Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Kleine winst op Damrak

Kleine winst op Damrak
2 mrt 2015 om 18:01

De Amsterdamse beurs is maandag met een kleine plus aan de nieuwe beursmaand begonnen na een winst van meer dan 7 procent in februari. De AEX eindigde 0,4 procent hoger op 485,84 punten, terwijl de omringende beurzen overwegend vlak tot licht in het rood stonden.

 

Volgens marktanalist Emile Cardon van Rabobank was er vandaag sprake van een "gemengd macro-economisch plaatje". Positief noemde Cardon de terugkeer van de Chinese industrie naar groei en de dalende werkloosheid in Europa.

 

Daar stonden echter tegenover dat de Amerikaanse consument de hand op de knip hield en meer spaarde, en opnieuw een vertraging van de groei van de Amerikaanse industrie. Vooral de daling van de deelindex voor de werkgelegenheid voedde de zorgen volgens Cardon richting het banencijfer van vrijdag.

 

Mocht het banencijfer echter aan het einde van de week een tegenvaller blijken, dan zal de markt dit oppikken als een reden voor de Federal Reserve om de rente wat langer laag te houden. "Dit compenseert", aldus de marktanalist van Rabobank.

 

Stijgers en dalers

In de AEX gingen de ‘Franse’ fondsen Altice en Klepierre met elk een dagwinst van 3,3 procent aan kop. Altice profiteerde van de goedkeuring voor de overname van het belang van Vivendi in Numericable-SFR werd goedgekeurd. Analisten van zowel ING als Nomura waren enthousiast over de overname door Altice, die volgens de marktvorsers gebeurde tegen een aantrekkelijke prijs. Bij ING taxeerden ze de overname van het belang op 6 euro per aandeel Altice. ING en Nomura verwachten nieuwe overnames door de Franse kabelaar, en houden in dit licht vooral Bouygues Telecom in het oog.

 

ASML won 1,8 procent, ondanks het bekendmaken van een inbraak in het systeem van de onderneming. Theodoor Gilissen Bankiers noemde de hack niet noemenswaardig en gelooft niet dat er veel waardevolle data is buitgemaakt.

 

De grootste dalers in de AEX waren zwaargewichten Royal Dutch Shell en ArcelorMittal met respectievelijk 1,7 en 1,6 procent en Randstad met 2,0 procent.

 

In de AMX was Brunel International koploper met een dagwinst van maar liefst 7,0 procent nadat Rabobank een koopadvies op het fonds afgaf. Volgens de marktvorsers van de bank is Brunel relatief goedkoop gewaardeerd, mede ook vanwege het dividendrendement dat de specialistische detacheerder biedt.

 

Fagron won 2,9 procent en TomTom dikte 2,2 procent in waarde aan. TomTom haalde nieuwe contracten binnen bij de Koreaanse autofabrikanten Kia en SsangYong. Volgens ING heeft met name het contract met Kia veel potentie en kan de waarde oplopen naar 15 tot 20 miljoen euro voor de contractperiode.

 

De grootste dalers in de AMX werden Aperam en TKH Group met elk ongeveer een procent. Een directe aanleiding ontbrak.

 

In de AScX, dat vandaag de tiende verjaardag vierde, was het Neways dat de leiding nam met een dagwinst van 10,1 procent na het publiceren van de jaarcijfers. De omzet steeg dankzij de overname van BuS Groep, terwijl de autonome omzet terugliep. De fabrikant van onder meer elektronische componenten zag de winst meer dan verdrievoudigen.

 

Andere stijgers waren Esperite met 3,3 procent en ICT Automatisering met 4,5 procent. BE Semiconductor Industries dikte 4,1 procent aan na een koopadvies van Rabobank en een koersdoelverhoging door ING.

 

Bouwers Ballast Nedam en Heijmans waren de grootste dalers met verliezen van 3,3 en 2,2 procent.

 

Tussenstand Wall Street

Richting de klok van zes uur won de Dow Jones index 0,6 procent op 18.241,04 punten. De breder samengestelde S&P500 index dikte 0,4 procent aan en techbeurs Nasdaq won 0,7 procent.

 

Nasdaq piekte maandag, kortstondig, voor het eerst in vijftien jaar tijd weer boven de 5.000 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.