Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street richting nieuwe records

Wall Street richting nieuwe records
2 mrt 2015 om 21:41

De Amerikaanse beurzen koersen fors in het groen en stevenen af op nieuwe recordstanden.

 

De S&P 500 index noteerde 0,5 procent hoger op 2.115,93 punten. De Dow Jones index steeg 0,8 procent naar 18.271,97 punten en de Nasdaq dikte 0,8 procent aan en steeg daarmee naar 5.002,17 punten.

 

De technologiebeurs Nasdaq piekte maandag daarmee voor het eerst sinds maart 2000 weer boven het psychologische niveau van 5.000 punten. Het record voor de Nasdaq ligt nog altijd op 5.132,52 punten. De hoogste slotkoers bedraagt 5.048,62 punten uit maart 2000.

 

Ondanks de hogere koersen bleek dat de Amerikaanse consument de hand op de knip hield en meer spaarde. De uitgaven van Amerikanen lieten in januari een afname zien van 0,2 procent, terwijl de inkomens met 0,3 procent stegen. Verder bleek uit cijfers van de Amerikaanse overheid dat de bouwuitgaven in januari met 1,1 procent daalden ten opzichte van de voorgaande maand.

 

Ook vertraagde de groei van de Amerikaanse industrie. De index van het Institute for Supply Management daalde van 53,5 in januari naar 52,9 in februari. De inkoopmanagersindex van Markit Economics stond in januari op 53,9 en steeg in februari naar 55,1, de hoogste stand sinds oktober 2014. De definitieve stand voor februari was evenwel ruim lager dan het voorlopige cijfer van 57,0.

 

Vooral de daling van de deelindex voor de werkgelegenheid voedde de zorgen volgens marktanalist Emile Cardon van Rabobank richting het banencijfer van vrijdag. Mocht het banencijfer echter aan het einde van de week een tegenvaller blijken, dan zal de markt dit oppikken als een reden voor de Federal Reserve om de rente wat langer laag te houden. "Dit compenseert", aldus de marktanalist van Rabobank.

 

Cardon liet zich positief uit over de dalende werkloosheid in Europa en de terugkeer van de Chinese industrie naar groei. De werkloosheid in de eurozone daalde in januari met 0,1 procentpunt tot 11,2 procent, terwijl de index voor de bedrijvigheid in de Chinese industrie steeg van 49,7 in januari naar 50,7 in februari. De index kwam daarmee ook iets hoger uit dan het voorlopige cijfer voor februari, dat wees op 50,1. China verlaagde dit weekend verder de rente opnieuw, iets wat goed werd ontvangen op de Aziatische aandelenmarkten.

 

De euro/dollar handelde 0,1 procent in het rood op 1,1183. Goud en zilver noteerden respectievelijk 0,6 en 1,2 procent lager.

 

De prijs voor een vat Brent-olie daalde liefst 4,5 procent op 59,79 dollar, wat olie-gerelateerde waarden op de Amerikaanse beurzen onder druk zette. Chevron verloor 0,7 procent en Exxon Mobil noteerde 0,6 procent in het rood. De prijs voor een vat West Texas Intermediate bleef stabiel op 49,77 dollar.

 

Dinsdag wacht beleggers een matig gevulde agenda, met enkel de jaarresultaten van Best Buy en de maandelijkse autoverkopen.

 

Bedrijfsnieuws

Onder de hoofdfondsen gingen technologiefondsen Cisco Systems en Intel Corporation samen met creditcardbedrijf Visa aan kop met winsten van ruim twee procent. Visa sloot verschillende contracten af met onder meer warenhuisketen Costco Wholesale en smartphonemaker Samsung.

 

Berkshire Hathaway noteerde 0,7 procent in het rood nadat het investeringsfonds geleid door ‘het orakel’ Warren Buffett een lastig vierde kwartaal beleefde. Het vierde kwartaal droeg 4,2 miljard dollar bij aan de jaarwinst van Berkshire Hathaway, hetgeen flink minder was dan de krap 5 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2013.

 

NXP Semiconductors steeg 16,7 procent nadat het een akkoord bereikte met de Amerikaanse branchegenoot Freescale Semiconductor over een overname. Aandeelhouders van Freescale ontvangen per aandeel 6,25 dollar in contanten en 0,3521 aandeel in NXP, wat Freescale waardeert op circa 11,8 miljard dollar. Samen met de uitstaande schulden komt de waarde van Freescale op 16,7 miljard dollar. Freescale noteerde richting het sluiten van de markt liefst 11,6 procent in het groen.

 

Hewlett-Packard kondigde verder de overname van wifi-specialist Aruba Networks aan voor een bedrag van 2,7 miljard dollar, iets waar persbureau Bloomberg afgelopen week al melding van maakte. Hewlett-Packard won 0,1 procent, terwijl Aruba na een eerdere koerswinst 1,2 procent verloor.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.