Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak opent in het groen

Damrak opent in het groen
21 apr 2015 om 08:20

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag een hogere opening tegemoet en opent daarmee ruim boven de 500 puntengrens. Zowel op Wall Street als in Azië was sprake van een positief sentiment, terwijl de olieprijs klom naar het hoogste niveau van 2015. Ruim een half uur voor de beursgong wezen futures op de AEX index op een openingswinst van 0,4 procent. Voorbeurs openden onder meer AkzoNobel en TomTom de boeken over het afgelopen kwartaal.

"Het kan een lentedag worden", aldus Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers, die benadrukte dat bij de start van het cijferseizoen negatieve uitschieters voorlopig achterwege zijn gebleven.

De Amerikaanse beurzen herstelden maandag grotendeels van de scherpe daling van vrijdag, nadat de Chinese centrale bank afgelopen weekend nieuwe stimuleringen aankondigde. Het muntpaar euro/dollar noteerde 0,7 procent lager op 1,0736, terwijl futures op de olieprijs krap een procent stegen. IBM rapporteerde nabeurs een omzetdaling in het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 11,9 procent naar 19,6 miljard dollar, hetgeen niettemin leidde tot een hogere winst per aandeel als gevolg van het aandeleninkoopprogramma. In de elektronische handel nabeurs noteerde het aandeel vrijwel onveranderd.

Amerikaanse beleggers kijken vandaag met name uit naar cijfers van uitzender Manpower, United Technologies en telecommunicatieconcern Verizon. Nabeurs opent Yahoo! de boeken over het afgelopen kwartaal.

In de nasleep van de aangekondigde stimuleringsmaatregelen door de Chinese centrale bank was vanochtend ook sprake van een opperbest sentiment in Azië. De beurs in Hong Kong steeg twee procent, terwijl de Japanse Nikkei index en de Shanghai Composite ruim een procent klommen.

Beleggers in Europa kijken uit naar de toonaangevende Duitse conjunctuurindicator ZEW index, die het vertrouwen meet in de Duitse economie in de komende zes maanden onder circa 400 professionele beleggers en analisten en waaraan een hoge voorspellende waarde wordt toegedicht.

Bedrijfsnieuws

Chemieconcern AkzoNobel zag mede dankzij gunstige wisselkoerseffecten het afgelopen kwartaal de omzet met zes procent stijgen naar 3.591 miljoen euro, nipt hoger dan de 3.501 miljoen euro waar analisten op hadden gerekend. Dit resulteerde in stijging van de operationele winst met 42 procent van 216 miljoen naar 306 miljoen euro, ruim boven de 276 miljoen euro die marktvorsers hadden voorzien.

Het Frans-Nederlandse vastgoedfonds Unibail-Rodamco rapporteerde maandag nabeurs een omzetstijging in het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 463 naar 492 miljoen euro. De bruto huurinkomsten stegen op jaarbasis van 417 miljoen naar 419 miljoen euro. Voor heel 2015 herhaalde Unibail-Rodamco een terugkerende winst per aandeel van 10,15 tot 10,35 euro te voorzien.

Navigatiespecialist TomTom zag de omzet het afgelopen kwartaal op jaarbasis gelijk blijven op 205 miljoen euro. Onder de streep restte een nettoverlies van krap 7 miljoen euro, terwijl vorig jaar nog een winst van 8 miljoen euro werd geboekt. De rode cijfers kwamen niet als een verrassing, analisten mikten vooraf op een verlies van exact 7 miljoen euro.

Het wegslepen van het Noorse probleemproject Yme van SBM Offshore loopt mogelijk vertraging op. Dit schreef Het Financieele Dagblad dinsdag. Yme is een door SBM Offshore gebouwd olieplatform dat voor de kust van Noorwegen ligt. Na een aaneenschakeling van problemen werd besloten het platform niet in gebruik te nemen, hetgeen SBM Offshore honderden miljoenen euro’s kostte.

Nomura verhoogde het koersdoel voor AkzoNobel van 66,00 naar 76,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. De analisten van de Japanse bank toonden zich op voorhand al positief over de resultaten van AkzoNobel in het eerste kwartaal van dit jaar, die de chemiereus vandaag voorbeurs presenteerde. Nomura verwacht dat AkzoNobel profiteerde van de relatief warme Europese winter.

Daarnaast verhoogde Nomura het koersdoel voor DSM van 54,00 naar 57,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot maandag 0,9 procent hoger op 2.100,40 punten. De Dow Jones index steeg 1,2 procent naar 18.034,93 punten en de Nasdaq dikte 1,3 procent aan en steeg daarmee naar 4.994,60 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.