Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street sluit licht hoger na speech Yellen

Wall Street sluit licht hoger na speech Yellen
27 mrt 2015 om 21:06

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag hoger na een speech van Federal Reserve president Yanet Yellen.

 

 

De Dow Jones index steeg 0,2 procent op 17.712,13 punten, waar de S&P 500 eveneens 0,2 procent won op 2.060,95 punten. De Nasdaq steeg daarnaast 0,6 procent op 4.891,22 punten.

 

 

Een rentestijging “kan later dit jaar worden gerechtvaardigd”, hoewel de economie zwak blijft naar historische maatstaven, aldus Fed-voorzitter Janet Yellen tijdens een geprepareerde speech in San Francisco, kort voor het sluiten van de markten.

 

 

Yellen zei verder dat het niet noodzakelijk is om een stijging van de kerninflatie te zien voordat de rente wordt verhoogd. Daarentegen merkte ze wel op dat een verzwakking van de inflatie of de loonontwikkeling de centrale bank kan weerhouden van de eerste renteverhoging in 9 jaar.

“De markt was volledig in afwachting van de speech die Yellen ging geven”, aldus Laurens Maartens van NBWM, die daarnaast aangaf dat ook de derde raming van de economische groei “in lijn met de verwachting” lag en voor weinig reuring zal zorgen.

 

In het vierde kwartaal groeide de Amerikaanse economie met 2,2 procent, gelijk aan de tweede raming en fors lager na een groei van 5,0 procent in het derde kwartaal. Een eerste raming wees nog op 2,6 procent aan groei.

 

Het vertrouwen onder Amerikaanse consumenten in de economie bleek daarnaast in maart gedaald, maar minder sterk dan voorzien. De vertrouwensindex daalde van 95,4 in februari naar 93,0 in maart. In een voorlopige meting medio deze maand wees het cijfer nog op 91,2.

Het muntpaar euro/dollar verloor vrijdag 0,7 procent op 1,0898, waarmee een kortstondige opleving tot 1,10 werd gepareerd. Voor dit jaar voorziet ABN AMRO evenwel een sterke stijging van de dollar vergeleken met de euro tot 0,95. De prijs voor een vat Brent-olie noteerde vrijdag daarnaast maar liefst 5 procent lager op 56,19 dollar

Bedrijfsnieuws

De fabrikant van mobiele telefoons Blackberry boekte over het afgelopen kwartaal een nettowinst van 28 miljoen dollar, tegenover een verlies van 423 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. In het derde kwartaal van het afgelopen jaar leed het voormalige Research In Motion nog een verlies van 148 miljoen dollar. De omzet viel evenwel op jaarbasis terug van 976 miljoen tot 660 miljoen dollar. Beleggers reageerden gematigd enthousiast op de kwartaalrapportage van Blackberry en het aandeel sloot 1,7 procent hoger,

De Amerikaanse chemiereus Dow Chemical gaat een groot deel van de chlooractiviteiten afsplitsen en onderbrengen bij Olin Corporation. Olin neemt de chlooractiviteiten over voor een bedrag van 5 miljard dollar, waarbij Dow Chemical een belang van 50,5 procent verkrijgt in Olin, met een belang van 49,5 procent voor de bestaande aandeelhouders van Olin Corporation. Zowel Dow Chemical als Olin verwachten met de plannen jaarlijks minimaal 200 miljoen dollar aan synergievoordelen en kostenbesparingen te realiseren. Dow Chemical koerste 2,9 procent hoger, terwijl Olin liefst 14 procent steeg, na aanvankelijk bijna 30 procent hoger te noteren.

 

Amazon.com voert daarnaast gesprekken om de online retailer van luxeproducten Net-a-Porter over te nemen. Dit schreef zakenblad Forbes donderdag op basis van bronnen. De overname van Net-a-Porter zou mogelijk de grootste overname ooit voor Amazon.com betekenen. Modewebsite Women’s Wear Daily maakte eerder al melding van gesprekken tussen beide partijen en noemde daarbij een overnameprijs van 2 miljard euro. Volgens Forbes ligt de overnameprijs evenwel lager dan dit genoemde bedrag. Amazon.com sloot krap een procent hoger.

 

Verder zou Hewlett-Packard, dat 2,5 procent verloor, dichtbij een verkoop zijn van het meerderheidsbelang in de Chinese datanetwerkspecialist H3C Technologies aan Tsinghua Unigroup. Dit schreef The Wall Street Journal donderdag op basis van ingewijden. Volgens de zakenkrant bleek Tsinghua Unigroup na een veiling de voornaamste kandidaat om het belang van 51 procent van HP in H3C Technologies over te nemen.


 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.