Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Rustig Wall Street licht hoger

Rustig Wall Street licht hoger
5 mrt 2015 om 21:38

De Amerikaanse beurzen stevenen in navolging van de Europese markten af op een hoger slot en kijken alvast vooruit naar het Amerikaanse banenrapport van vrijdag.

 

De S&P 500 index noteerde 0,1 procent hoger op 2.100,43 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent naar 18.124,75 punten en de Nasdaq dikte 0,3 procent aan en steeg daarmee naar 4.979,49 punten.

 

Beleggers zagen de Europese aandelenmarkten volgens KBC profiteren van een zwakkere euro en het vooruitzicht dat de Europese Centrale Bank volgende week begint met het opkopen van staatsobligaties. Daarbij zei voorzitter Mario Draghi van de ECB de intentie te hebben om in een maandelijks tempo van 60 miljard euro te blijven opkopen tot eind september 2016.

 

Aankomende maandag zal de ECB het opkoopprogramma van staatsobligaties laten starten. Voorzitter Draghi liet zich positief uit over de recente ontwikkelingen en stelde de groeiverwachtingen voor de eurozone naar boven bij, daarbij opmerkend dat de maatregelen die de ECB tot op heden trof effect sorteerden.

 

Het muntpaar euro/dollar reageerde sterk op de plannen van Draghi en verloor 0,5 procent op 1,1028. De prijs voor een vat Brent-olie noteerde 0,2 procent hoger op 60,65 dollar, terwijl ook de edelmetalen goud en zilver dicht bij huis bleven.

 

Banenrapport

In de Verenigde Staten zal evenwel met een schuin oog naar de dag van morgen worden gekeken, wanneer het Amerikaanse banenrapport naar buiten komt. In januari nam het aantal banen nog toe met 257.000 en steeg de werkloosheid van 5,6 naar 5,7 procent. De banengroei van 252.000 in december werd bijgesteld naar 329.000.

 

Volgens Stan Westerterp van JNVB is de verwachting voor februari "200.000 plus", waarbij alles hierboven "mooi meegenomen" is. De vermogensbeheerder voegde hier wel aan toe dat de waarde van het banenrapport met het oog op het vaststellen van het beleid door de Federal Reserve lijkt af te nemen.

 

Woensdag bleek al uit data van loonstrookjesverwerker Automatic Data Processing dat het aantal banen in de niet-agrarische sector steeg met 212.00 stuks, tegen een plus van 250.000 in januari en 275.000 in december. "Licht onder de verwachting", oordeelde econoom Philip Marey van Rabobank.

 

Fabrieksorders

Orders geplaatst bij Amerikaanse fabrieken vielen in januari opnieuw lager uit, maar in een beduidend lager tempo dan een maand eerder. De fabrieksorders namen in januari op maandbasis af met 0,2 procent, vergeleken met een daling van 3,5 procent in de voorafgaande maand.

 

Donderdag bleek verder dat de productiviteit in de Verenigde Staten sterker kromp dan aanvankelijk voorzien. De productiviteit nam in het vierde kwartaal met 2,2 procent op kwartaalbasis af. Bij de vorige raming lag de productiviteit nog slechts 1,8 procent lager. Op jaarbasis lag de productiviteit afgelopen kwartaal 0,1 procent lager.

 

De dalende productiviteit was te danken aan een combinatie van een 2,6 procent hogere output en stijging van de gewerkte uren met 4,9 procent.

 

Beleggers kregen verder nog de wekelijkse steunaanvragen te verwerken. Cijfers van het ministerie van Arbeid toonden dat in de week eindigend op 28 februari het aantal eerste steunaanvragen met 7.000 steeg tot 320.000. Het cijfer van een week eerder werd niet herzien en bleef onveranderd 313.000.

 

Bedrijfsnieuws

Costco Wholesale boekte over het fiscaal tweede kwartaal een hogere winst, gesteund door een belastingvoordeel van 57 miljoen dollar. De nettowinst steeg op jaarbasis met 29 procent naar 598 miljoen dollar. Beleggers reageerden positief op de resultaten, het fonds noteerde 2,7 procent in het groen.

 

Citigroup verloor 0,4 procent, nadat de zakenbank liet weten het belang in het Turkse Akbank te hebben verkocht. Citigroup, dat benadrukte actief te blijven op de Turkse markt, deed het belang van 9,9 procent van de hand voor een prijs van 1,2 miljard dollar.

 

Overnamecarrousel

Overnames in de farmaceutische sector passeerden bovendien de revue. Het Ierse Mallinckrodt (+4,7%) sloot een akkoord over een overname van de niet-beursgenoteerde Amerikaanse branchegenoot Ikaria voor circa 2,3 miljard dollar. AbbVie bracht een overnamebod van liefst 21 miljard dollar uit op Pharmacyclics, een producent van onder meer kankermedicijnen. AbbVie verloor 5,6 procent, terwijl Pharmacyclics een plus van 10,4 procent kon bijschrijven.

 

IBM won 0,9 procent nadat Big Blue de overname van AlchemyAPI aankondigde, zonder financiële details vrij te geven. De overname zal naar eigen zeggen bijdragen aan de ontwikkeling van IBM naar de volgende generatie van cognitieve applicaties.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.