Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Eindsprint op Damrak

Eindsprint op Damrak
4 mrt 2015 om 17:57

De Amsterdamse beurs is woensdag na een stevige eindsprint ruim in het groen geëindigd.

 

De AEX sloot 0,7 procent hoger op 483,57 punten. Zowel de Duitse beurs als de Franse beurs won een procent.

 

"De markt wacht voor vanavond op het Beige Book van de Fed en morgen op het rentebesluit van de ECB", aldus handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO, die opmerkte dat het Amerikaanse ADP-banenrapport vandaag vrijwel in lijn was met de verwachting en daarom voor weinig reuring zorgde.

Afgelopen maand nam het aantal banen in de niet-agrarische private sector volgens het ADP toe met 212.000 stuks. In januari bedroeg de groei nog 250.000, waar er in december nog 275.000 banen bijkwamen. Vrijdag wordt het officiële banenrapport in Amerika gepresenteerd.

 

In Europa bleek het groeitempo van de dienstensector in de eurozone in februari versneld. In Frankrijk noteerde de inkoopmanagersindex voor de dienstensector met 53,4 zelfs op de hoogste stand in 42 maanden tijd. Ook in de grootste Europese economie, Duitsland, nam de bedrijvigheid in de dienstensector toe.

 

Volgens econoom Aline Schuiling van ABN AMRO duiden de sterke macro-economische cijfers op een herstel van de eurozone.

 

De euro/dollar verloor een procent op 1,1071.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 15 fondsen hoger verhandeld tegenover 10 fondsen lager. De grootste stijger was Altice met een dagwinst van drie procent, op de voet gevolgd door Ahold met een koersstijging van 2,5 procent. Altice opent donderdag de boeken over 2014. Ahold ontving een koersdoelverhoging van Rabobank naar 16,50 euro. Analist Patrick Roquas stelde dat de sector er als geheel beter bij ligt. Volgens de bank is het wel zaak dat Albert Heijn van zijn imago als dure supermarkt afkomt.

 

De grootste daler was OCI na een adviesverlaging door Deutsche Bank. De Duitse bank verlaagde het advies van Kopen naar Houden na de sterke koersprestatie van het fonds in de afgelopen weken. Fugro, de afgelopen dagen juist de smaakmaker op het Damrak, leverde 5,3 procent in.

 

In de AMX gingen ASMI en Corbion aan kop. Analisten geraadpleegd door ABM Financial News verwachten dat ASMI vannacht bekend maakt dat de doelstellingen voor het vierde kwartaal werden gehaald. Dit betekent een vlakke tot lage enkelcijferige omzetgroei op kwartaalbasis in de laatste maanden van 2014.

 

Corbion kreeg een koersdoelverhoging van Rabobank naar 21,00 euro. Analisten van Rabobank verhoogden na de cijfers van Corbion over het vierde kwartaal de taxaties met 13 procent. De marktvorsers noemden het momentum voor Corbion "gezond", waarbij het fonds "aantrekkelijk" is gewaardeerd.

 

Imtech was met een verlies van 9,0 procent de grootste daler in de AMX. Sinds de Telegraaf meldde dat Imtech een belangrijke rol speelde in een kartelzaak in Duitsland staat de koers van de technische dienstverlener stevig onder druk.

 

Bij de kleinere fondsen sprong Esperit er weer uit met een dagwinst van 22,5 procent. Opnieuw was er geen directe aanleiding voor de winst. Ordina koerste 5,5 procent hoger nadat bekend werd dat grootaandeelhouder Jan Niessen zijn belang in het fonds  uitbreidde van ruim 12 procent naar meer dan 15 procent. Begin dit jaar werd geschreven dat Niessen een overname van de ICT-dienstverlener mogelijk zou frustreren, omdat zijn aandelenpakket kort na de aanschaf in september 2014 in waarde daalde nadat televisieprogramma Zembla berichtte over mogelijke fraude bij Ordina.

 

Neways was de grootste daler in de AScX noteerde zonder directe aanleiding krap 3 procent lager.

 

Tussenstand Wall Street

Aan het einde van de Europese handelsdag kleurden de borden op Amerikaanse beurzen rood. Zowel de Dow Jones index als de breder samengestelde S&P 500 leverden ruim een half procent in. De Nasdaq beperkte het verlies tot 0,3 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.