Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: winstnemingen drukken Damrak in rood

Beursupdate: winstnemingen drukken Damrak in rood
28 apr 2015 om 11:34

De Amsterdamse beurzen noteerden dinsdag zonder directe aanleiding en bij een matig gevulde agenda eensgezind in het rood.

 

De AEX handelde net als de omringende beurzen in het rood met een verlies van 0,9 procent op 504,81 punten, terwijl de AMX 0,5 procent verloor. Futures voor Wall Street wijzen tevens op een iets lagere opening.

 

"Er is geen echt duidelijke aanleiding voor de verliezen", aldus Stan van Wersch van ING. De sales trader noemde winstnemingen met een "klassieke sell in may" als mogelijke oorzaak voor de verliezen.

 

Het muntpaar euro/dollar noteerde 0,1 procent hoger op 1,0906. Een juni-future voor een vat West Texas Intermediate werd 0,6 procent goedkoper op 56,60 dollar. Een vat Brent-olie daalde eveneens 0,6 procent in waarde tot 64,39 dollar.

 

Beleggers kijken vanmiddag uit naar naar cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de Case Shiller huizenprijzen. Het voornaamste agendapunt staat echter voor woensdag geagendeerd, als de Amerikaanse centrale bank het rentebesluit bekend maakt.

 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen waren Randstad, Royal Dutch Shell en TNT Express de enige stijgers met winsten van respectievelijk 1,7, 0,3 en 0,1 procent. Goldman Sachs verhoogde het advies voor Randstad van Neutraal naar Kopen en paste het koersdoel daarbij opwaarts aan van 43,00 naar 85,00 euro. De uitzender zal volgens de analisten van de zakenbank profiteren van een sterk herstel van de uitzendmarkt in de Benelux, iets wat nog slechts deels is ingeprijsd door de markt.

 

TNT Express kwam voorbeurs met de resultaten over het eerste kwartaal, die volgens ING niet aan de verwachtingen voldeden en erop wijzen dat de pakketbezorger nog een paar moeilijke kwartalen voor de boeg heeft. Over de eerste drie maanden van dit jaar kwam het operationele verlies uit op 11 miljoen euro, terwijl in dezelfde periode vorig jaar nog een winst werd geboekt van 15 miljoen euro. TNT Express had last van lagere volumes en prijsdruk, in het bijzonder in West-Europa. Voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5 stelde fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam dan ook dat beleggers blij mogen zijn met het overnamebod door FedEx, waardoor de koers vandaag ook niet onderuit ging.

 

Hekkensluiter in de AEX was Philips met 4,6 procent, ondanks dat de cijfers over het eerste kwartaal de verwachtingen van analisten in de meeste gevallen overtroffen. Van Zeijl sprak dan ook van een "mixed bag". Theodoor Gilissen Bankiers wees vooral op de "opmerkelijk" sterke vergelijkbare omzetgroei van 2 procent in het eerste kwartaal, terwijl JPMorgan juist sprak van gemengde resultaten en onder meer wees op een teleurstellende marge op het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITA).

 

In de Midkap (-0,5%) was Galapagos blikvanger met een koerswinst van 6,7 procent nadat het fonds maandag ook al met afstand de grootste stijger was. Het biotechbedrijf meldde opnieuw vooruitgang in met een behandeling voor reumatoïde artritis. Dit was reden voor KBC Securities om het koersdoel voor Galapagos te verhogen van 22,00 naar 40,00 euro. Sales trader Van Wersch van ING sprak over een "ongekende" koersprestatie van het biotechbedrijf. Dit jaar noteert Galapagos al 152,4 procent hoger.

 

Imtech volgde met 1,7 procent koerswinst op gepaste afstand, terwijl ASM International 1,0 procent steeg na een koersdoelverhoging van JPMorgan Cazenove van 42,50 naar 45,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies.

 

Onderaan noteerden de vastgoedfondsen Vastned en Wereldhave met verliezen van respectievelijk 3,1 en 5,3 procent. Beide fondsen noteerden evenwel ex-dividend. IMCD verloor 3,4 procent nadat Goldman Sachs het fonds van de kooplijst verwijderde na de recent sterke koersprestatie.

 

Onder de kleinere fondsen noteerde Acomo ruim twee procent in het groen, tegenover een verlies van ruim vijf procent voor Ballast Nedam. Maandag en vrijdag was de bouwer ook al de grootste daler op het Damrak door aanhoudende zorgen over de financiële positie van de onderneming.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.