Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: 2015 sterk begonnen voor bouwers

Beursblik: 2015 sterk begonnen voor bouwers
20 mei 2015 om 14:08

De bouw is 2015 sterk gestart. Dit schreef marktanalist Madeline Buijs van ABN AMRO woensdag in een optimistisch rapport over de bouwsector.

 

De bouwproductie steeg in het eerste kwartaal "verrassend hard" met 8,2 procent op jaarbasis, zo stelde Buijs. Daarmee werd een vervolg gegeven aan de groei in het vierde kwartaal van 2014 van 8,5 procent. Buijs wees daarbij ook op de milde winter van begin 2014, waardoor de cijfers over het afgelopen kwartaal "misschien nog wel sterkere groeicijfers [zijn] dan op basis van het cijfer vermoed kan worden", aldus de econoom.

 

De omzet van de bouwbedrijven stijgt inmiddels sinds oktober 2014 weer elke maand, maar blijft met een stijging van 5,1 procent nog wel achter op de bouwproductie. De omzetgroei wordt voornamelijk gegenereerd door kleine bouwers, zo constateerde daarbij Buijs.

 

Binnen de bouwsector is Buijs het meest positief gestemd over de woningbouw, waar de orderportefeuilles momenteel het hoogst zijn. "Dit was tijdens de crisis wel anders. Toen hadden zij juist de laagste orderportefeuille", aldus de econoom.

 

Vooruitblikkend verwacht ABN AMRO dat door het aflopen van de btw-verlaging met name kleine bouwers het in de tweede helft van het jaar nog moeilijk kunnen krijgen. "Particulieren hebben de renovatie van hun huis in het eerste halfjaar van 2015 gepland waardoor er minder werk zal zijn in de tweede jaarhelft." Buijs voorziet echter dat dit enigszins wordt opgevangen door de aantrekkende woningmarkt en rekent op een hogere bouwproductie in heel 2015, hoewel de sterke start van het jaar wellicht niet vastgehouden kan worden.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78 +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.