Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX verliest zicht op 500 punten

AEX verliest zicht op 500 punten
26 mrt 2015 om 17:51

Het Damrak is donderdag ruim een procent lager gesloten op 486,37 punten en verliest hiermee zicht op de psychologische grens van 500 punten.

 

"De Europese beurzen waren ’s morgens positief gestart, maar konden hun winsten niet vasthouden, ondanks opnieuw sterke economische data", aldus marktanalisten van KBC, die stelden dat er geen duidelijk aanleiding was voor het verder wegzakken in de rode cijfers later op de dag.

 

Zo bleek uit Europees nieuws dat het consumentenvertrouwen in Duitsland voor april verder opliep, nadat vorige maand al de hoogste stand in meer dan tien jaar werd bereikt. Verder werd inzichtelijk dat in Nederland consumenten meer uitgaven en ook trok de Franse economie in het vierde kwartaal aan.

 

Hoewel er geen aanleiding was voor de koersverliezen benadrukte KBC wel dat sinds de start van het jaar de Europese beurzen bijna 20 procent aandikten. "Een tijdelijke correctie hoeft dan ook niet te verbazen na de forse winsten van de voorbije maanden", zo meenden de analisten, die tevens nuanceerden dat "ondanks de forse verliezen voor de beurzen gisteren en vandaag we (voorlopig) niet echt kunnen spreken van risicoavers sentiment".

 

Stijgers en dalers

Binnen de AEX wist slechts een handjevol fondsen hoger te sluiten. Zo won Vopak 1,6 procent, na een koersdoelverhoging van UBS van 40,00 naar 54,00 euro. Volgens analisten van de Zwitserse bank trekt de markt voor olie-opslag aan, gelet op de verwachting dat de grondstoffenprijzen in de nabije toekomst hoger liggen dan nu het geval is, contango zoals dit heet.

 

Ook Heineken hield het hoofd boven water en won KPN anderhalf procent.

 

Net als gisteren was ASML hekkensluiter met ditmaal een verlies van 4,9 procent na een verkoopadvies door Deutsche Bank. Ook Aegon leed onder een adviesverlaging naar Houden door ABN AMRO. De verzekeraar sloot ruim drie procent in het rood.

 

In de volledig roodgekleurde Midkap droeg Fugro, dat 4,7 procent inleverde, de rode lantaarn. Eerder op de dag beperkte de bodemonderzoeker het dagverlies nog stevig. Andere dalers waren Galapagos en Fagron met verliezen van respectievelijk 4,2 en 3,3 procent.

 

Onder de kleinere fondsen lagen Ordina, Heijmans en Esperite onder vuur met verliezen van bijna drie procent.

 

Het lokaal genoteerde Kardan maakte juist een koersprong van twaalf procent nadat het Israëlische investeringsfonds met een notering aan het Damrak voor het eerst sinds 2008 weer zwarte cijfers wist te schrijven.

 

Tussenstand Wall Street

De borden op Wall Street kleurden tegen het einde van de Europese handelsdag eveneens in het rood. De Dow Jones index, S&P 500 index en technologiebeurs Nasdaq tekenden verliezen op tot 0,3 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.