Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Onzekerheid zet Damrak lager

Onzekerheid zet Damrak lager
18 apr 2015 om 13:24

De Amsterdamse beurzen hebben afgelopen week een verlies geïncasseerd, onder meer vanwege toenemende zorgen omtrent de situatie in Griekenland en de groeivooruitzichten in de Verenigde Staten.

 

De AEX daalde 2,4 procent op 495,03 punten, terwijl de AMX een verlies van 2,0 procent liet optekenen.

 

"De twee belangrijkste zorgen die beleggers op dit moment hebben betreffen de groeivertraging van de Amerikaanse economie en de situatie rond Griekenland. Die zorgen zijn deze week zeker niet minder groot geworden. De groei van de Amerikaanse economie zwakt alsmaar verder af en de financiële situatie van Griekenland wordt steeds nijpender", aldus Maarten Leen van ING.

 

De hoofdeconoom wees daarmee onder meer op de lagere Amerikaanse industriële productie en de Amerikaanse detailhandelsverkopen. De verkopen dikten in maart met 0,9 procent op maandbasis aan, volgens Leen evenwel "onvoldoende om als een ommekeer te kunnen worden gezien van de zwakke verkoopcijfers van de maanden daarvoor".

 

Gelet op de zwakkere cijfers uit de Verenigde Staten ziet de hoofdeconoom van ING een mogelijke renteverhoging door de Federal Reserve in september als "steeds minder waarschijnlijk", wat een stijging van de euro ten opzichte van de dollar betekende. Het muntpaar steeg afgelopen week van 1,060 naar 1,081.

 

Griekse zorgen

De Europese Commissie uitte deze week volgens ING haar ontevredenheid over de vooruitgang van de besprekingen met Griekenland. Het Internationaal Monetair Fonds voegde hier volgens The Wall Street Journal nog aan toe dat de onderhandelingen tussen Griekenland en de kredietverstrekkers nog een aantal weken extra in beslag nemen, ondanks de groeiende noodzaak voor geld bij het financieel geplaagde Zuid-Europese land.

 

De lijst met hervormingsvoorstellen moet de partners in de eurozone overtuigen om hulpgelden over te maken. De Griekse regering onder leiding van Syriza zou evenwel extra wijzigingen aan het pensioensysteem en de arbeidsmarkt herhaaldelijk blokkeren. Een akkoord moet volgens het IMF zeker voor juni gesloten worden, gelet op "een aantal grote afbetalingen van schulden" in die maand voor Griekenland.

 

De Europese Central Bank besloot woensdag om het belangrijkste rentetarief ongewijzigd te laten staan op 0,05 procent. In een toelichting op het besluit liet voorzitter Mario Draghi weten tevreden te zijn over de eerste weken van het opkoopprogramma ter waarde van 60 miljard euro per maand. Daarbij is er volgens Draghi "duidelijk bewijs" dat de maatregelen die de centrale bank trof effectief zijn.

 

Cijferseizoen in volle gang

Afgelopen week ging in Nederland het cijferseizoen van start met de resultaten van hoofdfondsen ASML en Unilever. ASML publiceerde resultaten over het eerste kwartaal die volgens ABN AMRO ongeveer in lijn waren met de verwachtingen, terwijl Unilever iets beter dan verwachte omzetcijfers over het eerste kwartaal presenteerde.

 

ABN AMRO wees verder op de resultaten van de Amerikaanse grootbanken, die met uitzondering van Bank of America allemaal positief uitvielen. "Die van Goldman Sachs waren zelfs de beste in vijf jaar tijd", aldus de bank.

 

Voor komende week staan in Nederland op maandag de kwartaalcijfers van Aalberts Industries en Unibail-Rodamco geagendeerd, op dinsdag gevolgd door onder meer AkzoNobel en TomTom. Later in de week openen ook Heineken, Reed Elsevier, Vopak en Arcadis de boeken.

 

In Europa maken onder meer het Zwitserse Credit Suisse, het Britse Tesco en brouwer AB Inbev de resultaten over het afgelopen kwartaal bekend. In de Verenigde Staten openen onder meer Halliburton, IBM, Manpower en Verizon de boeken, terwijl ook technologiebedrijven als Yahoo!, Facebook, Amazon.com en Microsoft inzicht geven in de prestaties over het afgelopen kwartaal.

 

De macro-economische agenda begint maandag met de Duitse producentenprijzen, op dinsdag gevolgd door de Duitse ZEW-index en Amerikaanse huizencijfers. Woensdag bevat de agenda nieuwe cijfers over het Nederlandse en Europese consumentenvertrouwen, op donderdag de mondiale inkoopmanagersindexen en op vrijdag het Nederlandse producentenvertrouwen en de Duitse Ifo-index.

 

Stijgers en dalers

In Amsterdam ging oliereus Royal Dutch Shell afgelopen week onder de hoofdfondsen aan kop met een plus van 3,4 procent, waarmee de indexzwaargewicht profiteerde van een herstel van de olieprijzen. Ook Gemalto en Unilever schaarden zich met winsten van respectievelijk 2,7 procent en 0,9 procent tot de stijgers.

 

ASML voerde de dalers aan met een min van 6,8 procent na het openen van de boeken over het afgelopen kwartaal. Aalberts Industries en Vopak daalden gezamenlijk 6,5 procent nadat respectievelijk ING en KBC de fondsen van de kooplijst verwijderden.

 

Op de Midkap was Galapagos de absolute uitblinker met een winst van 35,3 procent. Het biotechbedrijf presenteerde volgens KBC Securities goede testresultaten van filgotinib, een behandeling tegen reumatoïde artritis, waarmee de kans volgens de analisten groot lijkt dat partner AbbVie een licentieoptie licht. Galapagos kondigde verder aan aandelen uit te willen geven in Amerika met een notering aan Nasdaq.

 

IMCD steeg 7,9 procent nadat de Nederlandse distributeur van speciale chemische producten en voedingsingrediënten een akkoord sloot met Oxea over een uitbreiding van de samenwerking.

 

Onderaan de volatiele namen, met verliezen van ruim vijf procent voor onder meer USG People en BAM Groep. TomTom verloor 5,2 procent en deed daarmee een stap terug na een sterke voorgaande week. BE Semiconductor Industries was evenwel de grootste daler met 6,4 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.