Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: druk op bedrijfsresultaat KPN neemt af

Beursblik: druk op bedrijfsresultaat KPN neemt af
28 apr 2015 om 11:16

KPN heeft in de eerste maanden van 2015 de resultaten onder druk zien staan, maar wel minder sterk. Dit blijkt uit een analistenconsensus die het telecombedrijf samenstelde in aanloop naar de kwartaalcijfers.

 

KPN gaf bij de presentatie van de resultaten over het vierde kwartaal in februari aan dat het verwacht dat het bedrijfsresultaat (EBITDA) geschoond voor herstructureringskosten en eenmalige posten, eind 2015 is gestabiliseerd.

 

Voor het eerste kwartaal van dit jaar mikken de analisten op een bedrijfsresultaat van 608 miljoen euro. Dat was in de eerste drie maanden van 2014 nog 621 miljoen euro, ofwel een afname van 2,1 procent. In het laatste kwartaal van 2014 kwam het bedrijfsresultaat uit op 669 miljoen euro. Dat was 3,0 procent minder dan de 690 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2013.

 

Bank of America Merill Lynch is iets optimistischer gestemd dan de consensus en gaat er vanuit dat het bedrijfsresultaat met slechts een half procent daalde in het eerste kwartaal tot 618 miljoen euro. Hierbij merkten de analisten wel op dat zonder Reggefiber het bedrijfsresultaat met 5,3 procent zou zijn afgenomen als gevolg van aanhoudende druk in de zakelijke markt.

 

Analisten van zowel Bank of America Merill Lynch als Goldman Sachs denken dat de risico’s van een toetreding van Tele2 tot de mobiele Nederlandse markt beperkt is, nadat het Zweedse bedrijf liet blijken op een meer stapsgewijze manier de Nederlandse markt te zullen betreden.

 

Dividend

 

Bestuursvoorzitter Eelco Blok gaf tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2014 aan erop te vertrouwen dat KPN in staat is om het "dividend per aandeel te kunnen laten groeien".

 

Het telecombedrijf voorziet voor 2015 een dividend van 0,08 euro per aandeel, na een uitkering van 0,07 euro over 2014. In 2016 moet het dividend verder groeien, aldus KPN.

 

Analisten mikken voor 2015 eveneens gemiddeld op 0,08 euro per aandeel, hoewel er uitschieters zijn naar 0,10 euro. Voor 2016 zitten de analisten gemiddeld op een dividend van 0,10 euro, met als ondergrens 0,08 euro en als bovengrens 0,15 euro per aandeel.

 

Telenet

 

Begin vorige week maakte KPN bekend de Belgische mobiele dochter BASE voor 1,325 miljard euro te hebben verkocht aan de Belgische kabelaar Telenet. Volgens onder meer SNS Securities en Bank of America Merill Lynch is KPN mede hierdoor een aantrekkelijkere overnameprooi geworden.

 

Bank of America Merill Lynch en Goldman Sachs hanteren een koopaanbeveling voor KPN. SNS Securities heeft een Neutraal advies uitstaan op het telecomfonds.

 

Op een rood Damrak noteerde KPN dinsdag 1,3 procent lager op 3,40 euro. KPN maakt de cijfers over het afgelopen kwartaal donderdag voorbeurs bekend.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.