Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Herstel op Wall Street

Herstel op Wall Street
9 mrt 2015 om 21:07

De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger gesloten en tonen daarmee enige vorm van herstel, nadat de financiële markten afgelopen vrijdag de week nog besloten met een stevig verlies.

 

De S&P 500 index steeg 0,4 procent naar 2.079,43 punten, de Dow Jones index won 0,8 procent op 17.995,72 punten en de Nasdaq dikte 0,3 procent aan op 4.942,44 punten. Afgelopen vrijdag noteerde de toonaangevende S&P 500 index nog voor het grootste dagverlies in bijna twee maanden.

 

Gelet op een lege agenda, moesten beleggers het stellen met nieuws uit onder meer Europa. De Europese Centrale Bank ging vandaag van start met het opkopen van staatsobligaties, in een streven om de economie van de eurozone aan te zwengelen en de inflatie aan te jagen. Dit ging evenwel gepaard met stevige rentedalingen op de obligatiemarkten, wat analist Arne Petimezas van AFS toeschreef aan "schaarste aan staatsobligaties".

 

Volgens Petimezas neemt het aantal nieuwe uitgiftes af en koopt de ECB steeds meer op. "Dus rentes gaan steeds lager, zolang de inflatie en groei zwak zijn."

 

Het muntpaar euro/dollar noteerde 0,1 procent in het groen op 1,0855. De prijs voor een vat Brent-olie daalde 2,2 procent op 58,52 dollar, terwijl edelmetalen goud en zilver dicht bij huis bleven.

 

In China kwamen verder sterke handelscijfers naar buiten. Dit weekend maakte de Chinese douane bekend dat de export in februari met liefst 48,9 procent steeg op jaarbasis, terwijl dit in januari nog een daling van 3,2 procent was. De import daalde afgelopen maand met 20,1 procent, ongeveer een vergelijkbare daling als in januari. In Japan viel de groei in het vierde kwartaal lager uit dan eerder geraamd. De economische groei bedroeg in het vierde kwartaal 0,4 procent op kwartaalbasis, na een eerdere melding van 0,6 procent groei. De groei volgde op twee kwartalen van krimp.

 

Dinsdag kijken beleggers in de Verenigde Staten uit naar de groothandelsvoorraden, op donderdag gevolgd door de detailhandelsverkopen, de importprijzen en de bedrijfsvoorraden. Vrijdag wordt de week afgesloten met de producentenprijzen en het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan.

 

Bedrijfsnieuws

Met een lege beursagenda richtten beleggers de blik maandag op bedrijfsnieuws. Apple kondigde tijdens een mediaspektakel de komst van een nieuwe MacBook aan, samen met nieuwe details over de Apple Watch. Het technologiebedrijf liet weten dat de iPhone in het afgelopen kwartaal de best verkochte smartphone ter wereld was. Bovendien groeit volgens topman Cook de verkoop van de iPhone bijna twee keer zo snel als de rest van de markt voor smartphones. Apple sloot 0,7 procent in het groen.

 

McDonald’s Corporation (+0,6%) zag in februari de omzet flink onder druk staan. In de afgelopen maand zag de hamburgerketen de omzet met 8,0 procent dalen. Onder meer de dure dollar ten opzichte van de euro drukte op de verkopen. Tegen constante wisselkoersen steeg de omzet van de hamburgerketen met een half procent.

 

General Motors bracht plannen naar buiten om voor 5 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen, om hiermee een activistische aandeelhouder buiten de deur te houden. De aandeleninkoop start per direct en zal voor het einde van 2016 zijn afgerond. Eerder al besloot GM om het dividend te verhogen naar 0,36 dollar per aandeel. De activistische aandeelhouder Harry Wilson, die overhoop lag met de autofabrikant vanwege tegenvallende resultaten op de beurs, sprak van een "constructieve dialoog" met GM, met een win-win uitkomst als resultaat. General Motors schreef 3,1 procent bij.

 

Tesla Motors gaat in China banen schrappen omdat het blijft kampen met tegenvallende verkopen in het Aziatische land. Dit schreef The Wall Street Journal op maandag. De producent van elektrische auto’s gaat volgens een woordvoerder tegenover de krant banen schrappen om een "sterker en efficiënter" team te creëren. De woordvoerder kon evenwel niet bevestigen of er 180 banen verdwijnen, zoals Chinese media eerder berichtten. Tesla Motors koerste 1,6 procent in het rood.

 

Overnames

Alcoa sloot een overeenkomst met RTI International Metals over een overname voor 1,5 miljard dollar. De overname moet vanaf 2019 circa 1,2 miljard dollar bijdragen aan de omzet van de Amerikaanse aluminiumproducent. Alcoa noteerde 5,4 procent lager, RTI won liefst 39,3 procent.

 

Simon Property Group bracht een bod van 22,4 miljard dollar uit om sectorgenoot Macerich over te nemen. SPG bleef dicht bij huis, de koers van Macerich pluste 7,0 procent.

 

PayPal gaat het Israëlische online beveiligingsbedrijf CyActive overnemen van investeringsmaatschappij JVP. Dit meldde de Israëlische zakenkrant The Globes afgelopen weekend op basis van bronnen. De Amerikaanse aanbieder van online betalingsoplossingen zou 60 miljoen dollar over hebben voor CyActive. Volgens The Globes bevindt de verkoop zich in de afrondende fase. eBay, moederbedrijf van PayPal, won 1,5 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.