Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street sluit lager in aanloop naar banenrapport

Wall Street sluit lager in aanloop naar banenrapport
4 mrt 2015 om 22:02

De Amerikaanse beurzen zijn lager gesloten na onder meer een licht tegenvallend rapport van loonstrookjesverwerker Automatic Data Processing in aanloop naar het officiële banenrapport van vrijdag.

De Dow Jones index sloot 0,6 procent lager op 18.094,49 punten. De breder samengestelde S&P500 index gaf krap een half procent prijs op 2.098,60 punten, terwijl techbeurs Nasdaq 0,3 procent verloor op 4.967,14 punten. Bij de start van de handelsweek zetten de Dow en de S&P nog een hoogste stand in de geschiedenis in de boeken, terwijl de Nasdaq voor het eerst sinds maart 2000 weer boven de 5.000 punten piekte.

ADP rapport voorbode officiële banenrapport

"Het ADP-cijfer kwam licht onder de verwachting van 219.000 binnen", aldus econoom Philip Marey van Rabobank, die opmerkte dat de markt met name uitkijkt naar het officiële banenrapport van aankomende vrijdag.

 
Afgelopen maand nam het aantal banen in de niet-agrarische private sector volgens het ADP toe met 212.000 stuks. In januari bedroeg de groei nog 250.000, waar er in december nog 275.000 banen bijkwamen.

 
Naast het licht tegenvallende ADP-rapport merkte vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB op dat er na "record op record" nu een "pas op de plaats" gemaakt wordt. Daarbij lopen de Verenigde Staten volgens de vermogensbeheerder een stapje voor op Europa.

Verder meende ook Westerterp, net als marktanalist Marey, dat veel beleggers al uitkijken naar het definitieve banencijfer op vrijdag, dat wordt beschouwd als ’s werelds belangrijkste macrocijfer. "De verwachting is 200.000 plus, alles daarboven is mooi meegenomen", aldus Westerterp. De vermogensbeheerder voegde hier wel aan toe dat de waarde van het banenrapport met het oog op het vaststellen van het beleid door de Federal Reserve lijkt af te nemen. "Anders hadden ze de rente al wel verhoogd".

 
Marey van Rabobank meent dat de Fed steeds meer kijkt naar de inflatie bij het bepalen van het monetaire beleid, omdat de economie en de arbeidsmarkt zich goed ontwikkelen.

Uit het Beige Book van de Federal Reserve, dat gebaseerd is op de data verzameld tussen begin januari en 23 februari, bleek dat de meeste regio’s groei vertoonden.  De sterke dollar en lagere olieprijs
zijn echter een bron van zorg. Bij de vorige editie van het Beige Book zei de Fed nog dat de economie in een "bescheiden tot gematigd" tempo groeide. Ook toen was er aandacht voor de lage olieprijs.

Eerder op de handelsdag bleek dat de activiteiten in de dienstensector in februari waren toegenomen. Markit Economics registreerde een forse toename van de inkoopmanagersindex van 54,2 in januari naar 57,1 in februari. Daarmee stond de index op de hoogste stand sinds oktober 2014. Het Institute for Supply Management registreerde daarentegen slechts een fractionele toename van 56,7 in januari naar 56,9 in februari.

 
Verder viel het Westerterp op dat de dollar sterk blijft presteren ten opzichte van de euro. De euro/dollar werd woensdag 1,0 procent lager verhandeld op 1,1071, het laagste niveau sinds 2003. De olieprijs stond daarnaast licht onder druk nadat bleek dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week fors waren gestegen. Futures op de West Texas Intermediate olie daalden 0,4  procent. Exxon Mobil en Chevron gaven circa een half procent prijs.

Bedrijfsnieuws

Honeywell herhaalde de eerder uitgesproken verwachtingen. De toeleverancier van onder meer Airbus mikt in 2015 op een omzet van 40,5 miljard tot 41,1 miljard dollar. Dit zou neerkomen op een omzetgroei van 1 tot 2 procent.  Beleggers reageerden mat op de mededeling en het aandeel verloor 1,0 procent.

Wapenfabrikant Smith & Wesson kon daarentegen beleggers bekoren nadat de winst over het afgelopen kwartaal ruim twee keer zo hoog uitviel dan de verwachtingen. Het aandeel won negen procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.