van KBC draaide het sentiment gedurende de middagsessie na een niet direct verklaarbare "significante verzwakking" van de euro en daarmee een sterkere dollar. Inflatiecijfers uit de Verenigde Staten die "iets beter dan verwacht" uitkwamen gaven deze beweging een vervolg, aldus KBC.

 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vrijdag 0,7 procent lager op 1,1035, nadat eerder op de dag nog een plus van krap een procent op de borden stond. De Amerikaanse consumentenprijzen in april vielen lager uit dan een maand eerder. In april stegen de consumentenprijzen met 0,1 procent op jaarbasis tegen 0,2 procent in maart.

 

Volgens KBC drukte de duurdere dollar tevens op de olieprijzen, waarbij de prijs voor een juli-future West Texas Intermediate 1,4 procent daalde op 59,86 dollar. Een vat Brent-olie werd 1,4 procent goedkoper op 65,60 dollar.

 

In Duitsland maakte het ondernemersklimaat een pas op de plaats in mei. De index daalde fractioneel van 108,6 naar 108,5. Economen rekenden vooraf op een iets sterkere daling.

 

Voor Tweede Pinksterdag op maandag kijken beleggers uit naar een vrijwel lege beursagenda. In tegenstelling tot Euronext, houden de beurzen in Frankfurt, Londen en de Verenigde Staten de deuren om uiteenlopende redenen gesloten.

 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen noteerden 13 van de 25 fondsen in het groen, aangevoerd door beurslieveling Altice met 2,1 procent. De Franse kabelaar zou volgens The Wall Street Journal in gesprek zijn om het Amerikaanse Time Warner Cable over te nemen. Eerder deze week nam Altice al een stevig belang in de Amerikaanse kabelaar Suddenlink, waarmee de Fransen de eerste voet zetten op de Amerikaanse markt.

 

ArcelorMittal verloor 0,9 procent nadat het een samenwerkingsovereenkomst tekende met het Indiase Steel Authority of India Limited om staal te leveren voor de "snelgroeiende" Indiase auto-industrie. Aegon droeg de rode lantaarn met een koersverlies van 1,2 procent, toe te schrijven aan de ex-dividend notering van de verzekeraar.

 

In de Midkap ging Brunel International aan kop met 2,5 procent, gevolgd door TomTom met 1,4 procent. Volgens topman Rajeev Suri van Nokia kunnen de Finnen mogelijk besluiten om kaartendivisie HERE niet te verkopen, indien niet de juiste prijs op tafel komt. Het navigatiebedrijf droeg eerder op de dag nog de rode lantaarn.

 

Vastned schreef 0,7 procent bij nadat het bekendmaakte voor 108 miljoen euro een pand in Amsterdam te hebben gekocht. Analisten van SNS Securities spraken van een prima aankoop door het vastgoedfonds.

 

Hekkensluiter was Corbion met een min van 2,0 procent. Aandeelhouders van de producent van bio-ingrediënten stemden bij de jaarvergadering vrijdag in met alle agendapunten.

 

Een trede lager zorgde Ballast Nedam voor enige beroering door het koersherstel van de afgelopen dagen een vervolg te geven door 2,8 procent hoger te sluiten. Eerder op de dag noteerde de bouwer evenwel nog circa tien procent hoger.

 

Heijmans, dat donderdag nog ruim vier procent moest inleveren na het bekendmaken van een aandelenuitgifte, zag de koers met 4,3 procent oplopen. Ook Esperite presteerde sterk en dikte 4,6 procent aan.

 

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteren rond het sluiten van de Europese markten nipt in het rood. De toonaangevende S&P 500 index verloor 0,2 procent op 2.126,87 punten, terwijl voor de Dow Jones index en technologiebeurs Nasdaq een min van respectievelijk 0,3 en 0,1 procent resteerde.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.