Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Philips stevig onderuit op rood Damrak

Philips stevig onderuit op rood Damrak
28 apr 2015 om 17:55

De Amsterdamse beurs is dinsdag met een stevig verlies gesloten. De AEX leverde 1,5 procent in op 501,66 punten en deed het daarmee nipt beter dan de omringende beurzen.

 

Gedurende de handelsdag verslechterde het sentiment en dook de AEX zelfs tot onder de 500 punten. Ook Wall Street kon hier geen verandering in brengen, mede doordat het Amerikaanse consumentenvertrouwen een knauw kreeg en uitkwam op het laagste niveau sinds afgelopen december. De vertrouwensindex daalde van 101,4 in maart naar 95,2 in april.

 

Stan van Wersch van ING meende dat het evenwel aan een duidelijke reden ontbrak voor de verliezen op het Damrak. Winstnemingen en een "klassieke sell in may", daar hield de sales trader het op voor de daling van vandaag.

 

Stijgers en dalers

In de AEX sloten vrijwel alle fondsen lager. De grootste daler was Philips met een verlies van 5,0 procent nadat het concern de cijfers over het eerste kwartaal publiceerde. Analisten reageerden gemengd met op de cijfers. Fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam sprak voor de camera van ABM Financial News van een "mixed bag". De grootste teleurstelling was volgens analisten van JPMorgan Cazenove het aangepaste bedrijfsresultaat van 327 miljoen euro, 13 miljoen euro minder dan voorzien, wat vooral het gevolg was van tegenvallende resultaten bij Healthcare.

 

Verder had ook Altice een lastige dag met een koersverlies van 4,8 procent. Een directe aanleiding voor het koersverlies van de kabelaar ontbrak.

 

TNT Express beperkte het verlies tot 0,1 procent. Voorbeurs kwam de pakketbezorger met de resultaten over het eerste kwartaal, die volgens ING niet aan de verwachtingen voldeden en erop wijzen dat de pakketbezorger nog een paar moeilijke kwartalen voor de boeg heeft. TNT Express had last van lagere volumes en prijsdruk, in het bijzonder in West-Europa. Van Zeijl van Actiam stelde dan ook dat beleggers blij mogen zijn met het overnamebod door FedEx, waardoor de koers vandaag niet onderuit ging.

 

ArcelorMittal deed opnieuw goede zaken en won 1,3 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een mogelijke nieuwe maatregelen door Brussel om het dumpen van staal door leveranciers uit onder meer China en Japan tegen te gaan. Randstad kreeg een koopaanbeveling van Goldman Sachs. De uitzender zal volgens de analisten van de zakenbank profiteren van een sterk herstel van de uitzendmarkt in de Benelux, iets wat nog slechts deels is ingeprijsd door de markt.

 

Ook de AMX was overwegend rood gekleurd. Vastned en Wereldhave waren de grootste dalers met verliezen van 5,3 en 5,8 procent. Beide vastgoedfondsen noteerden evenwel ex-dividend. De grootste stijger was, zoals al dagen op rij het geval is, Galapagos. Het biotechbedrijf werd 7,1 procent meer waard nadat het vooruitgang meldde met een behandeling voor reumatoïde artritis. Dit was reden voor KBC Securities om het koersdoel voor Galapagos te verhogen van 22,00 naar 40,00 euro.

 

Bij de kleinere fondsen speelde Ballast Nedam een negatieve hoofdrol door 12,7 procent in te leveren. Nadat de bouwer vorige week de jaarcijfers uitstelde, is het fonds de kop van jut op het Damrak. Acomo en Brill waren de grootste stijgers in de AScX met winsten van 1,7 procent.

 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten won de Dow Jones index 0,2 procent op 18.079,57 punten. De breder samengestelde S&P500 index en Nasdaq handelden vlak.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.