Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Vreugdevolle stemming op Damrak

Vreugdevolle stemming op Damrak
6 mrt 2015 om 17:47

De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag hoger gesloten, nadat het Amerikaanse banenrapport voor een positieve impuls zorgde bij een toch al positieve stemming.

 

De AEX bereikte met een plus van 0,2 procent op 489,84 punten een nieuw jaarrecord, terwijl de AMX 1,2 procent bij kon schrijven. Ook omringende Europese beurzen presteerden sterk, met onder meer een plus van 0,3 procent voor Frankfurt.

 

"Het is één grote goednieuwsshow", wees vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten op onder meer het "fors meevallende" banenrapport en de hoogste stand voor de Japanse Nikkei-index in vijftien jaar op bijna 19.000 punten.

 

Afgelopen maand nam het aantal banen in de Verenigde Staten toe met 295.000 en daalde de werkloosheid van 5,7 naar 5,5 procent, iets wat econoom Maritza Cabenzas van ABN AMRO beoordeelde als "een heel sterk rapport".

 

De enige teleurstelling in de cijfers was volgens Cabenzas dat de loongroei nog niet wil aantrekken. De econoom voorziet echter dat dit in de komende maanden wel zal gebeuren.

 

Maurice Mureau van Merit Capital onderschreef de zienswijze van zowel Manie als Cabenzas en verklaarde de winsten op de beurzen door ook te wijzen op een zogeheten na-effect van donderdag, toen voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank liet weten vanaf maandag te starten met het opkoopprogramma ter waarde van 60 miljard euro per maand. Draghi liet zich donderdag tevens positief uit over de recente ontwikkelingen en stelde de groeiverwachtingen voor de eurozone naar boven bij, daarbij opmerkend dat de maatregelen die de ECB tot op heden trof effect sorteerden.

 

De euro/dollar verloor liefst 1,5 procent op 1,0864, volgens beleggingsadviseur "een belangrijke factor" bij het dominerende groen op de Europese aandelenmarkten.

 

Eerder vandaag kregen beleggers overwegend positieve macro-economische data te verwerken. De Duitse industriële productie steeg in januari met 0,6 procent op maandbasis en in Spanje was de groei 0,2 procent. Verder daalden de Italiaanse producentenprijzen in januari met 2,9 procent op jaarbasis.

 

Stijgers en dalers

Op de AEX sloten 17 van de 25 hoofdfondsen in het groen, aangevoerd door Aegon dat 5,8 procent steeg. Volgens Ed Manie van Mijn-Effecten profiteert de verzekeraar met een "grote exposure" stevig van de sterkere dollar. Altice won 1,9 procent nadat de Franse kabelaar voorbeurs aankondigde de mobiele activiteiten van Outremer Telecom in La Reunion en Mayotte te willen verkopen aan Hiridjee Group.

 

OCI herstelde van een aanvankelijk forse min en sloot 1,6 procent hoger. JPMorgan Cazenove verlaagde het advies voor de Egyptische onderneming van Overwogen naar Neutraal. De analisten merkten op dat de koers van OCI recentelijk sterk steeg. De marktvorsers benadrukten dat de onderliggende fundamenten de huidige aandelenkoers ondersteunen, maar dat de aanjagers zijn ingeprijsd.

 

ArcelorMittal schreef 1,7 procent bij na nieuws van persbureau Reuters dat Brussel nog deze maand maatregelen wil treffen om de import van roestvast staal uit China en Taiwan aan banden te leggen. Ook het aan de Midkap genoteerde Aperam profiteerde met een plus van liefst 9,9 procent van de plannen.

 

Vastgoedfonds Klépierre sloot de rijen onder de hoofdfondsen met een min van 4,6 procent. Beursbedrijf Euronext liet donderdag nabeurs weten dat het vastgoedbedrijf samen met Fugro en SBM Offshore de hoofdindex van Amsterdam zal verlaten. Ook vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco liet een veer en sloot 2,4 procent in het rood.

 

Op de AMX (+1,2%) steeg ASM International in navolging van Aperam 4,0 procent na een koersdoelverhoging door ING. Analist Robin van den Broek stelde dat de cijfers over het vierde kwartaal tegenvielen, maar de marktvorser was wel te spreken over de sterke outlook die ASMI voor het eerste halfjaar van 2015 afgaf. Verder verwacht de analist dat de toeleverancier later dit jaar ruimte heeft voor een hernieuwing van het lopende aandeleninkoopprogramma.

 

De naderende notering aan de AEX resulteerde in een positieve stemming onder beleggers bij Vopak, NN Group en Aalberts Industries, die allen circa twee procent bij konden schrijven.

 

Grootste daler was Vastned met een min van 2,2 procent. Ook sectorgenoten Wereldhave en Eurocommercial Properties hielden het hoofd niet boven water met verliezen van ruim een procent.

 

Onder de kleinere fondsen verloor Accell Group, dat voorbeurs met cijfers kwam, 1,6 procent. Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen was evenwel te spreken over de resultaten van de Friese fietsenfabrikant. De analist noemde de prestaties over 2014 "goed" en ziet ruimte voor verdere winstgroei nu de fitnessactiviteiten zijn verkocht en de Amerikaanse activiteiten zijn geherstructureerd.

 

Galapagos noteerde 1,0 procent lager na bekendmaking van de cijfers. Het biotechbedrijf wist een verlies van 8,1 miljoen euro in 2013 om te buigen in een nettowinst van 33,2 miljoen euro. Hierbij werd het bedrijf geholpen door de verkoop van de service divisie. Volgens analist Jan de Kerpel van KBC Securities presteerde het biotechfonds beter dan verwacht. Daarnaast was de analist te spreken over de geplande investeringen van het bedrijf en de aankomende resultaten van de studie naar reumabehandeling filgotinib.

 

Op de lokale markt sloot Kardan ruim 22 procent hoger nadat het liet weten de verkoop van het belang Kardan Water International Group voor driekwart te hebben afgerond. Het Israëlische investeringsfonds met een notering aan het Damrak verwacht een nettowinst van circa 5 miljoen euro te boeken op de verkoop.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerde de S&P 500 index 1,1 procent lager op 2.078,87 punten. De Dow Jones index verloor eveneens 1,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,9 procent lager.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.