Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Euforische weekstart Wall Street

Euforische weekstart Wall Street
30 mrt 2015 om 22:06

De Amerikaanse beurzen zijn maandag stevig in het groen gesloten en daarmee begonnen aan een verkorte beursweek.

 

De S&P 500 index steeg 1,2 procent naar 2.086,24 punten, de Dow Jones index won 1,5 procent op 17.976,31 punten en de Nasdaq sloot 1,2 procent hoger op 4.947,44 punten.

 

Ook in Azië en Europa noteerden beurzen maandag stevig in het groen. Gert Berendse van ING sprak van "een rebound na de sell-of van vorige week", toen onder meer de S&P 500 index 2,2 procent verloor.

 

Beleggers reageerden volgens Berendse positief op de situatie in Griekenland, wat vrijdag een lijst met hervormings- en bezuinigingsmaatregelen presenteerde. Nieuwsmedia melden evenwel dat de summiere onderbouwing weerstand opwekt bij de Europese partners. Analisten van KBC verklaarden de positieve stemming door te wijzen op berichtgeving uit China dat de centrale bank klaar staat met nieuwe stimuleringen zoals rentewijzigingen en kwantitatieve verruimingen om de economie aan te jagen. Topman Zhou Xiaochuan van de People’s Bank of China liet volgens persbureau Bloomberg weten dat de vertraging van de groei iets te ver is doorgeschoten.

 

Ook besprekingen tussen leden van de VN-Veiligheidsraad en Iran over een akkoord over het atoomprogramma van Iran lagen onder een vergrootglas. Analisten voorzien het einde van sancties, waardoor Iran weer vrijuit olie kan exporteren, terwijl er nu al sprake is van een inbalans van vraag en aanbod op de wereldoliemarkt.

 

Brent-olie noteerde maandag 0,3 procent lager op 56,24 euro en de euro/dollar verloor 0,7 procent op 1,0814. Goud en zilver daalden met respectievelijk 1,3 en 2,1 procent stevig in het licht van de positiviteit op de aandelenmarkten.

 

Vandaag bleek dat Amerikanen in februari 0,1 procent meer spendeerden, terwijl de inkomens met 0,4 procent stegen. Ook in januari stegen de inkomens met 0,4 procent, maar toen gaven Amerikanen 0,2 procent minder uit. Verder namen de aanstaande Amerikaanse woningverkopen in februari op maandbasis toe met 3,1 procent. Op jaarbasis was er zelfs sprake van een stijging van 12,0 procent in februari.

 

Op dinsdag staan de Case-Shiller huizenprijzen op de rol, samen met het consumentenvertrouwen gemeten door The Conference Board. De beursweek eindigt ditmaal al op donderdag, in verband met Goede Vrijdag. Wel staat het Amerikaanse banenrapport, dat geldt als ’s werelds belangrijkste macrocijfer, voor vrijdag nog in de planning.

 

Bedrijfsnieuws

Catamaran won maandag 23,7 procent na een overnamebod door UnitedHealth. De zorgverzekeraar (+2,5%) is bereid om 61,50 dollar in contanten per aandeel Catamaran neer te tellen, omgerekend zo’n 12,8 miljard dollar.

 

Tesla Motors steeg 3,2 procent na een bericht van CEO Elon Musk over de komst van een nieuwe productielijn, toevoegend dat het geen auto betreft. Ook Alcoa had de wind in de rug met 2,1 procent. De aluminiumproducent zet het mes in de productiecapaciteit in Brazilië, hetgeen echter wel 10 miljoen tot 15 miljoen dollar aan kosten met zich meebrengt.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.