Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: TNT Express schittert op groen Damrak

Beursupdate: TNT Express schittert op groen Damrak
7 apr 2015 om 12:16

De Europese beurzen hebben dinsdag de wind in de rug, mede dankzij een akkoord over de nucleaire ambities van Iran en de verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve terughoudend zal zijn met het verhogen van de rente. Rond de klok van twaalf uur noteerde de AEX 1,6 procent hoger op 500,47 punten. Hiermee presteerde de Nederlandse index iets beter dan omringende beurzen, die eveneens stevig in het groen stonden.

 

Sales trader Gert Berendse van ING meent dat de beurswinsten deels gedragen worden door de kans op meer activiteit op de fusie- en overnamemarkten. "Dit is een uitvloeisel van het opkoopbeleid van de Europese Centrale Bank. Bedrijven moeten ergens heen met hun geld en zoeken naar goede overnamekandidaten", aldus Berendse.

 

Daarnaast zouden de markten ook positief reageren op het het akkoord dat diverse wereldmachten, waaronder de Verenigde Staten, sloten met Iran. Sommige marktpartijen vreesden dat dankzij het opheffen van de handelsbeperkingen voor Iran de hoeveelheid olie op de wereldmarkt, die al kampt met overaanbod, verder zou oplopen. Volgens Berendse zal het niet in zo’n vaart lopen. De handelaar wees erop dat Iran al olie verhandelde voor het akkoord. Bovendien komt er met het opheffen van de sancties een afzetmarkt bij, zo benadrukte Berendse.

 

Rabobank merkte op dat Europese beleggers vandaag pas de kans kregen om te reageren op de banencijfers die afgelopen vrijdag in de Verenigde Staten werden bekendgemaakt. Volgens Rabobank lijkt de Federal Reserve haar plannen voor renteverhoging als gevolg van de tegenvallende banengroei "voorlopig even in de koelkast te moeten zetten".

 

Berendse was wel verbaasd dat de situatie in Griekenland nauwelijks invloed lijkt te hebben op de beurzen. De sales trader noemde het positief dat het Zuid-Europese land benadrukt de leningen aan het Internationaal Monetair Fonds terug te betalen, maar een structurele oplossing is niet gevonden terwijl de Griekse schatkist "steeds leger raakt".

 

Vanmiddag hebben beleggers een vrijwel nieuwsloze middag voor de boeg. Na de opening van Wall Street worden in de Verenigde Staten de vacatures over februari bekendgemaakt.

 

Stijgers en dalers

 

Nadat FedEx bekendmaakte TNT Express te willen overnemen tegen 8 euro per aandeel, spoot het aandeel TNT Express 30 procent omhoog naar 7,81 euro. Met het bod waarderen de Amerikanen TNT Express op 4,4 miljard euro. Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers biedt het overnamebod "een mooie premie". Analist Andre Mulder van Kepler Cheuvreux stelde dat het bod weliswaar lager is dan de waarde van de pakketbezorger, maar dat een bod van een andere partij desalniettemin onwaarschijnlijk is. Zowel UPS als Deutsche Post krijgen volgens Mulder vermoedelijk geen witte rook uit Brussel voor een overname van TNT Express. Biedingen van DPD en GLS, al dan niet samen met private equitypartijen, zijn eveneens onwaarschijnlijk, zo stelde de analist.

 

In het kielzog van TNT Express noteerde grootaandeelhouder PostNL 12,5 procent hoger. PostNL houdt een belang van circa 14,7 procent in TNT Express en gaf zijn steun aan het bod van FedEx. Bij doorgang van de overname ontvangt PostNL 642 miljoen euro voor het belang in de pakketbezorger. De verkoopopbrengst zal door het postbedrijf worden gebruikt om de schulden terug te brengen.

 

ArcelorMittal noteerde zonder directe aanleiding bijna 3 procent hoger. Royal Dutch Shell zag de koers met 2,8 procent oplopen. Een treetje lager in de Midkap zagen ook de oliegerelateerde fondsen SBM Offshore en Fugro de koers met respectievelijk 3,0 en 1,9 procent aandikken. In de AEX was ASML met een bescheiden koersverlies van 0,2 procent het enige fonds in het rood.

 

In de AScX noteerde AMG Advanced Metallurgical Group 2,2 procent hoger. Het staalfonds maakte dinsdagochtend bekend de verkoop van een belang in dochterbedrijf AMG Graphit Kropgmühl te hebben afgerond. ICT Automatisering leidde de dans onder de kleinere fondsen en noteerde 3,1 procent hoger.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.