Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street start aprilmaand met verlies

Wall Street start aprilmaand met verlies
1 apr 2015 om 22:07

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag met een verlies begonnen aan de maand april, na een aantal tegenvallende macro-economische cijfers.

 

De S&P 500 index daalde 0,4 procent naar 2.059,69 punten, de Dow Jones index verloor eveneens 0,4 procent op 17.698,18 punten en ook de Nasdaq sloot 0,4 procent lager op 4.880,23 punten.

 

Afgelopen maand nam het aantal banen in de niet-agrarische private sector toe met 189.000 stuks. Daarmee lag de groei opnieuw lager dan een maand eerder, met in februari 214.000 nieuwe banen en in januari een groei van 220.000 banen.

 

Een tegenvaller volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank. "Het zag er niet goed uit". Vrijdag volgt het officiële banenrapport dat geldt als ’s werelds belangrijkste macrocijfer, waarvoor Marey op een groei van 209.000 banen mikt. "Aanmerkelijk slechter dan vorige maand", toen dit nog 295.000 was. Wel merkte de marktanalist van Rabobank op dat de afgelopen maanden het officiële cijfer steeds positief verrast, kijkend naar onder meer het rapport van ADP en andere arbeidsindicatoren.

 

Woensdag kwamen verder de mondiale inkoopmanagersindexen naar buiten. De inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie gemeten door Markit Economics stond in februari op 55,1 en steeg in maart naar een stand van 55,7. De index gemeten door het Institute for Supply Management daalde evenwel van 52,9 in februari naar 51,5 in maart. Een indexcijfer van meer dan 50 geeft aan dat er sprake is van groei, terwijl een indexcijfer van minder dan 50 wijst op krimp.

 

De inkoopmanagersindexen voor Europa lieten eerder vandaag een overwegend positief beeld zien, waarna de Europese beurzen de openingsverliezen achter zich lieten en eensgezind in het groen sloten. De Chinese industrie bleek rondom het break-even niveau te bewegen en de Japanse industrie groeide in een minimaal tempo.

 

Economen van Nomura beoordeelden het cijfer van ISM, wat onder de verwachting van 52,7 uit kwam, als tegenvallend. Volgens de Japanse zakenbank bereikte de index het laagste niveau sinds mei 2013, wat onder meer te wijten viel aan slechte weersomstandigheden, lage energieprijzen en een sterkere dollar.

 

Het muntpaar euro/dollar noteerde woensdag 0,3 procent hoger op 1.0761. Edelmetalen goud en zilver noteerden rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen respectievelijk 1,8 en 2,2 procent in het groen.

 

Aandacht richting oliemarkt

De prijs voor een vat Brent-olie steeg 3,0 procent op 56,78 dollar, na verliezen eerder op de dag. Vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB verwacht dat de olieprijs de komende tijd onder druk kan komen te staan, indien Iran en het Westen een akkoord bereiken over de nucleaire status van het land in het Midden-Oosten. Met dit akkoord zullen vermoedelijk handelsbeperkingen voor Iran worden opgeheven, met volgens Westerterp als gevolg dat veel extra olie naar de wereldmarkt vloeit.

 

"Er liggen tot aan 30 miljoen Iraanse vaten klaar voor de export", benadrukte de vermogensbeheerder. Indien deze olie op de markt komt, is dat volgens Westerterp slecht nieuws voor oliegerelateerde bedrijven. Een lagere olieprijs zal de consument, en dan vooral die in Amerika, volgens Westerterp evenwel meer bestedingsruimte geven.

 

Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Energie bleek verder dat de voorraden ruwe olie in de week eindigend op 27 maart met 4,8 miljoen vaten stegen tot 471,4 miljoen vaten. Ook de voorraden stookolie en diesel kwamen vorige week hoger uit, terwilj de benzinevoorraden juist krompen. De bezettingsgraad van de raffinaderijen ging omhoog van 89,0 procent naar 89,4 procent.

 

Beleggers kregen verder nog cijfers over de bouwuitgaven te verwerken. In februari namen de Amerikaanse bouwuitgaven met 0,1 procent af ten opzichte van de voorgaande maand. Op jaarbasis was er in de tweede maand van 2015 echter sprake van een groei van 2,1 procent.

 

Voor donderdag staan onder meer cijfers over het handelstekort, de fabrieksorders en de wekelijkse steunaanvragen op de rol, met op vrijdag het officiële banenrapport. De markten zullen op vrijdag evenwel de deuren gesloten houden vanwege Goede Vrijdag.

 

Bedrijfsnieuws

De Amerikaanse autofabrikant Chrysler wist in maart op de eigen thuismarkt meer weten te verkopen, terwijl Ford en General Motors de verkoopaantallen juist zagen dalen. Dit bleek woensdag uit verkoopcijfers van de drie fabrikanten. Chrysler, tegenwoordig Fiat Chrysler Automobiles Group, verkocht afgelopen maand 2 procent meer auto’s op jaarbasis.

 

General Motors verkocht afgelopen maand 2 procent minder auto’s, terwijl de krimp voor Ford 3 procent bedroeg. GM noteerde 2,0 procent lager, terwijl Ford een verlies van 1,4 procent liet optekenen.

 

Onder de hoofdfondsen ging Goldman Sachs aan kop met een winst van 2,3 procent, terwijl Wal-Mart als hekkensluiter fungeerde met een verlies van 1,9 procent.

 

Aandelen GoPro stonden stevig onder druk met een min van 5,8 procent. GoDaddy beleefde daarentegen een spectaculaire beursgang en noteerde tegen het sluiten van de markten 30,8 procent hoger. De onderneming haalde circa 440 miljoen dollar op met de stap naar de beurs.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.