Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fugro uitblinker op rood Damrak

Fugro uitblinker op rood Damrak
3 mrt 2015 om 17:55

De Amsterdamse beurs is dinsdag met verlies gesloten. De AEX leverde 1,2  procent in op 480,06 punten. Ook de omringende beurzen noteerden in het rood.

 

"Even een pas op de plaats", aldus fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam.

 

Daarbij viel de fondsmanager op dat de winnaars van vorige maand, zoals ING en TKH Group, onderaan stonden. "Winstnemingen", zo meende Van Zeijl. Daarentegen gingen de verliezers van vorige maand, bijvoorbeeld Delta Lloyd en Vopak, juist aan kop.

 

Analisten van KBC wezen er op dat beleggers het moesten stellen met een vrijwel lege agenda. Rabobank was verbaasd dat er vrijwel geen reactie was op het nieuws dat de Duitse detailhandelsverkopen in januari meevielen. De Duitse consumentenuitgaven bleken in januari gecorrigeerd voor inflatie met 2,9 procent te zijn toegenomen. Op jaarbasis stegen de verkopen zelfs met 5,3 procent.

 

De euro/dollar won 0,1 procent op 1,1205.

 

Een meevaller voor beursbedrijf Euronext was de aankondiging van bottelaar Refresco dat het op korte termijn een notering op het Damrak wil. Volgens CEO Hans Roelofs kan de beursgang al binnen twee maanden een feit zijn.

 

Stijgers en dalers

In de AEX was een opvallende rol weggelegd voor Fugro met een dagwinst van 11,2 procent. Een directe aanleiding voor de koersspurt ontbrak echter volgens handelaren.

 

Delta Lloyd won 2,2 procent en SBM Offshore ging er 1,8 procent op vooruit. Uit de agenda voor de komende jaarvergadering bleek dat oliedienstverlener in 2016 mogelijk weer een positieve vrije kasstroom genereert en over kan gaan tot het uitkeren van dividend. "Oud nieuws" volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers. Dit zei topman Bruno Chabas volgens Versteeg ook al in de toelichting op de jaarcijfers een maand geleden.

 

De grootste dalers in de AEX waren ING met 3,5 procent en OCI met 2,9 procent. Verder had ook indexzwaargewicht Royal Dutch Shell een lastige dag met een verlies van 2,0 procent nadat het weer een keuzedividend instelde. Doordat een deel van de aandeelhouders voor nieuwe aandelen kiest, zal de uitstroom van contanten lager uitvallen. "Niet onverstandig", aldus fondsmanager Van Zeijl, wijzend op de winstdruk waarmee Shell kampt door de val van de olieprijs.

 

In de AMX ging Brunel International aan kop met een dagwinst van 4,1 procent. ING zette een koopadvies op Brunel nadat de vorige week gepresenteerde jaarcijfers van de specialistische detacheerder voor de nodige geruststelling zorgden. Vopak won 1,5 procent.

 

Vastned leverde 2,8 procent in na publicatie van de jaarcijfers. Analist Ruud van Maanen van ABN AMRO noemde de resultaten van het vastgoedfonds onderliggend in lijn met de verwachtingen. De afgegeven outlook was echter wel teleurstellend volgens de analist. Tegenover ABM Financial News zei CEO Taco de Groot te gaan voor "under promised en over delivered".

 

De grootste verliezer in de Midkap was evenwel Imtech met een koersdaling van 9,0 procent na berichtgeving in de Telegraaf over mogelijke betrokkenheid van de technische dienstverlener bij een kartel in Duitsland. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers vond de geruchten voldoende aanleiding om zijn koersdoel te halveren naar 2,00 euro. Duitsland moet juist voor "een belangrijk deel van het verwachte winstherstel" zorgen, aldus Van Beek, en dit loopt nu vermoedelijk vertraging op.

 

Bij de kleinere fondsen ging Esperite aan kop met een koerswinst van 19,0 procent, gevolgd door ICT Automatisering met 6,8 procent en Heijmans met 3,7 procent. De bouwer kreeg een koersdoelverhoging van SNS Securities. Tegen het einde van 2014 zette analist Edwin de Jong al een koopaanbeveling op Heijmans, omdat "het ergste achter de rug" was volgens de marktvorser. Met verliezen van zo’n 3 procent waren KasBank en Ordina de grootste dalers in de AScX.

 

Het lokaal genoteerde Royal Reesink won 1,5 procent nadat het maandag nabeurs voorlopige cijfers presenteerde.

 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,7 procent lager op 18.155,21 punten. De S&P500 index verloor ruim een half procent en techbeurs Nasdaq stond bijna een procent lager.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.