Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Rode Europese beurzen

Rode Europese beurzen
31 mrt 2015 om 17:51

De Europese beurzen hebben geen vervolg weten te geven aan de goede weekstart gisteren. De AEX leverde 1,1 procent in op 489,41 punten, en ook de omringende beurzen boekten verliezen, maar iets minder sterk dan in Amsterdam.

 

Analisten van het Belgische KBC schreven de verliezen in Europa toe aan zwakke macro-economische cijfers en aanhoudende onzekerheid omtrent de situatie in Griekenland.

 

Een meevaller was een stijging van het Amerikaanse consumentenvertrouwen in maart, waardoor Wall Street een deel van de verliezen weer inliep. De markt rekende volgens KBC op een pas op de plaats van het consumentenvertrouwen.

 

Tegenover de stijging van het consumentenvertrouwen stond evenwel dat de huizenprijzen in de grootste twintig Amerikaanse steden onveranderd waren in januari. Verder steeg de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago met 0,5 punten naar 46,3, maar dit was nog altijd flink minder dan de stijging naar 51,7 waarop de markt volgens KBC rekende.

 

Fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam kijkt vooral uit naar woensdag als de inkoopmanagersindexen voor de industrie op de rol staan. Daaruit moet volgens Van Zeijl blijken of het herstel in Europa doorzet en de zorgen die er in de markt zijn over de Amerikaanse economie ten onrechte zijn.

 

Stijgers en dalers

In de AEX noteerden op het slot vrijwel alle fondsen in het rood. Louter Randstad en Vopak wisten de dans te ontspringen met koerswinsten van respectievelijk 0,3 en 1,0 procent. Randstad kreeg een adviesverlaging van UBS, maar de Zwitserse zakenbank verhoogde wel het koersdoel voor de uitzender. Vopak was maandag een van de weinige fondsen die niet profiteerde van het positieve beurssentiment.

 

De grootste dalers vandaag waren KPN en OCI met verliezen van 3,8 en 2,6 procent. Een reden voor deze verliezen zag Van Zeijl van Actiam niet. Philips leverde 0,8 procent in, ondanks dat het fonds volgens analisten positief verraste door een groot belang in de activiteiten op het vlak van led- en autoverlichting tegen een flink hogere prijs dan voorzien te verkopen. Schijnbaar had de markt al een hogere verkoopopbrengst ingeprijsd, aldus fondsmanager Van Zeijl.

 

In de AMX was Air France-KLM een opvallende, en tevens de enige stijger met een dagwinst van 3,6 procent. De sterkste verliezen kwamen voor rekening van Besi met 2,0 procent en Fagron met 1,8 procent.

 

In de AScX viel Batenburg op met een dagverlies van 3,8 procent. Daar stond Nedap, dat nabeurs met een update komt, tegenover met een dagwinst van 1,7 procent en Yatra Capital met zelfs 12,6 procent koerswinst.

 

Bij de lokale fondsen was Roto Smeets de uitblinker met een winst van 20 procent op 3,98 euro nadat zes grootaandeelhouders een overnamebod van 4,00 euro per aandeel lanceerden.

 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,4 procent lager op 17.896,47 punten. De breder samengestelde S&P500 index verloor 0,3 procent en techbeurs Nasdaq werd net als de Dow 0,4 procent lager verhandeld.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.