Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street diep in het rood ondanks sterk banenrapport

Wall Street diep in het rood ondanks sterk banenrapport
6 mrt 2015 om 22:08

De Amerikaanse beurzen hebben de handelsweek met een fors verlies besloten, ondanks een sterk banenrapport. Daarmee ging een aanvankelijke winst op weekbasis verloren.

 

De S&P 500 index daalde 1,4 procent naar 2.071,26 punten, de Dow Jones index verloor 1,5 procent op 17.856,85 punten en de Nasdaq noteerde 1,1 procent lager op 4.927,37 punten.

 

Afgelopen maand nam het aantal banen toe met 295.000 en daalde de werkloosheid van 5,7 naar 5,5 procent. De banengroei van 329.000 voor december bleef onveranderd en voor januari werd de groei bijgesteld van 257.00 naar 239.000. De Amerikaanse arbeidsmarkt groeit al een jaar met meer dan 200.000 banen per maand.

 

De stijging van de lonen, met 0,03 dollar naar 24,78 dollar per uur, noemde econoom Maritza Cabenzas van ABN AMRO de enige teleurstelling in het rapport. De econoom verwacht evenwel, net als de Federal Reserve, dat de loongroei in de komende maanden zal aantrekken.

 

"Een heel sterk rapport", concludeerde Cabenzas van ABN AMRO derhalve, toevoegend ook in de komende maanden op goede cijfers uit de Verenigde Staten te rekenen en geen reden te zien waarom de Fed niet in juni de eerste renteverhoging zou aankondigen.

 

De dollar kreeg volgens economen van Rabobank een flinke zet in de rug na het "sterke" banenrapport. De euro/dollar handelde 1,6 procent lager op 1,0850, een daling "in rap tempo", aldus Rabobank.

 

Ook de prijs voor een vat Brent-olie stond vrijdag onder druk, met een min van 1,1 procent op 59,81 dollar. Edelmetalen goud en zilver verloren respectievelijk 2,6 en 2,0 procent.

 

De Federal Reserve meldde richting het sluiten van de markten dat het consumentenkrediet in januari in een lager tempo groeide. In januari steeg het consumentenkrediet met 4,2 procent op jaarbasis, na een opwaarts herziene groei van 6,5 procent in december en 5,3 procent over november. De Amerikaanse overheid meldde vrijdag verder dat het handelstekort in januari met bijna 4 miljard dollar daalde vergeleken met het tekort van 41,8 miljard dollar een maand eerder.

 

Mogelijk trappen beleggers vandaag hard op de rem vanwege de naderende renteverhoging door de Federal Reserve, dat met het sterke banenrapport waarschijnlijker lijkt te worden. Bovendien de sterkere dollar op de winstgevendheid van Amerikaanse multinationals.

 

Op weekbasis resteerde vanwege het fors negatieve slot op vrijdag een verlies van 1,6 procent voor de S&P 500 index. De Dow Jones index liet een veer van 1,5 procent en technologiebeurs Nasdaq eindigde op een weekverlies van 0,7 procent. Begin deze week noteerden de S&P 500 en Dow Jones nog op recordstanden, terwijl de Nasdaq voor het eerst sinds het jaar 2000 de grens van 5.000 punten doorbrak.

 

Farmaceuten stonden vrijdag stevig onder druk, met verliezen van ruim twee procent voor Johnson & Johnson en Merck & Co. Procter & Gamble en The Coca-Cola Company verloren respectievelijk 2,4 en 2,1 procent. DuPont realiseerde de sterkste prestatie met een verlies van slechts 0,2 procent.

 

Apple won 0,1 procent, nadat  indexbedrijf S&P Dow Jones Indices vrijdag aankondigde dat het technologiebedrijf AT&T zal vervangen als component in de Dow Jones index. De wijzigingen treden woensdag 18 maart nabeurs in werking, waarna de index een dag later in de nieuwe samenstelling verder zal opereren. AT&T verloor 1,5 procent.

 

Staples boekte in het vierde kwartaal van 2014 een nettoverlies van 260 miljoen dollar, terwijl vorig jaar nog een winst van 212 miljoen dollar in de boeken stond. Een afschrijving van liefst 410 miljoen dollar op de activiteiten in China, Zuid-Amerika en Australië drukte volgens de retailer stevig op de resultaten, net als onder meer reorganisatiekosten. Het aandeel sloot 2,7 procent lager.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.