Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Correctie: Beursblik: meer omzet voor DSM

Correctie: Beursblik: meer omzet voor DSM
27 apr 2015 om 17:01

DSM heeft in de eerste maanden van 2015 de omzet zien oplopen, maar de winstgevendheid niet zien verbeteren. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus van DSM over het eerste kwartaal.

 

Analisten rekenen op een omzet uit voortgezette activiteiten van 1.815 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dit nog 1.692 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) was naar verwachting met 239 miljoen euro gelijk aan een jaar eerder.

 

Zowel de divisie Nutrition, met een omzet van 1.106 miljoen euro goed voor het leeuwendeel van de verkopen, als Performance Materials genereerde volgens de marktvorsers meer omzet in het afgelopen kwartaal. Het bedrijfsresultaat bij Nutrition daalde afgelopen kwartaal echter van 203 naar 187 miljoen euro, terwijl bij Performance Materials het bedrijfsresultaat juist met 12 miljoen euro steeg naar 83 miljoen euro.

 

De totale omzet van DSM in het eerste kwartaal van 2014 bedroeg 2.298 miljoen euro en het bedrijfsresultaat was 270 miljoen euro.

 

Medio maart kondigde DSM aan Polymer Intermediates en Composite Resins onder te brengen in een nieuwe onderneming, waarin het een belang houdt van 35 procent. De overige 65 procent komt in handen van CVC Capital Partners. De activiteiten genereerden in 2014 een omzet van 2,1 miljard euro en waren goed voor een bedrijfsresultaat van 106 miljoen euro.

 

Volgens CEO Feike Sijbesma van DSM werd met de deal met CVC "een beslissende stap genomen in de verdere optimalisatie van de portefeuille" en wordt de onderneming daarmee minder cyclisch.

 

Outlook

Voor 2015 mikt DSM op een bedrijfsresultaat dat iets hoger ligt dan dat van 2014, zo stelde het chemiebedrijf bij de publicatie van de jaarcijfers.

 

DSM gaf daarbij aan dat de volatiele valutamarkten van impact zullen zijn op het bedrijfsresultaat in 2015. DSM meende evenwel dat de wisselkoerseffecten in combinatie met de genomen afdekkingen per saldo neutraal zullen uitpakken.

 

De lagere prijzen voor vitamine E zullen volgens DSM, indien de trend uit januari aanhoudt, dit jaar een negatieve impact hebben op het bedrijfsresultaat van 80 miljoen euro. Het chemieconcern gaf bij de jaarcijfers ook aan dat de lopende kostenbesparingsprogramma’s verder opgevoerd zullen worden, voornamelijk bij de divisie Nutrition.

 

Op een groen Damrak koerste DSM maandag 0,4 procent hoger. Het chemiebedrijf maakt woensdag voorbeurs de cijfers over het eerste kwartaal bekend.

 

Correctie: om aan te geven in eerste regel dat het eerste kwartaal 2015 betreft.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.